Kapaklı Gazetesi - Optimed Hastanesinde görev alan İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. Emre Yılmaz, çağımızın en sık rastlanan hastalıklarından biri olan anemi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

“HALSİZLİK, SAÇ DÖKÜLMESİ GÖRÜLEBİLİR”

Anemi kanımızda hücrelerimize oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerimizin (alyuvarlar) cinsiyete göre belli değerlerin altında olmasıdır. Hastalığın sebeplerine ve belirtilerine ilişkin açıklama yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Yılmaz, “En yaygın görülen sebebi Demir Eksikliği anemisi olmakla beraber diğer vitamin ve mineral eksiklikleri (b12 ,folik asit,çinko vb ), kronik rahatsızlıklar (böbrek yetmezliği, tiroid hastalıkları, karaciğer hastalıkları vb) ya da genetik sebeplerle (Akdeniz anemisi ) görülebilir. Çoğunlukla kadınlarda gördüğümüz şekliyle Demir Eksikliği anemisinde kansızlık uzun vadede kronik kan kaybına (mensturasyon kanamaları) bağlı olduğu için ağır bir vaziyete gelse dahi semptomlar belirsiz olabilir. Halsizlik, saç dökülmesinde artış, tırnak kırılması, nefes darlığı, cilt renginde solukluk, çarpıntı genel semptomlardır. Nadir semptomlar arasında depresyon ve sinirlilik de görülebilir.” dedi.

“TEDAVİSİ KOLAY BİR HASTALIKTIR”

Aneminin tedavisine ilişkin de konuşan Doktor Yılmaz, “Menopoz öncesi kadınlar ve kronik hastalığı olanların (romatizma, böbrek, kalp, karaciğer yetmezlikleri, hemoroid gibi sürekli azar azar kanama yapan durumlar) anemiye yakalanma oranları daha fazladır. Anemi tedavisi eksik olan maddenin ya da sebep olan hastalığın tedavisi şeklindedir. En sık görülen Demir Eksikliği anemisinde tablet ya da kapsül şeklinde Demir ilaçlarının yanında bu ilaçlarla sindirim sorunları yaşayan, ya da bu ilaçların etki göstermediği hastalarda 15 dakika serum tedavisi ile 1-2 ayda alabileceği demire eşdeğer miktarda Demiri damardan hızlı bir şekilde verebilmekteyiz. Anemi ile yaşamak zorunda değilsiniz, düzenli kontrollerle tanısı ve tedavisi kolay bir hastalıktır.” ifadelerini kullandı.