Kapaklı Gazetesi - Duyma bozukluğu yaşayan çocukların sorunlarını gündeme getiren İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yazılı soru önergesi verdi.

Önergede, işitme engelli çocukların beyin sapı ameliyatının 4 yaşına kadar yapılması gerektiğini söyleyen Milletvekili Kaplan, ”İşitme Engelliler ve Aileleri Derneğinden aldığımız bilgiler doğrultusunda ülkemizde çok ileri derece işitme kayıplı doğan çocuklarımız için en etkin tedavi yolu cihazlandırmadır. Bir çocuğa koklear implant (biyonik kulak) uygulanabilmesi için hastanın iç kulağında salyangoz yapısı ve işitme sinirinin olması gereklidir. Doğuştan iç kulak salyangoz yapısı veya işitme siniri gelişmemiş olması durumunda ise beyin sapı ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatların ortak noktası dil gelişiminin kazanıldığı kritik yaş olan 4 yaşına kadar yapılması şart olmasıdır. Bu yaştan sonra akranları gibi işitip anlama ve ayırt etmesi, konuşması zorlaşmaktadır.” dedi.

“ZAMAN ÇOCUKLARIMIZIN ALEYHİNE İŞLİYOR”

Kullanılan cihazların ithal olduğunu belirten Enez Kaplan, söz konusu cihazları ithal eden firmaların, kurların yükselmesini sebep göstererek ameliyatların durdurulduğunu söyledi. Ameliyatların yapılmamasının ülkemizin taraf olduğu BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin 7, 20, ve 25. maddelerinin ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 26. Maddesinin ihlali olduğunu hatırlatan Milletvekili Kaplan, “Zaman çocuklarımızın aleyhine işliyor. Sağlık Bakanlığının, SGK’nın ve tıbbi cihaz firmalarının acilen anlaşmaları gerekiyor.” dedi.

“EN SON AMELİYAT NE ZAMAN YAPILDI?”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya konu ile ilgili en son beyin sapı ameliyatının ne zaman, hangi il ve hangi hastanede yapıldığını soran Milletvekili Kaplan; ayrıca söz konusu cihaz temini ile ilgili olarak SGK’nın ve tıbbi cihaz firmalarının anlaşması hususunda bakanlığın devreye girerek herhangi bir çalışması olup olmadığını, bu ameliyatların tekrar ne zaman başlayacağını, Türkiye genelinde bu hastalıktan mustarip kaç çocuğun olduğunu ve bu çocukların tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanması ile ilgili bir çalışma yapmayı düşünüp düşünmediklerini sordu.