Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Sinem Kaya yılbaşı gecesi ve sonraki sabah için dikkat etmeniz gerekenleri, yılbaşında neler yenmeli, nelerden uzak durulmalı gibi konuları detayları ile anlatıyor;

‘’İyisiyle kötüsüyle geçen bir yılı daha ardımızda bırakmak üzereyiz. Yeni bir yıl ve yeni umutlar kapımızda. Yılbaşları mutluluk ve başarı adına yepyeni başlangıçlar yapabilmek için iyi bir fırsat aslında. Bunların içinde kendimizle ilgili gözden geçirmemiz gereken en önemli konu sağlığımız ve tabi ki sağlığın en önemli yapı taşlarından biri olan beslenme. Son bir hafta daha kontrollü beslenerek yılbaşı gecesine kendinizi hazırlayın. Yılbaşı günü akşam rahatlıkla yemek yemek amacıyla gündüz hiçbir şey yememek, fazlasıyla kilo almanıza sebep olur.  Çünkü uzun süre açlığın üzerine yenilen yemek daha fazla yağ depolamanız demektir.



YENİ YILI EVDE KARŞILAYACAKLAR İÇİN ALTIN  DEĞERİNDE ÖNERİLER;



Kendinizi iyi hissettirecek yemek seçimleri yapın ve yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Bu durumda “yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar” imdadınıza yetişip, kurtarıcınız olacaktır. Örneğin; ince dilimlenmiş yağsız peynir ve grisini, diyet kraker ile sütlü kahve veya 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi seçimlerdir. Yemek öncesi salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir. Yanında kestaneli pilav tercihiniz varsa ekmek ve püre yememenizi ve çorba içmemenizi öneririm. Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir.



Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, havuç, renkli biber, çiğ karnabahar, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaratın. Sizi gece boyunca oyalayacaklardır.



Kuruyemiş seçiminizde de dikkatli olun, kendinize ufak bir kase seçin; içine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 şam fıstığı, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin.



MENÜLERE ÖNCEDEN ULAŞIN!



Yılbaşını evde geçirmek istemeyenlerin en çok rağbet ettiği alternatif “restoranda” yemektir. Burada amaç; hem yemek organizasyonuyla uğraşmamak hem de aynı ortamda eğlenceye devam etmektir. Yılbaşı gecesi de yediklerinize dikkat etmek istiyorsanız bu programların menülerine önceden ulaşabilirsiniz, böylece alternatiflere göz gezdirip, ne seçeceğinize karar verebilirsiniz.



Ordövr tabağından; mayonezsiz mezeler tercih edilebilir. Ara sıcaklar genelde yağda kızartılmış oldukları için es geçilip, ana yemekle devam edilebilir. Yemeğin hemen sonrasında ikram edilen meyve veya tatlı seçimlerinden ise meyveyi seçmeniz daha uygun olacaktır. “Limitsiz meze ve içki” alternatifi sunan restoranlardan uzak durmanızı öneririm çünkü bu durumda kontrolün sizin elinizden çıkması olasıdır. Yemekler yerine arkadaşlarınıza ve eğlenceye odaklanın.



PARTİLERE AÇ GİTMEYİN!



Partiye katılacaksanız, asla aç gitmemeye özen gösterin çünkü sunulan minik atıştırmalıklar kalori yüklü olabilir ve sizde bunlara hayır diyemeyebilirsiniz. Bunun için evden çıkmadan önce küçük, ancak sağlıklı bir şeyler yemek oldukça önemli. Açık büfe için; öncelikle küçük bir tabak seçin ve tabağınızın yarısının çeşitli meyve veya sebzeler ile dolu olduğuna emin olun ve size önerim tabağınıza seçtiğiniz yemekleri koyduktan sonra açık büfenin etrafından hemen ayrılın.



