Kapaklı Gazetesi - Özel Optimed Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Yasin Mecdel, çocuklarda sünnet öncesi ve sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda faydalı bilgiler paylaştı.

“UYGUN HASTANE KOŞULLARINDA YAPILMALIDIR”

“Sünnet kesilen küçük bir deri parçasından ibaret değildir” diyen Mecdel, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Sünnetin toplumdaki genel kanaatin aksine kesilip atılan küçük bir deri parçasından ibaret olmadığı, çocuğun istikbalini etkileyen önemli bir cerrahi müdahale olduğunun farkına varılmalıdır. Sünnet operasyonunun hem anestezi hem cerrahi müdahale hem de çocuk psikolojisi konularında yeterli donanıma sahip kişilerce yapılması gerektiğine dikkat çekilmelidir. Sünnet yapılacak ortamın ve kullanılacak malzemelerin de steril olması gerekmektedir. Türkiye’de her yıl binlerce çocuk ehil olmayan kişilerce sağlıksız ortamlarda, bilinçsizce sünnet edilmekte; sonucunda ise telafisi imkansız hata ve hasarlar ortaya çıkmaktadır. Yapılan hatalar sünneti yapan kişiden kaynaklandığı kadar bilinçsiz ebeveyn sebebiyle de kaynaklanmaktadır. Ebeveynler, sünneti yapacak kişinin ehil olup olmadığını araştırmadan çocuklarını ucuz ellere emanet etmede bir engel görmemekte ve bu çok vahim hatalara kendileri sebep olmaktadır. Toplu sünnet organizasyonlarında ise birkaç saat içinde yüzlerce çocuk sünnet edilmekte bu yüzden çocuklara yeterli zaman ayrılamamaktadır. Kullanılan malzemenin ve sünnet yapılan ortamın sterilizasyonunu sağlanıp sağlanmayacağı şüphelidir. Buna rağmen toplu sünnetlerin yapılması kaçınılmaz ise uygun hastane koşullarında Çocuk Cerrahisi Uzmanı denetiminde ve kontrolünde yapılmalıdır. Anne babaların çocuğun istikbalini etkileyecek olan sünnet konusunu hafife almamaları ve konuyla ilgili uzman kişilere müracaat etmeleri konusunda bilinçlenerek sünnetin ergenlik çağından önce yapılması gerektiği unutulmamalıdır.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Mecdel, “Bezli çocuklarda bezler sık sık değiştirilir. Çocuklar ikinci gün kontrole çağrılır. Sargı varsa kontrol sırasında açılır. Birinci gün sargı kendiliğinden açılmış ise tekrar kapatılmaz. İlaç doktor tarifine göre verilir. Sünnet sonrası penis derisinde morluk, şişme, kızarıklık normaldir, zamanla kaybolur. Lokal anestezi ile yapılan sünnetlerde yiyecek ve içecek kısıtlaması yoktur. Genel anestezi ile yapılan sünnetlerde 3 saat sonra berrak sulu gıdaya başlanır. Kusma olursa 2 saat beklenir ve tekrar sulu gıda verilir. Reçete dışında herhangi bir ilaç verilmez, özellikle aspirin ve kanı sulandıran ilaçlar verilemez. Aksi takdirde kanamaya sebep olabilir. Başka bir hastalık nedeniyle kullanılan ilaçlarla ilgili doktora danışılarak kullanımına karar verilir. Dördüncü gün sünnetli yere bol merhem sürülerek ayakta duş yaptırılır. Duş sonrası yine merhem sürülür. Dikişlerin alınmasına gerek yoktur, kendiliğinden kaybolacaktır.” dedi.