Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı başkanlığında gerçekleştirilen Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na  ‘Asfalt Plenti’ tartışması damga vurdu. Asfalt plentinin biran önce açılması gerektiğini belirten Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, "Aksi durumda Belediye 9-10 milyon TL zarara uğrayacak" dedi. 

‘’TUTTURDUNUZ BİR ASFALT ŞANTİYESİ GİDİYOR’’

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Ak Parti grubu adına söz alan Kapaklı Belediyesi Meclis Üyesi Metin Kanat, ‘’15 yıldır Kapaklı’yı yönetiyorsunuz ve bir tutturdunuz asfalt şantiyesi gidiyor. İşi gücü bıraktınız bu konuya değiniyorsunuz biz de cevap vermek zorunda kalıyoruz, bence siz bu konuyu kapatın. Buraya asfalt şantiyesi yapılmayacak, başka yere yapılsın. Biz asfalt şantiyesine değil yerine karşıyız.’’ İfadelerini kullandı.

‘’ENFLASYON AZALDI KRİZ FALAN YOK’’

Ayrıca son günlerde yaşanan ekonomik durgunluğun suni olduğunu ve ithalatın azaldığını iddia eden Kanat, ‘’Ekonomimiz hakkında konuştunuz fakat bence ülke genelindeki durumu belediyemizin meclisine yansıtmayalım. Bunun bir kriz olmadığını siz de biliyorsunuz. Ülkemizde ihracat artmış, ithalat ve cari açık azalmıştır. Ayrıca enflasyon düşüyor ve buna rağmen bence kriz falan yok, bunlar suni ve geçici şeylerdir. Tabi bir darlık var mıdır? Vardır fakat bunu kısa sürede aşacağımızı düşünüyoruz. Bu konuları yerel yönetimlerde dile getirmemizin bence bir anlamı yok. Biz belediyenin krizi ile uğraşalım, yaptıklarınızdan ve yapamadıklarınızdan bahsedelim.’’ dedi.

‘’ASFALT PLENTİNİN ZARARI OLSA GETİRİP KURMAZDIM’’

Kanat’ın bu sözlerine cevap veren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ‘’4734 İhale mevzuatıyla ilgili konuştum. Biz bu asfalt ihalesini internetten yayınlayarak herkesin katılacağı şekilde açtık. Arkadaşımız getirdi malzemelerini kurdu. Bugün bir okul inşaatında bile şantiye, iş yapılacak yerin içine kuruluyor. Fakat AK Parti içerisinde bazı kötü yöneticiler bir açıklama yaptı. Bu lüzumsuz açıklamalar neticesinde de asfalt plenti ÇED raporu olmadığı gerekçesiyle mühürlendi.’’ dedi. Asfalt plenti şantiyesinin çevreye herhangi bir zararı olmadığını da belirten Mandalı, ‘’Türkiye’de bunun sayısız örneği var. En yakın örneği de Saray yolu üzerinde sol tarafta Karayolları Müdürlüğü tarafından kurulan Asfalt Plentidir. Bu plentlerin ne topluma ne çevreye bir zararı var. Karayolları getirmiş oraya kurmuş, hemen yan tarlada çiftçi tarım yapıyor. Bunun bir zararı olsa ben getirip kurdurmazdım.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’20 GÜN İÇERİSİNDE İHALE FESHEDİLECEK’’

İhalenin iptal edilmesi halind Kapaklı Belediyesi’nin zarara uğrayacağını da belirten Mandalı, şunları söyledi; ‘’İhaleyi alan taşeron firmanın sahibi şuan ‘Ak Partililer beni kurtardı büyük zarara girecektim’ diyor. Çünkü ihalenin şuanki bedeli 22 milyon TL’ye çıkmış durumda. Kapaklı’yı seviyorsak, beraberce belediyeyi 9-10 milyon lira zarara uğratmadan mührün kaldırılması için uğraşalım. Ben firmaya 20 gün süre tanıdım. 20 gün içerisinde çalıştıramadığı takdirde ihaleyi fes ediyorum. 20 gün içerisinde eğer gerçekten asfalt plentiyle ilgili ÇED raporu alamazsa ben tek taraflı feshediyorum ve onun yapmış olduğu ihale şartnamesindeki geçici teminat mektubunu da yakıyorum. Yetki bende var. Fakat böyle olunca 22 milyon TL ile yeniden ihaleye girmek zorunda kalacağız. Ama ben diyorum ki gelin dilekçenizi geri çekin, bunun çevreye zararı yok. Zaten noter onaylı sözleşmemize göre firma 30 Eylül 2019 tarihinde işini bitirip gidecek, kalıcı da değil. Bahsettiğiniz okul ise 2019-2020 eğitim öğretim yılının 2.döneminde faaliyete geçecek.’’

‘’YERLİ VE MİLLİ ENERJİ NEREDE?’’

Tartışmada diğer bir söz alan isim Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Ersin Yavuz oldu. Ak Parti grubuna ‘’Madem bu kadar çevrecisiniz neden Termik Santrallere karşı çıkmadınız?’’ sorusunu yönelten Yavuz, ‘’Bildiğiniz gibi Pınarça’da şehrin hemen dibine Termik Santral yapılmak isteniyor. Biz bunun örneklerini yerinde gidip gördük ve Zonguldak gibi zengin kömür yatağına sahip bir ilin bile yurt dışından getirilen kömürle Termik Santrallere maruz kaldığını öğrendik. Madem başkasının kömürünü getireceğiz, yerli ve milli enerji nerede? Yapılmak istenen Termik Santrallere karşı neden hiçbir toplantıda sizi göremedik? Neden bugüne kadar yanımızda olmadınız?’’ dedi.

‘’2019 YEREL SEÇİMLERİNİN MALZEMESİ ORTADA’’

Tartışmada son konuşan isim ise Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çetin oldu. Termik Santralin ve Asfalt Şantiyesi’nin siyasi malzeme olduğunu belirten Çetin, ‘’Sayın Başkan bildiğiniz üzere Kapaklı’ya daha önceden hiç asfalt şantiyesi kurmadan asfalt yapıldı. Şöyle bir şey var; 2019 yerel seçimlerinin malzemesi ortada. Bir tanesi Asfalt Şantiyesi, bir tanesi de Termik Santral olarak görünüyor. Fakat halk bunu yemeyecek. Vatandaş 5 yıldır Kapaklı’ya ne yaptığınızı soracak.’’ dedi. Başkan Mandalı ise Çetin’e cevaben, ‘’Vatandaş bunun cevabını 3 kez seçerek verdi. Bugüne kadar yapılan seçimler bunu gösteriyor.’’ İfadelerini kullandı.