Bu hafta “ötekileştirilen” insanlara ve bunu neden yaptığımıza değinelim. Biliyorsunuz ki Dünya dediğimiz gezegende yalnız değiliz. Milyonlarca hatta milyarlarca insanla yaşıyoruz. Her ne kadar topluluklar arasında yaşıyor olsak da birey olarak yaşadığımız toplumun içerisinde bir yerimiz var elbette.

Örneğin:
Bir öğrenci topluluğunda öğrenci, işçi  topluluğunda işçi olmak gibi. Yani hayatın içerisinde birçok toplulukta farklı sıfatlarla yerimiz var. Pekiyi var olduğumuz toplumda neden içimizden bazılarını ötekileştiriyoruz? Başka bir deyişle bulunduğumuz gruptan o insanları neden  dışlıyoruz? Sırf konuşması, tarzı veyahut ten rengi, bedeni, düşüncesi farklı diye mi? Mesela engelli vatandaşlarımız... Onları neden ötekileştiriyoruz?  Bedenleri bizden farklı olabilir-ki hepimiz birbirimizden farklıyız-ya da zihinsel engelleri olabilir. Bu durum bizi normal, onları anormal yapmaz ki . Onları dışlayarak, ötekileştirerek onlara daha çok zarar vermiş olmuyor muyuz? Onların farklı oluşu bize dışlama, yadırgama hakkı vermez; tam aksine hayatın içerisinde zorlandıkları anda onlara yardım eli olmamız gerektiği anlamına gelir. Ya da araştırmacı bir grupta bir araştırmacının toplulukla fikirleri uyuşmuyor diye onu ötekileştirme hakkına sahip değiliz. Bedenler farklı olduğu  gibi fikirler de farklı olabilir elbette. Bundan daha doğal ne var ki?  Pekiyi hiç düşündünüz mü ötekileştirdiğimiz, toplumdan dışladığımız insanlar neler hissediyor? Bu yaptığımız, onlarda görünmez  yaralar açmaz mı? Sürekli eleştirilerimiz, şiddettin psikolojik boyutunu oluşturmaz mi?

Sırf normaliz(!) diye farklı olana bunu yapma hakkına sahip değiliz.  Birbirimizin görünüşünü ve düşüncelerini anormal olarak değil birer farklılık olarak görmeli ve ilgili kişilere doğru şekilde
davranmalıyız . Zira anormallik çocuklara ,doğaya, kadınlara zarar veren kötü zihniyettedir. Budur anormal olan;kaşı, gözü farklı olan değil. İlla birilerini, bir şeyleri ötekileştirmek istiyorsak bu zihniyetleri ötekileştirmeliyiz. Çünkü insanlar da tıpkı sahip olduğumuz parmak izleri gibi farklı ve özeldir.

Fark ettiyseniz yazının içerisinde sorular mevcut. Çünkü kendimize sormamız gereken sorular olduğunu ve  soruların cevaplarında yaptığımız yanlışları bulmamız gerektiğini düşünüyorum. “Ötekileştirilmeyi kim ister?”den başlayabiliriz mesela...