Kapaklı Gazetesi - Saray’da bulunan Ceneviz 1, Ceneviz 2, Ceneviz 3 ve Saklısu mağaraları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescillendi. Jeolojik özellikleriyle dikkat çeken mağaraların turizme kazandırılması hedefleniyor.

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, il genelinde farklı statüler altında korunan ve henüz koruma altına alınmayan; özellikleri, güzellikleri pek fazla bilinmeyen mağaraların yer aldığı ifade edilerek, "Doğal mağaralarda bakanlığımızca araştırmalar yapılarak; mağaraların jeolojik, ekolojik özellikleri tespit edilmiştir. Mağaraların her birinin tabiat varlığı olarak tescil edilmesi, koruma altına alınması çalışmaları aralıksız yürütülmektedir" denildi.

ARAŞTIRMA RAPORLARI HAZIRLANDI

Tekirdağ'da bulunan mağaraların yapısı, sahip olduğu jeolojik ve ekolojik doğal değerlerinin durumuyla ilgili 2020 yılında bakanlık tarafından “Trakya Bölgesi ile Marmara Bölgesi’nde Yer Alan Bazı Mağaraların Araştırılması” projesi kapsamında araştırma raporlarının hazırlandığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Araştırma raporlarda bilimsel, jeolojik-jeomorfolojik, ekolojik açıdan değerli, doğal oluşumlar ve görsel zenginlikler içeren, insan yararı açısından turizm veya farklı amaçlarla kullanım faaliyetlerine uygunluk arz eden mağaraların sınırları belirlenmiştir. 'Mağara Koruma Alanı' belirlenmiş ve alana ilişkin Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca uygun görülerek bakanlığımıza gönderilmiştir. Bakanlığımızca 10 Temmuz 2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 109'uncu maddesi 1'inci fıkrası (b) bendi uyarınca koruma alanı sınırları belirtilen mağaranın tabiat varlığı olarak tescili yapılmıştır." Saray'ın Bahçeköy Mahallesi'nde yer alan 4 mağara şöyle: Ceneviz 1 Mağarası (B Grubu), Ceneviz 2 Mağarası (A Grubu), Ceneviz 3 Mağarası (B Grubu), Saklısu Mağarası (C Grubu).