Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Kapaklı’da inşaat sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarıyla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Evim Yapı Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in yanı sıra Kapaklı Ak Parti İlçe Teşkilatı da hazır bulundu. Gerçekleştirilen toplantıda iş adamları fiyatların artışı, konut kredilerindeki faizlerin eşitsizliği ve kriz ortamından yararlanan fırsatçılar gibi konulardan serzenişte bulundu. İş adamların serzenişlerini dinleyen Yel, ‘’Devletimiz kısa süre içerisinde bu sorunların üstesinden gelecektir’’ cevabını verdi.

‘’SORUNLARINIZI CUMHURBAŞKANIMIZA İLETECEĞİM’’

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, ‘’Bugün sizlerin son dönemlerde yaşamış olduğunu ekonomik sıkıntıları birebir konuşmak için burada bulunuyorum. İlçe Başkanlığımızdan da bu konuda bir talep geldi ve bizler de buradayken ilk ağızdan sizlerin yaşadığı sorunları dinlemek için bu toplantıyı düzenledik. Yakın zamanda MKYK toplantımız olacak ve Sayın Cumhurbaşkanımıza burada sizlerin sesi olarak aldığımız tüm verileri ileteceğim. Dolayısıyla bugünkü toplantıyı önemsiyoruz.’’ dedi.

‘’DEVAMLI TÜRKİYE’NİN KARŞISINA DİKİLDİLER’’

Ülkedeki ekonomik buhran sürecinin, dış devletlerin Türkiye üzerindeki politika ve hedefleri neticesinde oluştuğunu belirten Yel, ‘’Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki Türkiye'de son dönemlerde güzel gelişmeler var. Baktığımızda 2017 büyüme rakamlarında dünyanın en fazla büyüyen 3. ülkesi olarak Türkiye'yi görüyoruz. İşsizlik oranlarımız %13'lerden %10'lara geriledi. Enflasyon rakamlarında yukarıya doğru çok fazla bir gidiş yoktu, faiz oranlarımız da gerilerdeydi. Şunu belirtmek istiyorum ki; Türkiye en parlak dönemlerinden birini 2013 yılında yaşıyordu. Faiz ve işsizlik oranları düşmüşken bir baktık ki Gezi Parkı eylemleri çıkarılıverdi ve arkasından 17-25 Aralık operasyonları yapıldı. Çeşitli oyunlar oynanırken bir de baktık ki 15 Temmuz'a geldik. Ekonomik olarak emellerine ulaşamayanlar, Türkiye'nin hızlı büyümesinden rahatsız olan güçler bir şekilde Türkiye'nin devamlı karşısına dikildiler. Bu yalnızca Türkiye'nin karşısına dikilmek değildi, aslında mazlum bütün milletlerin de karşısına geçmekti. Hal böyle olunca özellikle son dönemlerde; Dünya lideri, bölgesinin hadimi olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önünü kesmek için bir kampanya başlatıldı. Bu kampanya neticesinde ülkemizin bu gidişatının engellenmesi ve mazlum milletlere umut ışığı olan Türkiye'nin geriye döndürülmesi için bazı çabalar hakim oldu.’’ İfadelerini kullandı.

‘’EVANGELİSTLERE MESAJ VERİLMEK İSTENDİ’’

Papaz Brunson krizine dair bazı izlenimlerde de bulunan Yel, ‘’Bugün ekonomik gidişatımız engellenmek için Papaz Brunson hadisesi gibi çeşitli bahaneler üretiliyor. Biliyorsunuz ki Papaz Brunson 2017 Kasım ayında tutuklandı. Fakat yeni tutuklanmış gibi bir hava estirildi. Bunun nedeni de 2 ay sonra Amerika'da yapılacak olan bir kongredir. Amerika'da 9 milyon evangelist yaşamakta. Bu Papaz da evangelistlerin bir papazı olarak gösterilerek Türkiye'de casusluk yapmıştır. Akabinde yakalanarak bağımsız yargılarımızca mahkum edilmiş. Böyle olunca yargımız bağımsız değilmiş gibi Brunson'ın serbest bırakılmasını talep ederek o evangelistlere bir mesaj verilmek istendi. Bunun neticesinde faizlerin ve döviz kurunun yükselmesi için ülkedeki dolarlar çekilmeye başlandı. ‘’ dedi.

‘’ÖYLE YAĞMA YOK!’’

