Kapaklı Gazetesi - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Recep Güven Parkında vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Öztrak, ‘’Hükümetimiz vatandaşa 20 bin lira kredi verdi, ödeme zamanı geldiğinde ne olacak? Nereye kadar ertele ertele gidecek? Bu borç ne olacak?’’ dedi.

Gerçekleştirilen programa Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz ve yönetimi, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri, 2004-2019 dönemi Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve çok sayıda partili katılım sağladı.

‘’HEDEFİMİZ SEÇMENİN %50’SİNE ULAŞMAK’’

Pandemi tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye uygun ve katılımcıların maske kuralına uyduğu toplantıda, açılış konuşmasını CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz gerçekleştirdi. Yılmaz, ‘’27 Ağustos 2020, 220 gün 6 saatten beri bu onurlu görevin başındayız. 1883 üye olarak devraldığımız bu partiyi bugün 2.500 üyeye çıkarmanın onurunu yaşıyorum. Bu yalnızca benim değil, kadın kolları, gençlik kolları ve siz değerli üyelerimizin başarısıdır. Hedefimiz seçmen sayısının %50’sine ulaşmaktır. 3 yıl sonra Cumhuriyet Halk Partisinin 100. Yılında iktidar olmak bize yakışır. Bu muhalefette geçirdiğimiz son kurultayımızdı. Sizlerden de iktidara yavaş yavaş alışmanızı rica ediyorum. 31 Mart 2023’e 945 gün kalmış. Süre çok uzun ama bir o kadar da çok kısa. Daha çok çalışmalı ve Kapaklı’yı tekrar kazanmalıyız.’’ dedi.

‘’SENDİKADAN İSTİFA ETMELERİ İÇİN TEHDİT EDİLDİLER’’

İlçe Başkanı Yılmaz’ın ardından Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, sendikanın sorunlarını dile getirmek üzere söz aldı. Başkan Özden, Ünal Kablo’da işten çıkarılan işçileri hatırlatarak; ‘’Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi olarak 2019 yılı Ekim ayı itibariyle burada hizmet vermeye başladık. 6 bin üyeye hizmet veriyoruz ve daha önce Çerkezköy şubesinde tek şubeydik. İki şubede toplamda 15 bin üyemiz var. Özel sektörde örgütlenmekte olan bir sendikayız ve bu örgütlenmenin sıkıntılarını yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi’nde örgütlenmek amacıyla bir çalışma başlatmış olduğumuz fabrikamızda ülkemizde hiç yaşanmamasını istediğimiz bir olayla karşılaştık. Kurban Bayramı öncesinde işyerinde çalışan arkadaşlarımız sendikamız şubesine gelerek bizlere çalışma şartları ve ücretlerinden dolayı dert yandı. Bizler de kendi üyeliklerini sendikamıza kabul ettik. Tam yetki başvurusunda bulunacak yeterli çoğunlu sağladığımız zaman işyeri sahipleri bu çabamızı öğrendi. Bayramın son günü arkadaşlarımızı bir bir arayarak sendikadan istifa etmeleri için tehdit etmeye başladılar. Ben bu konuya vakıf olduğum an itibariyle fabrika yöneticileri ile görüşme talep ettik. Kendilerine bu uygulamanın yanlış olduğunu dile getirdik. Onlar ‘kararımızın arkasındayız’ sözüyle bizleri reddetti.’’ ifadelerini kullandı.

‘’SENDİKALI OLMAK AHLAKSIZLIK SAYILDI’’

Fabrika önünde eylemlerinin devam ettiğini belirten Özden, ‘’Bu anlaşmazlık sonrası eylemlerimize başladık. Şu anda eylemlerimize başladık ama 32 arkadaşımız işten çıkartıldı. Pandemi sürecinde işten çıkartmaların yasak olmasına rağmen 32 arkadaşımız işsiz kaldı. İşten çıkarma sebebi de ‘ahlaksızlık’ nedenlerine dayandırıldı. Yani örgütlenmek, sendikalı olmak ahlaksızlık sayıldı. Sendikalı olmak hepimizin doğal hakkıdır. Halen arkadaşlarımıza ‘sendikadan istifa edin’ baskısı devam etmektedir. Ülkemizin içinden geçtiği bu süreçte işverenler nasıl buna cesaret edebiliyorlar? Biz böyle bir sürecin içerisinde olmaktan memnun değiliz. Keşke böyle bir süreç yaşanmasa ve anayasal haklarımızı koruyabilsek. Bu konuda sizlerden talebimiz de sizlerin aracılığı ile sesimizi duyurabilmek. Bizler haklıyız, kimseye terbiyesizlik yapmadık.’’ diyerek konuşmasını noktaladı.

