Kapaklı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla seminer düzenledi.
16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla düzenlenen programda Ziraat Yüksek Mühendisi Ferya Aslan Çolak, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilere bir seminer verdi. Seminerde tarımın önemine vurgu yapan Aslan Çolak, ''Tarıma ve toprağımıza ne kadar sahip çıkarsak geleceğimize de o kadar sahip çıkmış sayılırız.” dedi.

Düzenlenen seminere Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki öğrenciler, öğretmenler ve okul yönetimi katıldı. Seminerde Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nun projelerinden bahsedilerek küresel '2030 Sıfır Açlık' hedefi hakkında bilgi verildi.

GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ(FAO)'YU ANLATTI

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile ortaklaşa yürütülen '2030 Sıfır Açlık' projesi hakkında bilgiler veren Ziraat Yüksek Mühendisi Ferya Aslan Çolak, ''Diyelim ki burada bir topluluk yaşıyor ve bu topluluk tarım ile uğraşıyor. Bu topluluk tarımla geçimini sağlıyor ve fazlasını da diğer ülkelere ihrac ediyor. Bu ülkede öyle bir şey oluyor ki hayvancılık ve tarım sekteye uğruyor. Nasıl sekteye uğruyor? Doğal afetler oluyor, zorunlu olarak savaşlar çıkıyor ve bunlarla alakalı aklınıza gelebilecek her şeyi yaşıyorlar. Nihayetinde bu insanlar tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına geliyorlar. Bu noktada ihrac edilen gıda ürünleri bitiyor. Bu sefer ne oluyor? Bu ülkeler, göç edenler ve göç etmek zorunda olanlarda artık daha az gıda tüketiliyor. Daha sonra misafir olarak başka ülkelere gidiyorlar ve orada bir gıda sıkıntısı baş gösteriyor. FAO'da diyor ki, bu misafirler geldiğinde her türlü hazırlık tamamlanması gerekiyor. Yani gittikleri yerlerde ve aynı zamanda göç ettikleri ülkedeki tarım ve hayvancılığı da sürdürülebilir bir hale getirmeye çalışıyor.'' ifadelerini kullandı.

''TARIMA SAHİP ÇIKARSAK GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMIŞ SAYILIRIZ''

Konuşmasının devamında gençlere hitap eden Çolak, ''Tarıma ve toprağımıza ne kadar sahip çıkarsak geleceğimize de o kadar sahip çıkmış sayılırız. Evet okuyalım, meslek sahibi olalım, fabrikalarda çalışalım, para kazanalım ama toprağımızı da kesinlikle ve kesinlikle işleyelim. En azından biz kendimiz işleyemiyorsak da bunu işleyecek kişilere bu imkanı sağlayalım. Bir şekilde sağlamış olduğumuz şey kazanç olarak görünse de milli servettir. Eğer biz gıda ve tarımcılığa sahip çıkarsak Türkiye'yi sağlam bir geleceğe hazırlamış olacağız. O yüzden bugünden itibaren bu sıralardaki çocuklar geleceğin anneleri, babaları, doktorları, mimarları ve aynı zamanda belki de çiftçileri. Emin olun ben de üniversite yıllarımda toprağı bu kadar seveceğimi tahmin etmiyordum. Fakat bana şuan 50 metrekare toprak verilse o toprağı işlemek için sabahın 5'inde kalkıp gecenin saat 9'una kadar çalışmaya hazırım. Toprak o kadar güzel bir şey ki, hizmet ettiğinizde o kadar güzel şeyler verebiliyor ki. Yani kendinizi sadece doktor ve mühendis olmak için değil bunların dışında tarım ve çiftçilik içinde de hayal edin.'' dedi.

Konuşmasının ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Ferya Aslan Çolak öğrencilerin sorularına cevap verdi. Çolak, bu anlamlı günde kendisine konuşma imkanı sağlayan Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetimine ve dinledikleri için öğrencilere teşekkür ederek semineri noktaladı.