ALKOL SINIRINA DİKKAT



Alkolün 1 gramının 7 kalori olduğunu daha öncede duymuştunuz değil mi? Yağın 1 gramı ise 9 kaloridir bu da demek oluyor ki alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz vücudumuza. Bu durumda iki seçeneğimiz var; 1. seçenek: Bir bardak bira veya şarap tercihi yapmak votka, viski, martini, rakı, rom veya karışık alkollü içkilere göre çok daha iyi bir seçenektir. Hazırlanan alkollü karışımlar sırasında içkiniz neredeyse 400-600 kaloriyi bile bulabilir. Bu seçenekte, ertesi sabah çok içmediğiniz için pişmanlık duymayacak ve yeni yılın ilk gününe enerjik başlayacaksınız.
 




     
  1. seçenek: Maalesef tahmininizden çok içtiniz ve ertesi gün nasıl ayılacağınıza dair şüpheleriniz var bu durumda; bitki çayını (papatya, adaçayı, rezene, melisa), 1 dilim limonla tercih etmek, hem midenizi yatıştıracak, hem erken ayılmanızı sağlayacak hem de kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaklardır ya da ertesi gün detoks suyu imdadınıza yetişecektir; bir kilo salatalığın katı meyve suyu sıkacağı ile suyunu çıkarıp üzerine, 2 greyfurt, 1 portakal, 1 limon suyunu ekleyin, gün boyu içmenizi öneririm.



  2.  


‘’AZ YAĞLI VE AZ TUZLU ÇEREZLERİ TERCİH EDİN’’



Yılbaşı gecesi çerezlere gelince; az tuzlu ve az yağlı kuru yemişler tercih edebilirsiniz. Leblebi, yaban mersini, kuru üzüm, dut kurusu, çiğ fındık, tuzsuz badem gibi sağlıklı seçimler de yapabilirsiniz. Alkol alırken, kan şekerinizde dengesizliklere sebep olmaması amacıyla yemekle beraber tüketimine özen gösterin. Alkol yanında aşırı yağlı yemekler ve çerezlerden uzak durun. Mümkünse yavaş yavaş içerek alkol alımınızı geceye yaymaya çalışın. Yemekte su tüketiminize dikkat edin. Gün içinde 1,5 litreye yakın suyunuzu tüketin. Kalan yarım litre su miktarını geceye yaymaya çalışın. Bu şekilde su midenizde yer kaplayacak ve daha kontrollü davranabilecekseniz. Aynı zamanda vücuda alınan alkolün daha rahat atılmasını da sağlamış olacaksınız. Besin alımınızda daha kontrollü davranabilmek için yemekte sık sık çatal ve bıçağı elinizden bırakın.



YILBAŞI SABAHI İÇİN ÖNERİLER



Mümkün olduğunca erken kalkın. Su tüketiminizi arttırın. Kalkar kalkmaz bol bol için ve bir kaç kuru meyve tüketin. Biberiye, kekik ve yeşil çay gibi bitki çaylarının yanı sıra bol miktarda yeşillik ve sebze tüketin. Kafeinli içeceklerden uzak durun. Açık havada 1-1,5 saat hafif tempoda yürüyün. Karbonhidratı azaltın. Ağır bir kahvaltıdan kaçının (yağlı ve tuzlu yiyecekler). Ara öğünlerde az yağlı süt ve yoğurt tercih edin.



Ertesi gün diyeti;



Kalkınca



1 bardak su + 1-2 adet kuru incir



Kahvaltı



1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz + dereotu + taze nane + tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi + 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir + 2-3 adet ceviz, 1-2 dilim tam buğday ekmeği, Su



Ara öğün



1 porsiyon meyv, 1 su bardağı ayran, Su



Öğle yemeği



1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz+ dereotu+ taze nane+ tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi +1 tatlı kaşığı zeytinyağı + 1-2 porsiyon tavuk eti (yağsız, haşlama yada ızgara), 1-2 dilim tam buğday ekmek, 1 su bardağı diyet ayran, Su



Ara öğün



1 bardak diyet süt, 7-8 adet çiğ badem, Su



Akşam yemeği



1 kepçe çorba, 1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz+ dereotu+ taze nane +tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi + 1 avuç içi kadar balık (yağsız, ızgara ya da fırında), 1⁄2 kase diyet yoğurt, Su



Ara öğün



1 porsiyon meyve, 2 yemek kaşığı yoğurt’’