Kapaklı’da yaşayan ve yapmış olduğu parçalarla, bölgemizde tanınan rap sanatçıları arasına giren Murat Ertan, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Rap camiasında M-Flow adıyla tanınan Murat Ertan, Kapaklı Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Rap müziğin yaşadığı yerle güzelleştiğini belirten Ertan, ‘’Bana göre rap müzik kişinin yaşadığı yerden ve tecrübelerinden bağımsız olamaz. Zaten sözü ve müziği güzelleştiren budur. Rap’in ruhu bu ve ben de bu ruhu yaşatmaya çalışanlardan biriyim.’’ Dedi.

Murat Bey, öncelikle bizlere kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Murat Ertan, sahne adım M-Flow. 1989 Erzurum doğumluyum, 2000 yılında Çerkezköy’e taşındık. Uzun yıllardır burada yaşadığımız için artık kendimi buralı görüyorum.

Rap müziğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Rap müziğe 2008 yılında başladım. Yani 2007’de dinleme, 2008’de de kendim icra etmeye başladım. Rap dinlemeye Murat Esen isimli bir diğer Rapçi arkadaşımla birlikte Ceza dinleyerek başladım. Holocaust isimli parçasını dinlediğimde ‘’Tamam’’ dedim. Fakat ben 2008 ile 2010 arasını rap müzik yaptım diye saymıyorum, rap müziği tanıdım diyorum. Bu dönemde neymiş, nasılmış, neler yapılırmış bunları anladım. 2010 sonrasında rap yapmak için daha çok çalıştım. Tutan şarkılarım oldu, mesela ‘Kimin cebinde’ ‘Korsan kim?’ gibi parçalarım çok tuttu. 2015-2016 yılından sonra da gerçekten profesyonel anlamda geliştiğimi fark ettim. Daha olgun şarkı sözleri yazarak, daha güzel şarkılar yapabiliyordum. Şuan ki son dönemim ise son mermilerim.

Müzik hayatınızda yaşadığınız zorluklardan ve bu zorlukların size kazandırdıklarından bahseder misiniz?

Rap müzik zamanında çok tutulan bir müzik tarzı değildi. Biz gençler arasında popülerdi sadece ve biz o zamanlarda düğün salonlarında konserler yapıyorduk. Hatta şöyle kötü dönemlerimiz vardı; Çorlu’da bir partiye davet ediliyorduk, daveti kabul ettiğimizde ‘’10-15 tane bilet satmanız gerek’’ diyorlardı, böyle komik dönemlerde sahne aldığım oluyordu.  Tabi bizim çevremiz ve sevenlerimiz bol olduğu için sahne alacağımız zaman 10-15 kişi toplamak zor olmuyordu, çünkü şarkımızı dinleyen insanlar ‘’Tamam siz varsanız biz geliriz’’ diyorlardı. Bu dönemlerin ardından çok büyük sahnelere de çıktık. Mesela Sancaktepe’de 800 kişilik bir dinleyici kitlesine hitap etme şansımız oldu. Burada adeta sahneyi salladık. Afişte ismimiz bile yazmıyordu oradaki davet üzerine sahneye çıktık ve sahneye çıkan birçok Rapçi’den daha yoğun ilgi gördük. Bu sahnenin de bize çok geri dönüşü oldu. En büyük konserimizde İstanbul Bakırköy’de oldu. Murat Esen, freestyle (doğaçlama) ile sahneye çıktı ve rakibini resmen dağıttı. Bölgemizde de Çorlu dışında Tekirdağ Merkez, Erikli gibi yerlerde de sahne aldım.

Son zamanlarda Türkçe Rap’in değeri arttı. Peki bu müzik türünü icra eden bir sanatçı olarak son zamanlarda Türkiye’de Rap müziğin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rap müziğin yaş kitlesi önceki zamanlara göre arttı. Özellikle rap müziğin yarışma programlarında tanınması ile birlikte her yaş aralığına hitap eder olduk. Daha doğrusu biz zaten şarkılarımızda her yaş aralığına hitap ediyorduk fakat artık o hitap, yerine ulaşmış oldu. Mesela O Ses Türkiye yarışmasında Tepki isimli bir Rapçi konuşma yaptı, o konuşmadan sonra insanlar Rap’i tanıdı ve bildi. Önceden Ceza, Fuat ve Sagopa gibi ünlü isimler şov programlarına çıktıklarında küfür kullanıyordu ve daha agresif bir tutum sergiliyorlardı. Fakat Tepki’nin o hareketinden sonra insanlar bizi daha doğru tanıdı. Kısacası şu dönemlerde rap müzik yer altından yer üstüne çıktı. Bu yükselişle birlikte çoğu rap sanatçısı da gün yüzüne çıktı. Mesela Ezhel isimli bir Rapçi, bir albüm yaptı. Albüm bir Rapçi’nin albümü olmasına rağmen ünlü sanatçı Sezen Aksu bu albümü beğenerek paylaştı.

