Dünyayı kasıp kavuran Mavi Balina oyununun ardından, bu kez de çocukların izlediği çizgi filmlerin arasına sıkıştırılan ‘Momo’ isimli bir karakter çocukları etkilemeye başladı. Mavi Balina ve Momo gibi örneklerin çokça bulunduğu sosyal medyada yaşı küçük çocukların da bulunduğuna dikkat çeken Başakşehir Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi anne babaları uyardı.

ÇOCUKLARA KESİCİ ALETLERİN NEREDE OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Okulun Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi tarafından yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi; ‘’Son zamanlarda gerek oyunlar gerekse 13 yaş altındaki çocuklara hitap eden güncel çizgi filmlerin arasına reklam gibi kötü niyetli kişilerce yerleştirilen görüntüler başta Amerika ve Avrupa’da pek çok çocuğun kendisine zarar vermesine hatta intiharına sebep oldu. Ülkemizde de çocuklar tarafından çok fazla izlenen çizgi filmlerin içine veya oyunlar arasındaki reklamlara kötü niyetli kişilerce yerleştirilen ve korkutucu bir karakter tarafından çocuklara evde kesici aletleri nerede bulabileceklerini, o aletler ile kendilerine nasıl zarar vermeleri gerektiği eğer yapamazlarsa gece uyuduğunda gelip onu bulacağı gibi mesajlar veren videolar sıklıkla kullanılan bir video paylaşım sitesinde yayılmaya başladı.

‘’MOMO, MAVİ BALİNA, MINCRAFT VE DAHA FAZLASI’’

Çocukların kontrolsüz bir şekilde teknolojik cihazlarla baş başa bırakılmasının yanlış olduğu söylenen uyarıda, ‘’Çocuğunuza eğitici çizgi film izletmek veya oyun oynatmak düşüncesiyle kontrolsüz verilen bilgisayar, tablet, cep telefonundaki video paylaşım programlarının içerikleri bir okyanus kadar çok ve neyin zararlı neyin zararsız olduğunu kontrol etmek imkansız denilebilir. Çocuğunuz bunları izlerken onunla birlikte izleyen anne-baba sayısı yok denecek kadar azdır. ‘Momo’, ‘Mavi Balina oyunu’ ve ‘Mincraft’ sadece güncel bir örnektir. Bebek giydirme, oyuncak tanıtımı ve diğer içeriklere sahip videoların içinde çocuklarımıza hayati tehlike yaşatacak görüntüler bulunabilmektedir. Velilerimiz merak uyandırmamak için çocuklarına kesinlikle bu durumdan bahsetmemeli, videonun veya çizgi filmin adını vermemeli, TV ve bilişim araçları ile ilgili kuralları bu gelişmeler doğrultusunda güncellemelidir.’’ Denildi.

''ÇOCUKLARINIZIN İZLEDİĞİNİ SİZ DE İZLEYİN''

Anne babaların bu tür durumlar karşısında ne yapması gerektiğine dair tüyolar da veren Başakşehir Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi, son olarak şu ifadelere yer verdi; ‘’3 yaşın altındaki çocuklarınızı TV dahil her türlü ekrandan uzak tutun. 3 yaş altı ekran kullanımı dil konuşma bozuklukları, otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü gibi pek çok yetersizliğin nedeni olabilmektedir. 3 yaşından büyük çocuklarınıza tv yada diğer ekranlardan program izletiyorsanız günde yarım saati geçmemeli ve içeriği çocuğunuzla birlikte izlemelisiniz. Bunu programlardaki olumlu ve olumsuz davranışlar, toplumsal kurallarla ilgili sohbet etme fırsatı olarak düşünün. Bununla ilgili sorular sorun. Ancak öğüt vermeyin, düşünmesini sağlayın.’’