Kapaklı Gazetesi - İrmet Hospital Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Uzman Doktor Melike Aslan saç dökülmeleri hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Gündelik hayatımızda saçlarımıza nasıl bakım yapmamız gerektiğini açıklayan Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Uzman Doktor Melike Aslan, saç dökülmesinin nedenlerini anlattı. Saçın birden çok dökülme evresi olduğunu kaydeden Aslan, ‘’Mevsimsel olarak değişkenlik gösterebilmekle birlikte her gün 50 ile 150 saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Saçın ömrü 3 evreden oluşur; anajen faz: büyüme evresidir, 2-6 yıl kadar sürer, saç tellerimizin %85’i bu büyüme evresindedir. Katajen faz: birkaç gün süren duraksama dönemidir. Telojen faz: 100 gün kadar süren dinlenme dönemidir. Saydığımız bu evrelerde farklı hastalıkların, kimyasalların, ilaçların etkisiyle saçlarda dökülme meydana gelir.’’ dedi.

‘’BÖBREK YETMEZLİĞİNDEN SAÇLARINIZ DÖKÜLEBİLİR’’

Belli hastalıklar veya alınan tedaviler nedeniyle saç dökülmesi yaşanabileceğini kaydeden Doktor Arslan, ‘’Anajen saç dökülmesi anajen dönemin kesintiye uğramasıyla oluşur. Nedenleri arasında ilaçlar, ışın tedavisi, diğer adıyla ışın tedavisi, kemoterapi, zehirlenmeler, yoğun ve ani stres, tiroit hormonlarının artması durumları, bazı kan sulandırıcı ilaçlar, tansiyon, tiroit ve psikiyatri ilaçları sayılabilir. Ayrıca lupus, süregelen böbrek ve karaciğer yetmezliğinde veya ilerlemiş kanser hastalarında saç dökülmesi görülebiliyor. Büyüme dönemindeki saçların daha hassastır ve tüm saç tellerinin %85’ini oluşturması nedeniyle saç dökülmesi aniden başlar saçların önemli bir kısmı dökülür.’’ Şeklinde konuştu.

‘’YETERSİZ BESLENME SAÇ DÖKÜLME NEDENLERİNDEN’’

Doktor Melike Aslan açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Telojen dökülmenin de birçok nedeni vardır. En sık nedenleri şunlardır; doğum sonrası, yine bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları, a vitamini fazlalığı, yüksek ateş, ciddi enfeksiyon sonrası, cerrahi girişim, psikolojik strestir. Ayrıca yetersiz beslenme, tiroit hormonlarının azlığı, biotin, çinko ve demir eksikliği diğer saç dökülme nedenlerindendir. Bazı durumlarda ise hiçbir neden saptanamayabiliyor. Anajen dökülmede olduğu gibi saç telleri çok hızlı ve fazla dökülmez. Anajen saç dökülmesinden farklı olarak telojen tipte saç dökülmesi 3-4 ay sonra başlıyor, ve neden ortadan kalktıktan sonra dökülme birkaç ay içinde sonlanır. Saçın eski haline gelmesi ise 6-12 ay sürebilir. Neden bulunamazsa saç dökülmesi devam eder, fakat saçların tamamen dökülmesine neden olmaz.’’

KADINLARDA DA KELLEŞME OLABİLİR

Genellikle erkeklerde görülen saç dökülmesi probleminin kadınlarda da baş gösterebileceğini söyleyen Uzman Doktor Aslan, ‘’Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi saçlı derinin tepe bölgesinde saç tellerinde incelme dökülme ve seyrelme yaşlanmayla birlikte sık görülen bir durumdur. Fakat yaşam kalitesini bozar, erkeklerde normal kabul edilirken kadınlarda olması psikolojik sıkıntılara neden olabiliyor ve hastaları tedavi arayışına sokuyor. Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da Salı derinin tepe bölgesinde seyrelme ve kellenme genetik olabilir. Ailede birinci derece erkek akrabalarda androjen tip dökülme bir risk faktörüdür. Genetik yatkınlığın ve muhtemelen hormonların etkisiyle oluştuğu düşünülüyor. Saçlarda incelme erken yaşta başlaması saç dökülmesinin daha şiddetli seyredeceğini gösteriyor.’’ Dedi.

