Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediye Meclisi yılın son toplantısı için Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında toplandı. Sözleşmesi yenilenmeyen personellerin gündeme geldiği toplantıda gergin anlar yaşandı.

Kapaklı Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. AK Parti Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Nizamettin Çoban’ın mazeretli olarak katılım sağlamadığı toplantıda 16 gündem maddesi görüşüldü. Meclis gündeminin görüşülmesinden önce gündem dışı söz alan CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan, 4B Sözleşmeli Memur olarak çalışan 8 işçinin işten çıkarılmasını sordu. Erkan’ın sorusuna Belediye Başkanı Mustafa Çetin cevap verirken, diğer meclis üyelerinin de söz almasıyla meclis biranda gerildi.

‘’KAMUOYUNDA TEREDDÜT OLUR’’

Konuyla ilgili söz alan CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan, ‘’Seçim döneminde kimsenin ekmeği ile oynamayacağınıza dair bazı ifadelerde bulunmuştunuz. Eğer bu arkadaşlar seçim üzeri siyasi maksatla alınmış arkadaşlarsa sizinle beraberim, ama bu arkadaşlar uzun yıllardır belediyemize hizmet eden arkadaşlarsa bende ve kamuoyunda tereddüt olur. Çünkü az önce büyüyen, gelişen bir ilçe olduğumuzu ifade ettiniz. Bildiğimiz kadarıyla belediye bünyesinde ikinci bir şirket daha yaratılıyor. Orada istihdam sağlanacak. Bu konunun yüzeysel olarak aydınlatılmasını istiyorum.’’ dedi.

‘’KENT A.Ş. MUTFAK EKİBİ OLARAK ÇALIŞIYOR’’

Erkan’ın sorusuna yanıt veren Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, ‘’Şirketlerimizin bir tanesi Personel A.Ş., bu mevzuat ile alakalı bir şirket. İkinci şirketimizi de belediye üzerinden yürütemeyeceğimiz faaliyetler için kurduk. Orada da bir kaynak olmadığı için bir yatırım yapmamız gerekiyor. Öyle bir imkanımız yok bu yüzden Kent A.Ş. arka planda işin mutfak ekibi olarak çalışıyor ve projeler getiriyor. Bunlardan biri de Trakya Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız hibedir. Halihazırda İller Bankası’nın Avrupa fonlarından hibeli projeleri var. 6 tane dosya verdik, 2 tanesi kabul görme aşamasında. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’SÖZLEŞMELİ SAYIMIZ AZALDI, AZALACAK’’

Sözleşmeleri yenilenmeyen personeller hakkında açıklamada bulunan Başkan Çetin, ‘’Şimdi gelelim belediyeye, belediye mevzuatında memurlar siyasi olmamalı. Bizim memurlarımızın seçim meydanlarında nasıl bayrak salladığını gördük, yine bir şey demedik. Ben göreve geldiğim günden itibaren hem müdürlerimiz ile hem personelimizle defalarca konuştum. ‘31 Mart’ta seçim bitti, artık hizmet zamanı’ dedim. Bu anlamda verim alamadığım bazı isimler var, aslına bakarsanız liste daha kalabalık. Ben birer şans daha verelim istiyorum. Sözleşmeli sayımız azaldı, daha da azalacak. Çünkü memurla ilgili mevzuatlardan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı memurlarımızı değerlendirebileceğimiz başka dairelere kaydırıyoruz. Bütün birim müdürlerimizle yaptığımız toplantılarda arkadaşlarım liyakata dayalı, işi bilen personellere ihtiyacı olduğunu söylüyor. Öte taraftan bakıyoruz personel fazlalığımız var ve bunun ciddi bir maliyeti var.’’

‘’AK PARTİLİ KAÇ MECLİS ÜYESİNİN AKRABASI VAR?’’

Kararının siyasi olmadığını belirten Çetin, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Siyaseten düşünmüyorum, elimde bir liste var. Bir oylayalım isterseniz; AK Partili kaç belediye meclis üyemizin akrabası var? Bir kişinin var o da Adem Sekmen. Peki Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerimizden kaçının akrabası çalışıyor? Ben söyleyeyim; Kemal Kenar’ın kızı, Mustafa Önder’in bir tanıdığı, Muzaffer Yıldıran’ın oğlu, Ender Dubaz’ın yeğenleri, Erol Özkan’ın kızı, yine CHP İlçe Başkanı’nın kızı, İrfan Mandalı’nın yeğeni. Bu böyle uzayıp gidiyor. Ben bu isimlerden faydalandığımı düşündüğüm için dokunmadım. Ama ilerleyen zamanda sayımız çok fazla. Çıkarttığımız 8 kişinin bize yıllık maliyeti 700 bin TL. Faydalanamıyoruz, napalım maaş mı ödeyelim? Verimli olanlarla yola devam edeceğiz.’’

