“Geleceğimi koruyorum” projesi kapsamında Yıldızkent Ortaokulunda İrmet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. İsmet Kaygısız tarafından “ Madde Bağımlılığı'' konulu seminer verildi.

Yıldızkent Ortaokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminerde İrmet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. İsmet Kaygısız, Bağımlılığın nasıl geliştiğinden, özelliklerinden, bağımlılık belirtilerinden ve birçok daha olumsuz yanlarından bahsetti.

BAĞIMLILIĞI ANLATTI

Bağımlılığı, Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel, ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde alımının devam etmesi; bırakma isteğine rağmen bırakılamaması, aynı etkiyi elde edebilmek için giderek madde miktarının artırılması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumu olarak ifade eden Dr. İsmet Kaygısız, madde kullanan kişilerin Giysilerde ve nefeste maddenin kokusu, El, yüz ve giysilerde boya ve lekeler, Kendisine gösterdiği özenin azalması, Yeme alışkanlığının bozulması, zayıflama, Bulantı, kusma, terleme, gözlerde kanlanma gibi belirtilerden tespit edilebileceğini belirtti.

“EN ETKİLİ ÇÖZÜM HAYIR DİYEBİLMEK”

Bağımlılığa karşı en etkili çözümün Hayır diyebilmek olduğunu söyleyen Kaygısız, “Arkadaşınıza değil onun isteklerine hayır dediğinizi unutmayın. Hayır Dersem Karşımdaki kişi üzülür, Artık benden hoşlanmazlar, Beni sevmezler, bencillik etmiş olurum. Karşımdaki kişiden bir istekte bulunma hakkım kalmaz, Yalnız kalırım, Kötü insan olurum diye düşünmeyin.” Dedi.

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

Uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde önemli iki nokta olduğunu belirten Kaygısız, “Bağımlı olan kişinin kendisinin tedavi olmaya ve bağımlılıktan kurtulmaya istekli olması ve Bağımlılığın erken teşhis edilerek tedaviye başlanması” gerektiğini söyledi.

Türkiye genelinde 20 AMATEM (Alkol madde tedavi ve eğitim merkezi)  bulunduğunu söyleyen Kaygısız,  En yakın zamanda açılanı ise Çorlu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet vermektedir dedi.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Seminerde Yıldızkent Ortaokulu Müdür Yardımcısı Uğur Aytan, Okul Aile Birliği olarak Psikiyatri Uzmanı İsmet Kaygısız'a teşekkürlerini sunarak plaket takdim etti.