İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçilerle ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Parti grubunda yaptığı açıklamada çiftçinin kullanacağı mazotun yarısının 2018 yılından itibaren hükümet tarafından ödeneceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından İYİ Parti Kapaklı İlçe Teşkilatı’ndan jet hızında bir yanıt geldi. Yazılı basın açıklaması ile Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerini sert bir dille eleştiren İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, ‘’Hükümet çiftçiye hiçbir ek kaynak sağlamamış tam aksine çiftçinin sağ cebinden çaldığını sol cebine koymuştur. Bir diğer anlatımla çiğ süt ve gübreden çalınmış mazot olarak geri verilmiştir.’’ Dedi.

‘’GÜBRE DESTEĞİNDEN 300 MİLYON TL ÇALINMIŞTIR’’

Çiğ süt üreten çiftçinin büyük zarara uğradığını belirten Çetin, ‘’2017 yılı Aralık ayında yapılan bir düzenleme ile 8 kuruş olan çiğ süt litre desteği 4 kuruşa indirilmiştir.  Türkiye'de yıllık yaklaşık 19 milyon ton çiğ süt üretimi yapılmakta ve bu üretim genellikle soğuk zincirde gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu destek düşürmesi yolu ile yaklaşık 760 Milyon TL süt üreticisi çiftçinin cebinden çalınmıştır. 2017 yılında bütçede 877 milyon TL gübre desteği olmasına rağmen 2018 yılında bu destek 553 Milyon TL ye düşürülmüştür. Olması gereken yıllık artışta dikkate alındığında 2018 bütçesinde çiftçinin gübre desteğinden takribi 300 milyon TL çalınmıştır.’’ İfadelerini kullandı.

‘’YARISI BİZDEN AÇIKLAMASI DOĞRU DEĞİLDİR’’

Çiftçilere yapılan mazot desteğinin de yetersiz olduğuna değinen Çetin, ‘’Çiğ sütten yaklaşık 760 Milyon TL, Gübreden 300 Milyon TL çalan hükümet, ortalama 1 Milyar TL yi 2018 bütçesine ekleyerek mazotun yarısı bizden söylemi ile Türk çiftçisini kandırmaya çalışmaktadır. FETÖ'nün kandırdıklarına Türk Çiftçisi kanmayacaktır. Buğday'da verilen mazot desteğinin litre karşılığı 2.6 litredir. Oysa iyi bir buğday çiftçisinin yıllık dekar tüketimi yıllara göre değişmekle birlikte 8-10 litre arasında oluşmaktadır. Dolayısıyla yarısı bizden açıklaması bu yönü ile de doğru değildir.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’BU BİR DESTEK DEĞİL KREDİDİR’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerinin havuz medyası tarafından abartıldığını belirten Çetin, ‘’AK Parti Genel Başkanı çiftçiye verilmesi planlanan 300 Baş koyun projesini açıklarken havuz medyası manşetlerini "Köyüne dönene 300 baş koyun" manşetleri süslemektedir. Her şeyden önce bu bir destek değil kredidir. Diğer yandan Tarım Bakanı TİGEM kaynakları ile 500.000 baş koyunun kredilendirileceğini açıklamıştır. Basit bir matematik ile bu krediden ancak 1.666 çiftçinin faydalanabileceği ortadadır.  Ortalama her il başına 20 çiftçi düşmektedir.’’ Dedi.

‘’AK PARTİ İLK SEÇİMDE ÇİFTÇİLERLE HESAPLAŞACAKTIR’’

Başkan Çetin, sözlerini şu şekilde noktaladı; ‘’Bu hükümet döneminde TÜİK verilerine göre yaklaşık 650.000 insanımız çiftçiliği bırakmıştır. 1,600'ünün köyüne geri dönmesi ne şehirlerin artan göç sorununu çözebilir ne de Türkiye'nin et ihtiyacına cevap verebilir. Ak Parti ilk seçimde Türk Çiftçisi ile hesaplaşacaktır. Bu tür basit ve sorunun çözümüne hiçbir katkısı olmayan davranışlarda kendilerine çare olmayacaktır.’’