Kapaklı Gazetesi - CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, gübre fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle bu yıl çiftçinin gübresiz ekim yaptığını vurgulayarak, “2021 yılı sonundaki buğday üretimi 14 milyon ton civarında olacak. Bu da daha çok ithalat demek, daha pahalı buğday demek, daha pahalı ekmek demek. Ekmek fiyatları daha da artacak.” diye konuştu.

FIRINCI VE SÜT ÜRETİCİSİ TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, CHP’li 30 milletvekili ve Parti Meclisi üyeleri ile gittiği Nevşehir’de fırıncı esnafını ziyaret etti. Nevşehir’in Acıgöl İlçesindeki bir fırıncı, “Burada 200 gram ekmek 1.5 lira. Ekmek 2 lira olunca da zarar ediyoruz. Bakkala ekmeğin tanesini 1.10 liradan satıyoruz. Ama nakliyesi de artıyor. Yakıta sürekli zam geliyor. Batıyoruz. Ama kimseye anlatamıyoruz, kimseye sesimizi duyuramıyoruz.” diyerek yetkililere sitem etti.

Fırıncı dükkânında bulunan süt üreticisi de isyan ederek, “Çiğ sütü 3 TL’ye satıyoruz. Ama kalitesiz yemin çuval fiyatı bile 185 lira olmuş durumda. Hayvana kaç zamandır yem alamıyoruz. Kaliteli yemin çuvalı ise 210-220 TL ona hiç yaklaşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

“EKMEK FİYATININ NE OLACAĞINI ÖNGÖREMİYORUZ”

Ziyaretlerle ilgili açıklama yapan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye’nin buğdayda ithalatçı hale geldiğine işaret ederek, “Gübre fiyatları, altın ve dolar fiyatlarını da geçti. Çiftçi artık gübresiz ekim yapıyor. Bu da buğdayda rekoltenin düşmesi demek. Bu durumda ithalat katlanarak artacak ve buğday fiyatları çok daha yükselecek. Dar gelirli vatandaşın temel gıdası olan ekmeğin fiyatının ne olacağını öngöremiyoruz.” dedi.

“DAHA PAHALI BUĞDAY DEMEK, DAHA PAHALI EKMEK DEMEK”

TÜİK rakamlarına göre 2020 yılında 20 milyon 500 bin ton olan buğday üretiminin aşırı kuraklıktan dolayı 2021 yılı sonu tahminlerine göre 17 milyon 650 bin tona düşeceğini kaydeden Aygun, “Ancak bu rakam da gerçek değil. Bizim sahadan aldığımız bilgiye göre 2021’deki buğday üretimi 14 milyon ton civarında olacak. Bu da daha çok ithalat demek, daha pahalı buğday demek, daha pahalı ekmek demek. Harman döneminde yani 3 ay önce bu fiyatlar 2 bin 200-2 bin 300 TL idi. Bu fiyatlar ekmek fiyatlarına yansıyacak. 2022’de ekmek fiyatı ne olur, öngöremiyoruz” uyarısını yaptı.

“GIDADA BÜYÜK ŞOK DALGALARI OLACAK”

Aygun, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Türkiye ihtiyacı karşılanamadığı için ithalat artacak. Bu da hububat fiyatlarına yansıyacak. Büyük şok dalgaları yaşanacak. Tüm dünyada tarımsal sektörün canlandırılması için önlem alınıyor. Biz ise birinci sınıf tarım arazilerine plastik sanayi kuruyoruz. Tekirdağ’da Ergene’nin Marmaracık Mevkii’nde arazi toplulaştırması yapılan, bu konuda büyük bütçe ayrılan ve birinci sınıf tarım arazisi olarak belirlenen yere Plastik OSB’si yapılıyor. Bu nasıl bir mantıktır? En verimli alana plastik hançer vuruyorlar! Ege’nin güzelim zeytinlik alanlara maden ocakları açılıyor. Ağaçlar kesiliyor. Almanya ise iklim koşullarını zorlayarak zeytin üretimi için hareket geçmiş! Biz bu kafa ile bu iktidar mantığı ile her şeyi ithal eder hale geliriz. Bu iktidar gitmeden tarım sektöründe düzelme beklemeyin!”