Kapaklı Gazetesi - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşunun 38. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Şube Başkanı İbrahim Çetintaş ile bir araya gelerek söyleşi gerçekleştirdik. Kıbrıs Barış Harekatı nasıl kazanıldı, Savaş esnasında neler yaşandı, Savaş sonrası Kıbrıs’a gittiğinde neler hissetti? Biz sorduk, Kıbrıs Gazisi İbrahim Çetintaş cevapladı.

Kıbrıs Barış Harekatı öncesi neredeydiniz? Harekata nasıl katıldınız?

Harekat öncesi, Adana Osmaniye’de 50. Piyade Alayı’nda idim.  Buradan 16 Temmuz 1974’te Mersin Alata bölgesine hareket ettik. Mersin’den 19 Temmuz 1974 tarihinde gemilere binerek Kıbrıs’a doğru hareket ettik.  Saat 8.30’da Kıbrıs’a vardık. Kıbrıs’a girerken Beş Parmak Dağları’nın yandığını ve uçaklarımızın pike yaptığını gördük. Bu nedenle Kıbrıs’a rahat bir çıkarma yaptık.

Kıbrıs’a nasıl girdiniz?

Kıbrıs’a denizden çıkarma yaparak girdik.

Savaşı kazandıran en önemli etken neydi?

Adaya denizden çıkmak. Denizden çıkarma yapmak her babayiğidin harcı değildir. Bizim Türk Silahlı Kuvvetlerinin büyük cesareti ve ülkeyi yönetenlerin kararlı duruşu bize savaşı kazandırdı.

Kıbrıs’a ayak bastığınızda neler hissettiniz?

Kıbrıs’a giderken ilk etapta eğitim için gittiğimizi biliyorduk. Savaşa gittiğimizi bilmiyorduk. Adaya yaklaştığımızda Kıbrıs’taki soydaşlarımızı kurtarmaya gittiğimizi öğrendik. Bizde Türk vatandaşlarımızı özgürlüklerine kavuşturmak için mücadele verdik ve onları özgürlüklerine kavuşturduk. Şu an refah içerisinde hayatlarını sürdürebiliyorlar.

Harekattaki göreviniz neydi?

Harekattaki görevim makineli tüfek kullanıcısıydım. A6 makinelik tüfek kullandım. Sıcak çatışmaya girdim. Herhangi bir yara almadan Kıbrıs Harekatı’ndan Gazi olarak ayrıldım.

Savaş sonrası Kıbrıs’a ilk ne zaman gittiniz?

Kıbrıs’a savaş sonrası ilk kez 1991 yılında kendi imkanlarımla gittim. Daha sonra Kapaklı Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi’nin organizasyonuyla gittim. Orada heyecanla yaşadığımız birlikleri, mevzileri gezerek o günleri tekrar yaşama fırsatı bulduk.

Kıbrıs Gezisinde neler hissettiniz?

Gezide, programın dışına çıkarak özellikle savaş esnasında bulunduğumuz mevzi ve siperleri gezdik. Gezimiz esnasında savaştaki o heyecanımızı tekrar tekrar yaşadık. O gururu tekrar tekrar iliklerimizde hissettik.

Savaştan sonra Kıbrıs’ta neler değişti?

Girne, bizim gittiğimizde bahçeli evlerle doluydu, şimdi devasa binalarla dolu. O dönemlerde çok rahatlıkla gezilebiliyordu, şimdi kalabalıktan gezilmiyor. Kıbrıs’ta ilk kazdığımız mevziinin olduğu yere gittim ama bulamadım. Çünkü yerinde kocaman bir bina bulunuyordu.

Meşhur Tank Hikayesi’ni bir de sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz?

Savaş esnasında iki tank peş peşe Beşparmak Dağları’na çıkıyor. Öndeki tankın paletleri koptuğu için dağın yamacında kalıyor. Askerler diğer tank ile yoluna devam ediyorlar. Savaş sonrası tankın şoförünü buluyorlar. Komutanlar diyor ki: “Bu tankı indireceksin” asker ise, “Efendim, bu tankı indirebilmem için öncelikle paletlerinin takılı olması lazım. Ayrıca savaştaki o heyecan ve duyguları bana tekrar yaşatmanız lazım. O heyecan olmazsa ben bu tankı indiremem.” diyor.