Kapaklı Gazetesi - Optimed Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Sinem Kaya Savcı, kolon kanserine dikkat çekerek hastalığın en sık görülen 5 kanserden biri olduğunu belirtti.

Kolon kanserine ilişkin bilgiler aktaran Diyetisyen Sinem Kaya Savcı, “Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın barsak denen kısmını oluşturur. Son 20 cm’lik kısmı rektum, buradan ince barsaklara kadar olan kısım ise kolon olarak adlandırılır. Kolonun rektumla birleştiği yer “sigmoid kolon” dur. Kolonun ince barsakla birleştiği yere “çekum” adı verilir. Kolon su ve mineralleri besinden ayırır, geri kalanı anüsten atılmak üzere depolar. Kolondan başlayan kansere kolon kanseri rektumdan başlayan kansere ise rektal kanser denir. Kolon kanseri en sık görülen ilk beş kanser arasındadır.” dedi.

“GÜNDE 2-3 PORSİYON MEYVE TÜKETİN”

Kolon kanseri hastaları için beslenme önerilerinde de bulunan Diyetisyen Sinem Kaya Savcı, “Bol posalı diyet kolon sağlığının korunmasında ilk sırada yer almaktadır. Posa, vücudumuzun sindiremediği veya sindirim sistemi tarafından emilemeyen kompleks karbonhidratlara verilen isimdir. Sindirim atıklarının sindirim sistemi içerisinde hızlı hareket etmesi, zararlı maddelerin bağırsak çeperi ile daha kısa süre temasta kalmasını sağlar. Daha hacimli dışkı ise zararlı maddelerin yoğunluğunu azaltır. Haftada 500 gramdan daha az kırmızı et tüketin. Eti pişirirken yanmamasına dikkat edin. Pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme tekniklerini kullanın. İşlenmiş et ürünlerinin korunmasını ve ürünün renk kalitesini sağlamak amacıyla eklenen nitrit ve nitratlar kanserojen özellik taşımaktadır. Günde 2 - 3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Yemeklerinizde sarımsağa yer verin. Bireysel süt ve süt ürünü ihtiyacı belirlenmelidir. Belirlenen miktarlar kadar süt ve süt ürünü günlük beslenme planı içine alınmalıdır. Yetişkin bireyler için 2 bardak süt veya yoğurt ve 60 gram peynir tüketimi yeterli miktarı karşılarken ergenlik dönemindeki bir genç için 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 120 gram peynir tüketmek gerekmektedir. Kanda D vitamini düzeyinin yeterli olup olmadığı tespit edilmelidir. Yetersizlik söz konusu ise doktor tavsiyesi ile gerekli eklemeler yapılmalıdır. Tedavi süresince kesinlikle alkol kullanmayın, tedaviniz bittikten sonra alkol tüketiyorsanız eğer miktar ve sıklığını azaltın, kadınlar için günde 1 erkekler için günde 2 kadehin üzerine çıkmayın. Kolon kanseri tedavi sürecinde hastaların beslenme takibi bireyseldir. Kemoterapi ve sindirim kanalına alınan radyoterapi beslenme üzerine etkili olmakta ve hastaların önemli bir kısmı beslenme planına ek olarak tıbbi beslenme destek ürünlerine ihtiyaç duyabilmektedir. Bağırsak sağlığını korumak ve güçlendirmek için probiyotik ve prebiyotikler önemlidir.” ifadelerini kullandı.

“POSA ORANI YÜKSEK GIDALAR TÜKETİN”

Lifli gıdaların tüketilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Sinem Kaya Savcı, şunları söyledi: “Lifli yiyecekleri mutlaka çok iyi pişirip ezerek veya blenderdan geçirerek ve iyi çiğneyerek tüketin. Örneğin; Kuru baklagiller, bulgur, yarma, buğday, mısır, bezelye, soya fasulyesi, kuruyemişler, zeytini zeytin ezmesi şeklinde tüketin. Portakal, mandalina, greyfurt, nar, böğürtlen, dut, incir, yaban mersini gibi posa oranı yüksek veya çekirdekli meyvelerin suyunu tüketin veya kompostosunu yapıp süzgeçten geçirin. Kuru meyveleri mutlaka pişirerek tüketin.”

“DÜZENLİ ARALIKLARLA YEMEK YİYİN”

Hastalarda oluşabilecek gaz ve ağrıları önlemek için de bazı ipuçları veren Diyetisyen Sinem Kaya Savcı, “Yemekleri yavaş yiyin ve çok iyi çiğneyin. Rahat bir ortamda yemek yiyin. Düzenli aralıklarla yemek yiyin. Hareket halindeyken yemek yemeyin. Öğün atlamayın, az ve sık öğünler şeklinde beslenin. Yiyeceklerin çok sıcak çok soğuk olmamasına dikkat edin. Az az ve sık sık su için. Gaz yapıcı yiyecekleri tüketmeyin. Düzenli egzersiz yapın. Baharatlı yiyecekleri yavaş yavaş diyetinize ekleyin. Çiğ sebzelerden kaçının. Kafeinden uzak durun.” diyerek açıklamasını noktaladı.