Finans sektöründeki daralmanın psikolojik olduğunu belirten Yel, ‘’Allah'a şükürler olsun ki yalnız değiliz. Bizim yanımızda Rusya, Çin, İran, Katar gibi pek çok ülke var. Bizler dış politikada uygulamış olduğumuz  başarılı adımlarla bu krizi de atlatacağız. Bu konuda da inancımız tam. Bu ülkemizin genel fotoğrafı anlamında benim vermek istediğim bilgiler. Beri yandan iç piyasada dalgalanmalar başladı. İnsanlarda psikolojik olarak bir korku üretildi ve herkes parasını harcamamaya başladı. Bu şekilde de var olan ekonomik yapımız daraltılmaya başladı. Dış güçler bu sayede ülkemizi ele geçirmeye çalışıyorlar ama öyle yağma yok. Biz güçlü bir ülkeyiz. Finans sektöründeki bu psikolojik daralmanın önüne geçeceğiz.’’ dedi.

‘’ÖNERİLERİNİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’’

Yel, son olarak şu ifadeleri kullandı; ‘’Nitekim sizlere söz verdiğimiz gibi bugün burada bulunuyor, sizlerin sıkıntılarını dinliyoruz. Sizlerin önerileri de bizim için çok önemli. Orta vadede, kısa vadede ve uzun vadede alınması gereken kararları sizinle istişare edeceğiz. Bugün burada herkes her şeyi söyleyebilir. Özel olarak görüşmek isterseniz size özel olarak da zaman ayırabilirim. Neyse derdiniz bize gönül rahatlığı ile söyleyin biz de derman olmaya çalışalım. Böylece hem ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar hakkında sizlerin de fikrini dile getirebiliriz.’’

‘’BU KREDİLERE DAYANMA GÜCÜNE SAHİP DEĞİLİZ’’

Ardından soru – cevap kısmına geçilen toplantıda ilk söz alan isim Has Acarlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Acar oldu. Faiz oranlarının her geçen gün arttığını dile getiren iş adamı Acar, ‘’Kapaklı’da bulunan tüm esnaflarımızın türlü bankalarda kredileri mevcut. Bizlerin iş için %1,1 – 1,2 gibi oranlarla çektiğimiz krediler şuan neredeyse 3 katına çıkmış durumda. Dolayısıyla artık biz esnaflar olarak bu kredilere dayanma gücüne sahip değiliz, hatta son nefesteyiz diyebiliriz. Biz bu kredilerin eğer mümkünse 1 yıl kadar ötelenmesini talep ediyoruz. Üstelik biz bu kredileri özel bankalardan çektik çünkü devlet bankaları bizlere talep ettiğimiz kredileri vermediler. Mümkünse bu özel bankalardan çektiğimiz krediyi devlet bankalarına aktarmak istiyoruz. Çünkü 1 milyon TL kredi kullansak, özel bankalar bizden 4-5 milyon TL teminat alıyor ve bu durum elimizi kolumuzu bağlıyor. ‘’ dedi.

‘’REİSİMİZİN ARKAMIZDA DURACAĞINA İNANIYORUZ’’

Kredi faizlerindeki eşitsizliğin önüne geçilmesi gerektiğini savunan Acar, ‘’Ayrıca bizi rahatsız eden bir diğer konu, TOKİ dairelerine tanınan kredi faiz indirimidir. Çünkü vatandaş haklı bir şekilde gidip bu dairelerden konut alacak çünkü bizim öyle bir durumumuz yok. Üstelik TOKİ’nin daire maliyetleri bizimki kadar değil. Arazileri bizim aldığımız fiyattan daha düşük fiyatta. Kapaklı’da biz %50 ile yer alıyoruz ve son dönemlerde bazı arkadaşlarımız zora düştüğü için maliyetine daire satıyor. Bu eşitsizliğin de biran evvel çözülmesini talep ediyoruz. Biz hep reisimizin arkasında durduk, bu zor süreçte de reisimizin bizim arkamızda duracağına inanıyoruz. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’PROJELERİMİZİ KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRECEĞİZ’’

Acar’ın sözlerini yanıtlayan Milletvekili Yel, ‘’Kredilerle ilgili kısa vadeli bir öteleme projemiz var. İnşallah önümüzdeki MKYK toplantısında da bu projeyi ilgili mercilere sunacağım. Kısa vadede esnafımızı rahatlatmayı düşündüğümüz bu ve bunun gibi planlar önümüzdeki toplantıda hayata geçirilmek üzere masaya yatırılacak. Ayrıca faiz oranlarının ve kur değerinin de sabitlenmesi gibi bazı düşüncelerimiz var. İnşallah yakın zamanda bu planları hayata geçireceğiz’’ cevabını verdi.

‘’BİZ ESNAF DEĞİL MİYİZ?’’