‘’ESNAFIMIZ KAN AĞLIYOR’’

Programda diğer bir söz alan isim SATİVES Dernek Başkanı Erol Buz oldu. Buz ise, esnafların sorunlarını dile getirerek; ‘’Bizler Kapaklı için hep iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bölgemizin kalkınması ve gelişmesi için SATİVES olarak çabalıyoruz. İlçe olalı 6 yıl oldu fakat bir Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı buraya getiremedik. Derdimizi her platformda anlatmaya çalışıyoruz. Tekirdağ’ın 4’te 1’i büyüklüğündeyiz, yaklaşık 130 bin nüfusumuz var. Esnafımız kan ağlıyor, herkese kredi veriyorlar ama alınan kredileri nasıl ödeyecek bu insanlar bilmiyoruz. Allah hepimize kolaylık versin, hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyoruz.’’ sözlerini kaydetti.

‘’İKTİDAR PARTİSİ OLARAK KAPAKLI’YA NELER YAPTINIZ?’’

Ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, ‘’Tekirdağ, 6 yıl evvel büyükşehir oldu. Kapaklı da bu yasa ile ilçe oldu. Kapaklı’nın bence en büyük sıkıntısı fazla göç alması. 18 yılda 2 binden 130 bin nüfusa ulaşmıştır. Bu büyüme sırasında istediği yatırımları da almayınca şu an büyük sıkıntılar çekiyor. Büyükşehir olarak Kapaklı’ya birinci dönem 122 trilyon lira, ikinci dönem ise 16 ayda 32 trilyon lira harcadığımızı kuruş kuruş anlatabilirim. Ancak Kapaklı’nın ciddi boyutta devlet yatırımlarına ihtiyacı var. İktidarın da bu 18 yılda Kapaklı’ya neler yaptığını anlatmasını istiyoruz. AK Partili İl Başkanlarının, milletvekillerinin, yöneticilerinin buraya gelerek yerel yönetimleri tenkid ederek politika yapmaları işin kolayına kaçmaları demektir. Sen önce iktidar partisi olarak Kapaklı’ya neler yaptın bunu anlat. Bunu anlatacaksın ki sonra da kalkıp bize soracaksın. Biz verdiğimiz sözlerin tamamının arkasındayız.’’ dedi.

‘’ÖNCE 6 AY ÖNCE TESLİM ETTİĞİM PINAR BULVARI’NA ASFALT AT’’

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’i de eleştiren Başkan Albayrak, ‘’Tabi bizim yaptığımız programlara paralel olarak devlet yatırımları gelmezse, projelerimiz yeterli olmuyor. Yoksa yeni seçilen belediye başkanımız Ankara’ya gider, İçişleri Bakanımızla, Millet Meclisi Başkanımızla fotoğraflar verir. Bence ona bir oda yapalım o da gitsin oradan idare etsin burayı. Kapaklı’yı böyle yönetemezsiniz. Ben de gider 50 tane milletvekili ile fotoğraf veririm. Fotoğraf değil, icraat nerede gel bunu anlat. ‘Ben geldim hastane sözü aldım, postane sözü aldım’ diye bir şey yok. Önce benim 6 ay önce teslim ettiğim Pınar Bulvarı’nın asfaltını at. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’ELİNE ESKİ BİR BORU ALMAKLA BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPILMAZ’’

Çetin’in Ankara ziyaretleriyle ilgili konuşan Başkan Albayrak, konuşmasını şu sözlerle noktaladı; ‘’Amacım siyaset yapmak değil, Kapaklı’yı en az sizler kadar seviyorum ve sorunlarını iyi biliyorum. Ama tam hızlı döneme girdiğimiz sırada koronavirüs salgınına yakalandık. Elbette bu süreç geçecektir. Bizlerin Kapaklı’nın altyapı sorununu biran önce çözmemiz lazım. 5-10 sene önce 50’lik boruyla döşediğiniz su borusunu, en az 60’a çıkarmanız lazım. Bu sorunları çözdüğümüz zaman ilerleme kat edeceğiz. Geldiğimiz noktada bunlar yeterli mi? Değil. Bu nedenle Tekirdağ’a hem yerel yönetimlerden hem devletten yatırım gelmesi lazım. Tekirdağ’ın 6 yılda nüfusu 185 bin kişi artmış. Her sene bu insanlara 10,5 milyon metreküp su bulmanız lazım, her sene 5 bin öğrencilik derslik yapmanız lazım. Yoksa ‘burada su patladı’ diye eline eski bir boruyu almakla belediye başkanlığı olmaz. Onu yapmak yerine git Ankara’ya, ‘abim’ dediğin devlet büyüklüklerinden yardım al.’’