‘’YA GİDERİ KISACAĞIZ YA GELİRİ ARTTIRACAĞIZ’’

Personel maaşlarının büyük bir gider olduğunu belirten Başkan Mustafa Çetin, ‘’Bazı müdürlerimiz ellerindeki personelinden memnun olmadığını söylüyor. Bizim personel sayımız %30’un üzerinde, ya giderleri kısacağız ya geliri arttıracağız. İnşaat sektörü durduğu için gelirlerimiz büyük oranda düşmüş vaziyette. Her ay ciddi bir açık veriyoruz. Öte taraftan vatandaş da hizmet veriyor. Bu yüzden biz az kişiyle çok iş yapmak durumundayız. Tüm belediyede kadro çalışması yapıyoruz. Bir liste yapacağız ve bu listede kim, nerede, nasıl değerlendirilecek buna bakacağız. Benim akrabam yok belediyede, komşum da yok, meclis üyelerimizin de yok. Alacaksak hakikaten bize fayda sağlayacak müdürlerimizin yükünü hafifletecek personel alalım istiyorum. Memurlarımızın bir kısmının da başka yere tayini çıkarsa seve seve imzalarım. Burada bir art niyet yok, kimsenin ekmeği ile oynamak istemiyorum.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’BU ARKADAŞLARIN ÇOĞU BELEDİYEYE GELMİYOR’’

Personellerin mazeret göstererek belediyeye gelmediğini iddia eden Çetin, ‘’150 bin nüfuslu bir ilçeyiz ve Anadolu’daki birçok ilden büyüğüz. Yine de bugün bir yerden izin almadan isteyen, istediği yere çadır açabiliyor. Bu alışkanlıkları bırakacağız burası köy değil, köyde bile bir nizam var. Kurumsallaşmalıyız, ben bu konuyu önemsiyorum. İnanın bu arkadaşların birçoğu katkı vermiyor, belediyeye gelmiyor, bol bol izin kullanıyor; öte yandan çok masumane bir şekilde gerçekten iyi niyetli bir şekilde iş verilmeyen arkadaşlarımız var. Yeni müdürlüklerle elimizdeki kadroyu bir yerde değerlendirme peşindeyim.’’ dedi.

‘’SİYASETEN AHBAP – ÇAVUŞ İLİŞKİSİNE DAYALI PERSONEL ALMAK İSTEMİYORUM’’

Kendisine yöneltilen ‘Yeni personel alındı mı?’ sorusunu da yanıtlayan Başkan Çetin, şu şekilde konuştu; ‘’Yeni aldığımız bir başkan yardımcımız var. Daha önceden işçi olarak aldığımız oldu ve bir kardeşimizi çay bahçelerinin takibini yapması için aldık. Bilgi İşlem Müdürlüğü için tecrübeli bir kişi daha aldık. Bize katkı verecek personeli almak istiyoruz. Siyaseten, ahbap çavuş ilişkisine dayalı personel almak istemiyorum.’’ Dedi.

‘’15 YILDIR YAPILAN KADROLAŞMAYI TASVİP EDİYOR MUSUNUZ?’’

Başkan Çetin’in bu sözleri tartışmanın fitilini ateşledi. Konuyla ilgili söz alan CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Nalan Çolak, personellerin performans araştırmasının yapılıp yapılmadığını sordu. Çolak, ‘’5 yıldır hizmet veren ve her işin başında olan 8 personelimizin bu şekilde işten çıkarılmasını ben hiçbir şekilde tasvip etmiyorum.’’ dedi. Başkan Çetin ise Çolak’a cevaben; ‘’15 yıldır yapılan bu kadrolaşmayı tasvip ediyor musunuz? İlçe Başkanının kızı, meclis üyelerinin kızı hepsi burada.’’ dedi. Çolak ise, ‘’Memurların yılbaşında aldığı primlerden fedakarlık yapacak mısınız? Madem sıkı bir politika uyguluyorsunuz bunu da uygulayın.’’ dedi.

‘’KENT A.Ş.’YE AK PARTİ'DEN KİMSEYİ ALDINIZ MI?’’

Tartışmanın alevlenmesi üzerine CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Ender Dubaz da söz alarak Kent A.Ş.’de görev alan AK Parti Kapaklı İlçe Yönetimi’nden isimleri sordu. Dubaz, ‘’AK Parti İlçe Yönetimi’nden Kent A.Ş.’ye kimseyi aldınız mı?’’ dedi.  Başkan Çetin ise, ‘’Kent A.Ş. belediyemizin bir iştirak şirketi, oraya benim güvendiğim isimler alındı. Orada bir mutfak ekibi var. Onlar memur değiller. Yarın öbür gün baktım şirket bize katkı vermiyor, kapatırız da bizim için sorun değil.’’ cevabını verdi.