Bu yıl  657’ncisi düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ilçemizi temsil eden pehlivan Mustafa Uzun, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 

Güreş sporuna olan tutkusunun aileden geldiğini belirten Uzun, ‘’ Güreş arzum amcam Nazmi Uzun’dan geliyor. Kendisi 1969’da Kırkpınar’da Başpehlivan olmuştur. Ben de 2003 yılı Mayıs ayında Çerkezköy Belediyespor’un güreş antronü Ahmet Mazioğlu’nun vasıtası ile yağlı güreşe başladım. Ardından yağlı güreş ve minder güreşi olarak devam ettim.’’ dedi.

Mustafa Bey, öncelikle sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Mustafa Uzun, 1981’de Kapaklı’da doğdum. Aslen Babaeskiliyim. 

Güreş sporuna nasıl başladınız? Bugüne kadarki başarılarınızdan bahseder misiniz?

Güreş arzum amcam Nazmi Uzun’dan geliyor. Kendisi 1969’da Kırkpınar’da Başpehlivan olmuştur. Ben de 2003 yılı Mayıs ayında Çerkezköy Belediyespor’un güreş antronü Ahmet Mazioğlu’nun vasıtası ile güreşe başladım. Ardından yağlı güreş ve minder güreşi olarak devam ettim. Güreş kariyerime Karamürselli ustamız Hamit Bağdat aracılığı ile adım attım. Onun antrenörlüğünde 2008-2009 yılında Kırkpınar’da küçük orta küçük boy’da son 16’ya kaldım. O yıl iyi hazırlanmıştık. Birçok güreş organizasyonunda derecelerimiz vardır ama güreşçilerin olimpiyat bildikleri Kırkpınar’da bu dereceye sahip olmak benim için önemlidir. 

Güreşin içinden biri olarak bu yıl 657.’si gerçekleştirilen Kırkpınar Yağlı Güreşleri etkinliğini nasıl yorumlarsınız?

Bu sene tüm güreşçiler gerçekten çok iyi hazırlanmışlar. Hedeflerine ulaşmak için ellerinden gelen tüm çabayı sarfetmişler. Örneğin başaltı güreşinde Ertuğrul Dağdeviren’in yenişi, gerçekten çok iyiydi. Oyunlarda yenişler başladı. Zaten bu puanlamanın muhakkak acil bir şekilde yağlı güreşten kaldırılması ve yağlı güreşin federasyona dönüştürülmesi gerekiyor. Eğer yağlı güreşlerin ülkemizde ileriye gitmesini istiyorsak bu önemlidir.

Bölgemizin ve ilçemizin güreş sporuna ilgisi nedir? Gerekli desteği alabiliyor musunuz?

Genel anlamda Trakya bölgesinde güreşe hiçbir şekilde önem verilmiyor. Sadece burada güreş yapılsın diye güreş yaptırılıyor. Hiçbir şekilde amaca hizmet olsun diye değil, veya bu bölgeden başpehlivan yetiştirmeye yönelik bir çaba sarfedilmiyor. Kapaklı'dan bir başpehlivan neden çıkmasın? Mesela Kapaklıspor’un Kulüp Başkanı Hasan Dükanlı gibi insanların bu işlerin başına gelmesi gerek. Kendisi burada bir güreş kulübünün başında olsa, başpehlivan çıkarırız. Çünkü Hasan Bey konuyu bilmese dahi yetkili kişilerle görüşüp mantık çerçevesinde bunun için tüm enerjisini harcıyor. Bu da tam bizim sporumuza katkı sağlayacak bir hareket. Bu işle bilen insanların uğraşması gerek çünkü yağlı güreş ağır ve değişik bir spor. Şuanda bu işlerin başlarındaki insanlar bu işlerle ilgili insanlar değil. 

Sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ederiz, son olarak okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Bence gençlerimizi uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıklardan kurtarmanın en güzel yanı spordur. Sporcu insan her türlü zararlı davranış ve hareketten uzaklaşır. Güreş de bunlardan biridir. Benim güreşle ilgilenen gençlere yegane tavsiyem bu işin arkasında durmaları. Yağlı güreş veya minder güreşi ağır bir spor. Her şeylerine dikkat etmeleri gerek. Yemelerine, dinlenmelerine ve antrenmanlarına dikkat etmeleri gerek. Ayrıca ailelere de bu konuda epey iş düşüyor. Nasıl ki amatör futbolcu yetiştiren aileler çocuklarından maddi bir beklenti içine girmemeliyse, güreş sporunda da aileler hemen maddi bir beklenti içerisinde olmamalılar. Çocuklarının daima arkalarında, destekçisi olmalılar.