‘’3 AY ALINMAYAN BORÇLAR, ÖNÜMÜZDEKİ AY 3 KATI OLACAK’’

Programın son konuşmacısı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak oldu. Kapaklı’daki esnafların pandemi sürecinden kötü etkilendiğini söyleyen Öztrak, ‘’Bugün buraya geldiğimizde görüyorum ki Türkiye’nin geri kalanındaki manzara, Kapaklı için de geçerli. Hükümet bu pandemi sürecinde ne yaptı buna bakmamız gerekir. Aslında bol miktarda borcu, borçla çevirdiler ve çok fazla borç verdiler, onun dışında bir şey yapmadılar. Kısa çalışma ödeneği dedi, doğru düzgün ödemedi. Ücretsiz izin dedi, izne çıkarttıklarına da para ödemedi. Vatandaşlarımıza 365 gün için 1.000 TL verdi, onu da çoğu vatandaşımız alamadı. Bu dönemde esnafa, ailelere, şirketlere bol miktarda borç verdi. ‘Alın bunlar idare edin’ dedi ‘Ama faizini de alırım’ dedi. Esnaf sıkıntıda, iş yapamıyor ama esnafın sadece vergi borcu ve BAĞKUR prim borcunu erteledi, su, gaz ve elektrik borcunu erteledi. Ama şimdi bu borçları alacak. Yani 3 ay boyunca almadığı borçları, önümüzdeki 3 ayda 3 katı alacak.’’ şeklinde konuştu.

‘’NEREYE KADAR ERTELENECEK?’’

Pandemi sürecinde diğer ülkelerin tutumlarını da ele alan Öztrak, ‘’İngiltere’de yönetim, esnafına çalıştırdığı personel giderinin %80’ini ve mahrum kaldığı karın %80’ini ödeyeceğini söyledi. Elektrik, su ve gaz faturalarını ödeyeceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri, biliyorsunuz ki sosyal yönü zayıf bir yönetimdir. Kredi verdi sanayiciye ve dedi ki ‘Bu krediden işçini çıkartmadan işçinin maaşını ödeyeceksin, vergini ve kiralarını ödeyeceksin. Sonunda bunların faturasını bana getirdiğinde ben kredinden düşeceğim.’ Destek dediğin böyle olur. Bizim hükümetimiz vatandaşa 20 bin lira kredi verdi, ödeme zamanı geldiğinde ne olacak? Nereye kadar ertele ertele gidecek? Bu borç ne olacak?’’ dedi.

‘’FAİZLE BORÇ VERMEKTE ÜÇÜNCÜ, DOĞRUDAN DESTEK VERMEKTE SONDAN ÜÇÜNCÜYÜZ’’

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden ve SATİVES Dernek Başkanı Erol Buz’un konuşmalarına da değinen Öztrak, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Biraz önce sendika başkanımız anlattı, 32 tane işçimiz işten çıkarılmış. Kendileri durumları ile hiçbir alakası olmayan istisnai bir madde ile atılmışlar. Bu sadece burada değil, birçok yerde var. Hem işten çıkarılmayacak diyorsun, hem de sana yakın olanlar dilediklerini yapıyorlar. Yok öyle bir şey. Biraz önce SATİVES Başkanımız Erol Buz da esnafın meselelerini anlattı. Esnafla ilgili bu hükümet hiçbir şey yapmadı. G20 ülkeleri içerisinde faizle borç vermekte ilk 3’e giriyoruz. Millete doğrudan destek vermekte ise sondan 3.’yüz. Minibüsçü arkadaşlarımız burada. Pandemi döneminde çalışamadılar, kim ödedi parasını?’’

‘’SİZİN MİLLİ BAYRAMLAR ALERJİNİZ AZDI’’

Öztrak, konuşmasını şu sözlerle noktaladı; ‘’Türkiye çok kötü yönetiliyor, adeta savruluyor. Şu güne kadar Ayasofya’yı törenlerle açtılar, binlerce insanı bir araya doluşturdular. Üniversite sınavlarını yaptılar, binlerce çocuğu kapalı alanlara topladılar. Malazgirt muharebesinin yıl dönümünü büyük törenlerle kutladılar ve bu kadar sıkışık bir durumdayken Malazgirt’te yapılan kışlık sarayını açtılar. Ama iş 30 Ağustos’a gelince pandemi tehdidi diyorlar. Bu hastalık 30 Ağustos’ta mı azdı? Azan bir alerji, bir hastalık var. Sizin milli bayramlar alerjiniz azdı. Buradan tekrar söylüyorum, Malazgirt de bizim, 30 Ağustos’da bizim.’’