Kapaklı Gazetesi - İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanlığı mensubu kadınlar, düzenledikleri etkinlikte ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Farkındalık’ ayında meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti.

İYİ Parti Tekirdağ Toplumsal ve Sosyal Politikalar Başkanı Büşra Atalay öncülüğünde, gerçekleşen etkinlikte İYİ Partili kadınlar Hükümet Caddesi üzerinde kadınlara pembe kurdele takarak pembe maske dağıttı. Ayrıca kadınlara lavanta kesesi hediye eden partililer, meme kanserinde erken tanının önemini anlattılar. Etkinliklere CHP Tekirdağ İl Kadın Kolları Başkanı Nurten Yontar ve İYİ Parti İlçe Başkanlığı üyesi kadınlarda katıldı.

‘’ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ HAYAT KURTARIR’’

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan ve her 8 kadından birinde görülen meme kanserine dikkat çekmek amacıyla anlamlı bir etkinlik düzenlediklerini ifade eden İYİ Parti Tekirdağ Toplumsal ve Sosyal Politikalar Başkanı Büşra Atalay, “Pembe kurdele kampanyasını ilk olarak 28 yıl önce şu an hayatta olmayan ünlü bir kozmetik firmasının yöneticisi Amerikalı güzellik uzmanı Evelyn Louder meme kanserine dikkat çekmek, farkındalık yaratarak erken teşhisin önemini vurgulamak için yakasına pembe bir kurdele takarak başlamıştır ve günümüze kadar gelmiştir. Pembe kurdelenin mesajı, meme kanserinde erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır, farkında olun diyor bize. Meme kanseri kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada yer alır. İstatistiklere göre, dünyada her 8 kadından 1’i meme kanseri ile savaşırken, yine dünyada her 13 dakikada bir kadın meme kanseri nedeni ile yaşamını yitirmektedir” dedi.

‘’MEME KANSERLERİNİN %70’İ KENDİNİ İNCELERKEN BULUYOR’’

Atalay “Ülkemizde her yıl 25 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Ama iyi tarafı şu ki kanser türleri arasında iyileşme oranı en yüksek olan kanser türü de meme kanseridir. Erken teşhis ile meme kanserinde hayatta kalma oranı yüzde 99’dur. Yani erken teşhis ile her zaman umut var demektir. Bunun için de her yetişkin kadının bu konuda çok iyi bilinçlenmesi gerekmektedir. Meme kanserlerinin yüzde 70’ini hastalar kendilerini elle incelerken buluyorlar. Bu yüzden 20 yaşından sonra her kadın ayda bir kez ayna karşısında elle memelerini ve koltuk altlarını kontrol etmeli, herhangi bir kitleye yada farklı bir bulguya rastladıklarında vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalıdırlar” dedi.