Programda söz alan diğer bir isim ise Dursunlar Yapı firmasının sahibi Hasan Dursun oldu. Kredi faiz oranlarındaki eşitsizliğin satışları etkilediğini belirten Dursun, ‘’Sayın vekilim devletin desteklemiş olduğu konutların kredisi %0,98’e çekildi. Biz esnaf değil miyiz? Biz vergi vermiyor muyuz? Bunu gelip de bize sormanıza gerek yok ki. Yukarılarda bir yerlerde bir sıkıntı var ki tutmuşsunuz devletin garanti verdiği yerlerde %0,98 e kredi çekme imkanı sunmuşsunuz. Biz %2,05’ten konut satıp kredi kullandırmaya çalışıyoruz. Vatandaş neden %0,98 kredi faizi dururken benden %2,05’ten konut alsın? Bu basit, bunu sormanıza gerek yok. Siz herkesin konutlarına bu kredi faiz indirimini uygulayın, sonra gelin ‘Başka bir derdiniz var mı?’ diye sorun. ‘’ dedi.

‘’BİZİM SORUNUMUZ ÇOK’’

Ek olarak dövizdeki artışın, bazı firmalar tarafından istismar edildiğini dile getiren Dursun, ‘’Ben bu toplantıya 15 dakika geç kaldım. Neden geç kaldım biliyor musunuz? Taahhüt işi yapıyordum ve ihale almıştım. bir beton firması ile anlaşma yaptım ve kendileri ‘Bağlantıyı iptal edeceğiz ve betonun metresine 60 lira fark koyacağız’ diyor. Belediye’ye gidiyorum durum böyle böyle diyorum Belediye taahhüt verdiğim için teminatımı yakacağını söylüyor. Metrede 60 lira benim için müthiş bir zarar. Böyle bir şey var mı? Bizim sorunumuz, problemimiz çok. Biz vergi yükü ile boğuşurken siz gidip büyük firmaların kredi faiz oranını %0,98’e çektiniz. Biz ayakta durmaya çalışıyoruz ve bunların hepsini cebimizden yiyerek yapıyoruz. Vakıfbank ay sonundan 1 gün önce kredilerimizi kapattı. Yani çok bir şey konuşmaya gerek yok, her şey ortada.’’

YEL CEVAPSIZ KALDI

İş adamı Hasan Dursun, taleplerini belirttikten sonra Vekil Yel’den bir cevap bekledi fakat beklediği cevap bir türlü gelmedi. Dursun’un serzenişini dinleyen Yel, sessizliğini koruyarak iş adamının taleplerini not almakla yetindi.

‘’BU 7 İŞÇİNİN VEBALİ HÜKÜMETİN BOYNUNADIR’’

Toplantıda Kapaklı Tokatlılar Derneği Başkanı Yusuf Orçun Demir de söz aldı. Piyasalardaki daralmanın, şirketlerin işçi çıkarmasına sebep olduğunu belirten Demir, ‘’Kapaklı’da asansör işletmecisiyim. Son 6 aya kadar hiç ödeme problemi çekmedik fakat son aylarda bu ekonomik kriz bizi derinden etkiledi. Hükümetimiz ‘Vatandaş kemer sıkma politikasına gitmeli biz de devlet olarak makam araçlarını bir alt modelle değiştireceğiz’ diyor ama vatandaşta sıkacak kemer kalmadı. Ekonomik politika önemleri almak için çok geç kaldınız. Ben firmam çatısı altında 17 kişi çalıştırıyordum ve fiyatların alıp başını gitmesiyle bu sayı 10’a kadar düştü. İşten çıkarmak zorunda kaldığım 7 kişinin çoluğunun, çocuğunun vebali hükümetin boynunadır.’’ dedi.

Yel ise Başkan Demir’e cevaben; ‘’Öncelikle dayanışma içinde olmalıyız. 3 aylık bir sıkıntı için hükümetin bunca yıldır yaptıklarını göz ardı edemeyiz. Ben size sorun yok, sorunsuzuz demiyorum onun için buradayız zaten. Fakat devletle ilgili söylediğiniz sözlerde Türkiye’nin 16 yıldan beri geldiğiniz başarıları unutmamanız lazım.’’ İfadelerini kullandı.

‘’PARAMIZLA ÜRÜN ALAMAZ OLDUK’’

Son olarak gerçekleştirilen toplantıda Erbuz İnşaat Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Buz söz aldı. Ekonomideki dalgalanmaların fırsatçılığa zemin hazırladığını dile getiren Buz, ‘’Fiyatların yanı sıra birçok sektörde paramızla ürün de alamaz olduk. Misal Kapaklı’da bir benzin firması benzine zam geleceğini düşünerek bazen benzin satmıyor. Bu konuları önemsemelisiniz.’’ dedi. Vekil Yel ise Buz’a: ‘’Zaten bunları önemsediğimiz için buradayız. En kısa sürede bu konularda da tedbirlerimizi alacağız’’ cevabını verdi.