Kapaklı Gazetesi - CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, COVID-19 aşılama çalışmalarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Yüceer, Bakan Koca’ya CoronaVac aşısının çalışmalarının 18-59 yaş aralığında yapıldığını hatırlatarak, 65 yaş üstü kişiler için riskleri üzerine çalışma yapılıp yapılmadığı sorusunu yöneltti.

Bütün dünyayı etkisi altına alan COVID-19 küresel salgınına karşı geliştirilen aşılarla birlikte pek çok ülkede aşılama çalışmaları başladı. Türkiye’nin ise bu aşılama çalışmalarında oldukça geride kalması soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Türkiye’de aşılama çalışmalarıyla birlikte başlayan tartışmalar devam ederken, yaşananlara ilişkin belirsizlikleri CHP Parti Meclisi Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer meclis gündemine taşıdı. Toplumda Çin Aşısı olarak da bilinen CoronaVac aşısının 18-59 yaş aralığında yapıldığının altını çizen Yüceer, 65 yaş üstü için aşının riskleri üzerine çalışma yapılıp yapılmadığını Sağlık Bakanı Koca’ya sordu.

“NEDEN COVAX OLUŞUMUNDA AŞI ALINMIYOR?”

Dünya Sağlık Örgütü Liderliğinde kurulan ve dünya nüfusunun eşit ve güvenli bir şekilde COVID-19 aşısına ulaşımını sağlamayı, aşı milliyetçiliği karşısında aşı dayanışmasını gerçekleştirmeyi amaçlayan Covax’da Meclis gündemindeydi. Covax’a, 172 ülkenin destek verdiğini açıklayan Dr. Yüceer, bakanlığın Covax’a katılınca aşı seçme şansı olmadığına yönelik ifadelerini de gündeme taşıdı. CHP’li Yüceer, “Bakanlığınız Covax’a katılınca aşı seçme şansları olmadığını iddia etmektedir. Hâlbuki Covax, Oxford-AstraZeneca, Moderna dâhil yedi aşı ile ön alım anlaşması yapmış durumdadır. Aşıları çok daha uygun bir fiyata ve alternatif alıcılara ulaşmak için uygun koşullar sağlayan Covax oluşumunda neden aşı alınmamaktadır?” dedi.

“BioNTech TÜRKİYE’YE GELDİ Mİ?”

Yüceer, BioNTech firmasının ürettiği 25 bin doz aşının Türkiye’ye geldiğine yönelik iddaaları hatırlattı. Dr. Yüceer, “BioNTech firmasının aşısı Türkiye’ye geldi mi? Söz konusu aşı geldiyse kaç doz geldi ve bu aşılarla kimler aşılandı?” diye sordu. Hazırladığı soru önergesinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde aşı dolaplarının yeteri kadar olmadığı sorusunu gündeme taşıyan Yüceer, “Bu eksikliklerin giderilmesinde Bakanlık hangi çalışmalarda bulunmaktadır?” sorusunu yöneltti.

“ANLAŞMALAR TOPLUMLA PAYLAŞILACAK MI?”

Bakan Koca’ya, “Türkiye’de toplumsal bağışıklığı için gerekli 150 milyon doz aşı ne zaman tamamlanacaktır?” sorusu yönelten Yüceer, “CoronaVac aşısının FDA veya EMA onayı var mıdır? Çin’de söz konusu aşı insanlar üzerinde uygulanmakta mıdır?” sorusunu da gündeme getirdi.