1 – 31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Kapaklı Belediyesi iş birliğinde bilinçlendirme toplantısı düzenlendi.

Kapaklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda,  Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir ve Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümünden Dr. Hamit Başaran tarafından meme kanseri hakkında bilgi verdi. Genellikle kadın ağırlıklı katılımcıların bulunduğu toplantıda, uzmanlar erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

‘’EN SIK GÖRÜLEN KANSER TİPİ MEME KANSERİDİR’’

Kanser hastalığının öneminden bahsederek sözlerine başlayan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir, ‘’Dünyada kalp hastalıklardan sonra en çok ölüme sebebiyet veren hastalık kanser. Böyle sık görülen bir hastalığa önem vermeliyiz. Ayrıca kadınlarda en çok görülen kanser tipi de meme kanseridir. Bu yüzden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli kanser tanıma programları mevcut. Program dahilinde ülkemizde kanser taramaları KETEM’lerde ücretsiz olarak gerçekleşiyor. Kanser aslında bir hücre hastalığı olduğu için bugünkü yaşama koşullarımız ile doğrudan ilgili bir durumdadır. Ayrıca kanseri daha sık görmemizin nedenlerinden biri de sağlık teknolojisindeki imkanlarımızın artmasıdır. Kanser oranındaki yükselişin nedenlerinden biri de artık daha çabuk ve kesin tespit edilebiliyor olmasıdır.’’ İfadelerini kullandı.

‘’ERKEN TEŞHİSTE İYİLEŞME ŞANSI %98’’

Meme kanserinin erken tespit durumunda iyileşme oranı yüksek olan bir kanser türü olduğunun altını çizen Doktor Becerir, ‘’Erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biri de meme kanseridir. Bu dönemdeki tespit durumunda meme kanserinin iyileşme şansı %98’dir. Kadınların erken tespit için düzenli olarak kendi memelerini muayene etmesi, sağlık personellerine muayene yaptırması ve mamografi çektirmesi gerekiyor.’’ dedi. Kendi kendine muayene etme metotlarını da anlatan Doktor Becerir, kadınların hangi belirtilerde kanser şüphesi taşıması gerektiğini ve sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini anlattı.

TEDAVİ SÜRECİNİ ANLATTI

Doktor Hülya Becerir’in ardından program, Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümünden Dr. Hamit Başaran’ın sunumu ile devam etti. Meme Kanseri Farkındalık Ayı hakkında Doktor Can Gündüz’ün derlediği bir hikaye ile sunumuna başlayan Doktor Hamit Başaran, meme kanserinin tedavi sürecini anlattı. Teknolojinin artması ile birlikte tedavi seçeneklerinin de arttığını dile getiren Doktor Başaran, ‘’Kanser süreci mamografi sonuçlarının ardından belli oluyor. Teşhis konulduktan sonra hastamızın önüne tedavi seçenekleri sunuyoruz. Hastalığın yayılışına ve hastanın psikolojisine göre bu seçenekler neticesinde tedaviye başlıyoruz’’ dedi.

Uzmanların sunumunun ardından Kapaklı Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü yetkilileri tarafından teşekkür edilerek plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi. Plaket takdim töreninin ardından toplantı noktalandı.