Kapaklı Gazetesi - “Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı‘‘ sebebiyle açıklama yapan Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Duran, “Meme kanseriyle mücadelede en etkili yöntem erken tanıdır.” dedi.

“KADIN OLMAK EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRÜDÜR”

Meme kanserinin her 8 kadından birinde görüldüğüne dikkat çeken Doktor Eyüp Duran, “Kadınlar arasında kansere bağlı ölümlerde en sık nedenler arasındadır. Bu hastalıkla mücadelede en etkili yöntem erken tanı alınmasıdır. Erken tanı alınması içinde kadınların meme kanseri tarama programlarına aktif olarak katılmaları gerekmektedir. Kadın olmak meme kanseri açısından en büyük risk faktörüdür. Yeni tanı alan meme kanseri hastalarının %1’den azı erkeklerde görülmektedir.” dedi.

“40 YAŞ ÜZERİNDEYSENİZ YILLIK TETKİKLERİN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

İlerleyen yaşlarda meme kanseri riskinin arttığını söyleyen Doktor Duran, “3 meme kanseri hastasının 2‘si 55 yaş ve üzerindedir. Yakın aile bireylerinde meme kanseri tanısı alanlarda da risk topluma göre yüksektir. Birinci derece akrabada meme kanseri olanlarda risk yaklaşık 2’ye katlanmaktadır. Memede herhangi bir değişiklik olduğunda doktorunuz tarafından değerlendirme önerilir. Eğer 40 yaş üzerindeyseniz veya meme kanseri açısından yüksek riskli iseniz yıllık doktor muayenesi ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.