‘’TEDAVİ HASTADAN HASTAYA DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR’’

Saç dökülmesine karşı tedavinin de mümkün olabileceğini söyleyen Doktor Aslan, tedavi sürecini şu şekilde aktardı; ‘’Eşlik edebilecek hormon bozuklukları, tirod bezi problemleri, demir eksikliği açısından araştırıldıktan sonra tedaviye başlanabilir. Maalesef kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar sadece uygulandığı sürece etkili oluyor. Tedavinin etkinliği de hastadan hastaya değişkenlik gösteriyor. Bu hastalıklar dışında saçların yıpranmaması ve dökülmemesi için saç bakımında bazı noktalara da dikkat etmeliyiz. Örneğin saçlara istenilen şekil ve daha güzel görünüm verebilmek için birçok kimyasal kozmetik ürün kullanılmaktadır. Bu ürünler faydalı olabildiği gibi bazen istenmeyen etkilere yol açabiliyorlar ve bu durumda genellikle en son kullanılan şampuanlar suçlanır. Bunlar saç dökülmesinden çok saçta doğal olarak bulunan sebumun uzaklaştırılması, saçın elektriklenmesi, saçların uçuşmasına yol açması ve taramakta güçlüğe yol açabiliyor. Dolayısıyla saç temizliği, bakımı ve şekillendirmesi için ürün seçerken yaşa, cinsiyete, saç kalitesine ve saçtaki özel problemler uygun olmasına dikkat edilmelidir. ‘’

‘’SAÇ SPREYLERİNE DİKKAT’’

Kozmetik ürünlerinin kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Aslan, ‘’Günümüzde piyasada çeşitli durumlarda kullanılması için üretilmiş birçok kozmetik ürün bulunuyor. Saç bakımında kullanılan ürünler saçlarda geçici etki yapanlar ve kalıcı etki yapanlar olarak ikiye ayrılır; Geçici değişiklik yapanlar; şampuan, saç düzenleyici, saç spreyi ve geçici boyalardır. Kalıcı değişiklik yapanlar ise; kalıcı dalgalandırıcı, düzleştirici ve renk açıcı kimyasallardır ve bu ürünler kıl şaftında yapısal kalıcı değişiklik yaparlar ve kimyasal yolla saç teline zararlı olabilirler. Dolayısıyla saç sağlığı için bu ürünlerin doğru kullanılması önemlidir.’’ İfadelerini kullandı.

‘’SAÇLARINIZI TARARKEN ACELE ETMEYİN’’

Yanlış kestirme ve tarama işlemlerinin de saça zarar verebileceğini söyleyen Aslan, ‘’Saç bakımında önemli olan bir diğer saçın taranma şeklidir. Acele ve zorlayıcı tarama ve fırçalama saç tellerinde kırılma ve dökülmelere yol açar. Saçın hep aynı şekilde yapılması veya sıkıca toplanması traksiyonel alopesi denilen duruma, yani kılların çekiştirilmesine bağlı dökülmeye yol açar ve bu durum kalıcı olabilir. Saçın kurutulması için kullandığımız saç kurutma makinelerinin saça 30 cm’den daha yakın tutulması saç tellerinde kırılmalar yaparak dökülmesine yol açabiliyor. Yine perma, renk açıcı ve saç düzelticiler uzun süreli v ısıtıcılarla kullanılırsa saç telinde kırılmalara yol açar.’’ şeklinde konuştu.

‘’GEÇ KALINMIŞ DURUMLARDA SAÇ EKİMİ OLABİLİR’’

Son olarak saç ekiminin de bir çare olduğunu söyleyen Uzman Doktor Aslan, ‘’Özetleyecek olursak; saç dökülmesi ve kırılmalar, kozmetiklerin yanlış veya dikkatsiz kullanımı, aşırı saç bakımı uygulamalarına bağlı olarak gelişebiliyor. Son olarak saç dökülmesinden mustarip olarak tıbbi yollara başvuranlara; gerekli test, tetkiklerle esas nedenin ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır. Bundan sonra ve gerekiyorsa destek amaçlı saç ortaderisi, prp kürleri gibi uygulamalar hekimler tarafından hastaya göre seçilerek uygulanabiliyor. Geç kalınmış ve uygun durumlarda saç ekimi açısından da hastalar değerlendiriliyor.’’ Diyerek açıklamasını noktaladı.