Rap sanatçıları yurtdışındaki gibi Türkiye’de de çok kazanıyor mu? Rap müziğin getirisi nedir?

Rapçiler diğer sanatçılar kadar kazanmıyor. Daha öncede bahsettiğim Rapçi Ezhel’in konser fiyatı 20 bin TL. Tabi bu sanatçının ekstra istekleri hariç, bunu eklersek 25’i falan bulabilir. Bu ülkenin en tanınmış Rapçilerinden birinin örneği ve bir popçunun sahne başı 200 bin TL alması ile karşılaştırırsak kötü bir durum. Biz bölgede tanınan bir Rapçiyiz ve Ezhel kadar kazanmıyoruz fakat Ezhel de diğer sanatçılar kadar kazanmıyor.

Halkın gözünde rap sanatçıları egolu kişilermiş gibi görünüyor. Sizce bu durumun sebebi nedir?

Ego, sadece rap sanatçılarında değil tüm sanatçılarda olmalı diye düşünüyorum. Çünkü bir sanatçıysan ulaşılabilir olmak büyük dezavantaj. Elbette herkesi tersleyen, hor gören insanlar değiliz ama insanlarla çok içli dışlı olunca da yanağımızdan makas alacak seviyeye geliyorlar.

Şarkı sözlerini yazarken size ilham veren şey nedir?

Genelde akşamları şarkı sözü yazmaya karar veriyorum. İlk önce şarkının alt yapısı yani müziğini oluşturuyoruz. Ardından kulaklığı takıp şarkının ritmi bana ne hissettirirse ona göre sözleri yazıyorum. Bu kişiden kişiye değişir, aynı şarkı belki sizde farklı bir his uyandırırken benim şarkıya bakış açım farklıdır. Bu yüzden her rap sanatçısının parça okuma ve yazma türü farklıdır. Bir şarkı sözü yazmak, eğer çok sağlam olmasını istiyorsam 1-2 saatimi alıyor.

Yapacağınız projelerden bahseder misiniz?

2 yerde kayıt alma imkanımız var. Kızılpınar ve Kırklareli’ndeki iki stüdyoyu da kullanabiliyoruz fakat çoğunlukla Kızılpınar’da kayıtlarımızı alıyoruz. Yakında şehrimizin takımı Kapaklıspor’a marş yazacağım. Ardından büyüdüğüm mahallemiz İsmetpaşa’ya marş yazacağız, daha doğrusu sözleri yazdım sadece kaydedeceğiz. Sözleri biraz sert oldu ama İsmetpaşa’nın gençlerinin sertliğinden geliyor bu sözler de. Bunun dışında büyük konseptli bir albümümüz var ÇatKapı isimli. Tabi onu yayınlamadan önce Berk ile birlikte piyasada kendimizi kanıtlamamız gerek. ÇatKapı’nın sözleri ise şuanda hazır, 5 parçalık bir albüm olacak. Kayıtlarını da Kızılpınar’da alacağız. Büyük ihtimal 1.5 aya kadar ‘’ÇatKapı Rec’’ isimli Youtube kanalımızda olacak. Albüm parçalarımızın konsepti gerçekten çok güzel. 4 parça boyunca yaşadıklarımızı, gördüklerimizi ve tecrübelerimizi anlatıyoruz fakat son çıkış parçası ise ‘’Boşver’’ diyor.

Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz. Son olarak dinleyenlerinize söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Beni dinleyen insanlara dinlemeye devam etmelerini öneririm. Sabretsinler, çok güzel işlerle yakın zamanda karşılarında olacağız. ‘’Abi şarkı yapmıyor, yayınlamıyor’’ diye düşünmesinler. Eğer yapmıyorsak, arka planda bir çalışma yürüttüğümüz içindir. Onlara daha iyi bir şeyler dinletebilmek için uğraşıyoruz. Çocukça olmasın, her yaştan insanlar dinleyebilsin diye müzik yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Röportaj: Furkan BOLAT