Düşünüyorum da bu aralar neyi canımız istese ateş pahası. Eeee hal böyle olunca kolları sıvayıp mutfağa girme vaktimiz sanırım. Bu aralar evde peynir yapmaya sarmış durumdayız annemle. 2-3 günde bir 5 litre süt alıp peynir yapma durumu oluyor sürekli. Babamda bende resmen bu peynirin aşığı olduk belki anne eli değdiği içindir çokta emin değilim :) Bir gün annem yine peynir yaparken bir baktım peynir yapımından sonra kalan suyu döküyor, resmen beynimden vurulmuşa döndüm. Anne ne yapıyorsun dediğimde tabi ki de çok geçti. Çoookkkktttaaaannnn peynir altı suyu lavabo borularında yolunu almıştı. Neyse bende anneme bu suyun aslında ne kadar faydalı olduğundan bahsettim ve sonra birden neden sevgili okurlarımla da paylaşmıyorum ki dedim, hemen kollarımı sıvadım. Hadi gelin birlikte öğrenelim nelere faydası varmış.


    ⁃    Şimdi bildiğiniz üzere süt kalsiyum bakımından zengin bir içecektir ve kalsiyum da kemikler için önemli bir elementtir bu yüzden peynir altı suyu da bu kalsiyumun emilimini artırır, ee dolayısıyla kemiklerimiz daha güçlü olur. 
    ⁃    Sindirim sistemi problemlerinin çözülmesine yardımcı olur ve bağırsaklar daha düzenli çalıştığı için kabızlık probleminin çözümünü sağlar.
    ⁃    Bir diğer özelliği de tamamen bayanlar yani bizim için; içildiği yada sürüldüğü takdirde cildi gibi güzelleştirir ve saçların daha güçlü olmasını sağladığı için dökülmeleri azaltır.
    ⁃    Şu korona döneminde en önemli şeylerden biri de vücudumuzu mikroplardan korunmak değil mi? İşte tamda böyle bir dönemde peynir altı suyu vücudu mikroplardan temizlemeye yardımcı oluyor ve antibiyotik etkisi içeriyor.
    ⁃    Kandaki şeker değerleriniz normal değilse ve ani acıkmalar yaşıyor ve üzerine kendinizi tutamayıp her seferinde yemenizden kaynaklı kilo alımı yaşıyorsanız işte imdadınıza peynir altı suyu yetişiyor. Nasıl mı? Kandaki şeker seviyesini düzenleyerek ani acıkmaların önüne geçiyor dolayısıyla kilo alımını engelliyor. İşte zayıflamaya yardımcı bir diğer sağlıklı besin.
    ⁃    En önemli özelliklerinden biri de karaciğerimizi temizliyor ve bağışıklığımızı güçlendiriyor. Alın size koronadan bir nebze korunmanın doğal yolu.
Şimdi bu kadar sağlıklı bir besini dökmek ne kadar mantıklı :) tabi bunu sadece içmeniz şart değil gelin birde size bu suyu nasıl değerlendirebilirsiniz onu anlatayım. Bu suyu bir sonraki peynir yapımında sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Çorbaların içine kıvam arttırıcı olarak kullanabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim etkilerden faydalanmak için içebilirsiniz. Etinizi marine  etmek için kullanabilirsiniz ki bu su sayesinde etiniz daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Hamur işi yaptığınız zaman bu sudan kullanabilirsiniz ve bence bu en güzel kısmı. Hamur işinize peynir altı suyu kullanırsanız hamurunuz hem daha fazla kabaracak hem de daha leziz olacak.

 
Şimdiden kolları sıvayalım ve peynirimizi evde yapalım o zaman. Kalan suyumuzu da ister içelim isterseniz yukarıda bahsettiğim yerlerde kullanalım.

Şimdiden afiyet olsun.