Kapaklı Gazetesi - Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında evde kalan vatandaşların beslenme düzeni oluşturması için harekete geçen Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü, ücretsiz diyetisyen hizmeti verileceğini duyurdu.

Kurum tarafından yapılan duyuruda, vatandaşların salgın süresince nasıl beslenmesi gerektiğine dair küçük tüyolar da paylaşıldı. Ayrıca beslenme düzeni ile ilgili uzmanlara danışmak isteyen vatandaşlar için de çağrı merkezlerinde hizmet verileceğini söyleyen Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü, dileyen vatandaşların 0 282 258 24 45 dahili 7406 nolu hattan detaylı bilgi alabileceğini açıkladı.

‘’ŞEKER VE YAĞ ORANI YÜKSEK YİYECEKLERDEN KAÇININ’’

Yemek yerken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgi veren yetkililer; ‘’Ev içerisinde geçirilen zamanlarda günlük enerji (kalori) alımının kontrolünün sağlamasında ve vücut ağırlığı yönetiminde yardımcı öneriler: Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olacak şekilde günde üç ana öğün tüketilmelidir. Özellikle kahvaltı öğünü atlanmamalıdır. Kahvaltı öğününün atlanması sağlıklı vücut ağırlığının sürdürülebilirliğini engeller. Öğünler tüketilirken yemek dışında farklı bir uğraş içinde olunmamalıdır (örn; televizyon seyretme, gazete okuma, cep telefonu kullanma vb.). Öğün aralarında besin değeri yüksek ancak enerji içeriği düşük olan besinler (örn; önerilen porsiyonlarda meyve, sebze, süt ve ayran vb.) tüketilmelidir. Şeker ve doymuş yağ içeriği yüksek olan yiyeceklerin (şekerler, çikolata, kek, pasta, börek, çörek, yağlı, kremalı yiyecek) tüketiminden kaçınılmalıdır.’’ dedi.

‘’ORGANİK VE TAZE YİYECEKLER TERCİH EDİLMELİ’’

Kuru bakla, taze sıkılmış meyve suyu gibi besinlerin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren yetkililer, şunları söyledi; ‘’Enerji içeriği yüksek, besin değeri az olan içecekler (şekerli gazlı/gazsız içecek ve hazır meyve suları) yerine su, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler tercih edilmelidir. Vücut ağırlığının denetiminde posa (lif) içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi önemlidir. Bunun için beyaz ekmek yerine tam tahıl ürünleri, pirinç yerine bulgur pilavı, sebze ve meyve sularının yerine sebze ve meyvenin kendisi tüketilmelidir. Kuru baklagillerin tüketimi artırılmalıdır. Yiyecekler iyice çiğnenmeli, yavaş yavaş tüketilmelidir. Bol bol su içilmelidir. Günlük 1,5-2 litrenin (8-10 su bardağı) altına düşmemelidir. Sağlıklı beslenebilmek için haftalık menü planı yapılmalı ve bu doğrultuda alışveriş listesi oluşturulmalıdır. Aç karnına yiyecek ve içecek alışverişi yapılmamalıdır. Besin güvenliği sağlamada temel ilke yiyecek ve içeceklerin satın alınmasından tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda hijyen ve sanitasyona dikkat edilmelidir. Enerji dengesinin sağlanması için porsiyon miktarlarına (büyüklüğüne) dikkat edilmeli küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir. Dışarıda yemek sipariş edilme durumunda sağlıklı seçimler yapılmalıdır.’’

MESAİ SAATLERİ İÇERİSİNDE ULAŞILABİLİR

Son olarak diyetisyen hizmeti almak isteyen vatandaşlar için mesai saatleri içerisinde ücretsiz hizmet verileceğini söyleyen yetkililer, ‘’Yiyecek içecek alışverişi yaparken besin etiketleri okunmalıdır. Etikette yer alan porsiyon başına enerji ve besin öğesi içeriklerine dikkat edilmelidir. Hazır gıda paketlerinde gıdanın sağladığı kalori, yağ, tuz, lif bilgileri okunmalıdır. Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Gün içerisinde aktif olunmalıdır. Gün içinde 2 saatten daha uzun süre hareketsiz kalınmamalıdır. Ev içi yapılabilecek egzersizler tercih edilmelidir. Hızlı vücut ağırlık kaybına neden olan popüler diyetler ve kontrolsüz zayıflama ilaçları kesinlikle uygulanmamalıdır. Sağlıklı beslenme ve ağırlık kontrolü için diyetisyen danışma hattından bilgi alabilirsiniz. Diyetisyen danışma hattı iletişim: 02822582445 dahili – 7406’’ dedi.