Best Group Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tahir Eke, düzenlediği basın toplantısı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan yerli otomobil üretimi projesine destek verdi.

16 Kasım 2017 Perşembe günü saat 11:00'da düzenlenen toplantıda konuşan Eke, yerli otomobilin seri üretime geçmesiyle birlikte en az 10 tanesine talip olduğunu duyurdu. Yerli otomobilin ülkemizin kalkınmasında büyük bir manevra olduğunu da belirten Best Group Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Eke, ''Düşünün ki ülkemiz trafiğinde hareketli 24 milyon araç bulunmaktadır. İç pazarın %10 bile yerli otomobilin seri üretime geçmesine imkan sağlayacak ve her yıl dışarıya giden milyonlarca doları ülkemizde tutabilecektir.'' dedi.

''YERLİ OTOMOBİL HAMLESİ ŞAHSIMI HEYECANLANDIRDI''

Yerli otomobilin ülkemizdeki geçmişinden bahsederek sözlerine başlayan Eke, ''Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından startı verilen ve ülkemizin önde gelen üç sanayi kuruluşu ve bir iletişim devi firmasının konsorsiyum olarak geliştirilmesini üstlendiği yerli otomobil hamlesi şahsımı oldukça heyecanlandırdı. Yerli otomobil üretilebilir mi tartışmalarının yeniden alevlendiği bu günlerde, tarihte 56 yıl geriye giderek Türkiye'nin ilk otomobil hamlesi olan 1961 yılında yaşananlar aklıma geldi. Bilindiği üzere 1961 yılında Almanya'dan ülkesine dönmüş genç mühendis Doçent Doktor Necmettin Erbakan, 300 girişimciyi biraraya getirerek Türkiye'nin ilk yerli motor fabrikası olan gümüş motor fabrikasını kurmuş ve bu fabrikanın genel müdürlüğü görevini yürütmekte idi. Fabrikasını ziyarete gelen milli birlik komitesi üyelerine ülkemizde yüzde yüz yerli bir otomobil üretilebileceğini anlatarak ülkede bir tartışma başlatmıştı. Daha sonra İstanbul Ticaret Odası’nda bakan, asker ve sanayici olan üst düzey ikiyüz kişiye Almanya’daki deneyimlerini anlatmış ve ülkemizde otomobil üretilebileceği hakkında konferans vermiştir.'' sözlerini kaydetti.

''MÜTHİŞ KALKINMA ŞANSININ SONUNU HAZIRLADILAR''

Bugünlerde olduğu gibi o günlerde de bu duruma karşı çıkanların olduğunun altını çizen Eke, ''O dönemde rahmetli Erbakan'ın konferanslarına katılan herkes yerli bir otomobil üretilebileceğine inancı artıyor ve bu tartışma büyüyerek ülkemizi sarıyordu. 24 Mart 1961 tarihli Düşünen Adam Dergisi genç Doçent Erbakan'ı kapağına taşıyor ve yanında plakalarında Türk oto yazan iki otomobille onu resmediyordu. O sene yapılan birinci otomotiv kongresinde ‘’Bursa'da şeftali üretmek, Türkiye'de otomobil üretmekten daha karlı ve kolaydır.’’ diye konuşma yapan Bernar Nahum'a genç Doçent Necmettin Erbakan ayakkabısını fırlatacak ve ''Sizin gibiler yüzünden biz milli otomobilimizi yapamıyoruz.'' diyerek haykıracaktı. Nihayet Cemal Gürsel Paşa'nın emriyle Eskişehir Cer Fabrikası'nda mühendislerimiz 129 günde 3 adet otomobili yüzde yüz yerli olarak üretmeyi başardılar. Üretilen otomobillerin ismi devrim olarak konulmuştu. Malum unutulan benzin hikayesi; Cemal Gürsel'in Cumhurbaşkanı olarak 29 Ekim 1961 günü devrimlerden birine binip yüz metre sonra benzininin bitmesiyle, diğer devrim arabasına geçmiş ve o gün Anıtkabir'e, oradan da hipodruma bu arabayla geçmiş ve resmi geçit törenini bu arabayla gerçekleştirmişti. Ertesi gün ülkemizin üzerine uzanan kirli ellerin maşaları gazetelere bu müthiş icadı ön plana çıkartmak yerine biten benzin hikayesini yalan yanlış servis ederek ülkemizin bu müthiş kalkınma şansının sonunu hazırladılar.'' dedi.

''HAYALLER ÇOK DEĞERLİDİR''

Yerli otomobilin sadece bir hayal değil bir milletin geleceği olduğunu belirten Eke, ''Devrimin hikayesinden 56 yıl sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla ve çağı yeniden yakalamak adına elektrikli motorla imalatı uygun görülen yerli otomobil hamlesine inanmayan bir kısım uzantıları görmekteyiz. Tıpkı 1961 yılında olduğu gibi. Bernar Nahum'un yolundan gelen ve bu ülkenin hiçbir şey üretemeyeceğine inanan bu Beyaz Türklere karşı içinde benim de bulunduğum halkın büyük bir kesimi, özellikle devrim arabalarının hikayesinden yaralı olan bu kesimi ile Cumhurbaşkanımızın önderliğindeki yerli otomobil hamlesine inandı ve sahip çıkmak için fırsat kollamaktadır. Değerli basın mensupları hayaller çok değerlidir. Unutmayınız ki bütün buluşlar hayalle başlar. Nasıl ki 2004 yılında Selçuk Bayraktar kardeşimin hayaliyle başlayan insansız hava aracı projesinde bugün dünyanın en donanımlı İHA ve SİHA'larını üretmekteyiz. Yerli otomobili üretebilecek bilgi birikimi, kapasite ve pazara sahibiz. Birazcık inanç bize yeter.'' ifadelerini kullandı.

''25 MİLYAR TL ÜLKEMİZDE KALACAK''

Yerli otomobilin yalnızca teknolojik ilerleme değil, kalkınma olarak da ülkemize faydaları olacağını kaydeden Eke, “Düşünün ki ülkemiz trafiğinde hareketli 24 milyon araç bulunmaktadır. İç pazarın yüzde onu bile yerli otomobilin seri üretime geçmesine imkan sağlayacak ve her yıl dışarıya giden milyonlarca doları ülkemizde tutabilecektir. Hele ki, bugün kamuda 125.000 araç bulunmaktadır. Bir o kadarda belediyelerde araç bulunduğu tahmin ediliyor. Yani Türkiye de sadece devletimiz hizmetlerinde 250.000 araç kullanılmaktadır. Seri üretime geçildiğinde yılda 250.000 araçlık bir döngü yakalandığında yıllık 25 milyar TL ciro ülkemizde kalacak ve bu sektörde direk ve dolaylı çalışanların cebine girecektir. Bu ne demektir biliyor musunuz? Temel sanayisi, yan sanayisi, yedek parça üretimiyle elde edilen istihdam neticesi senin ülkenin işsizlik sorunu bittiği gibi dışarıdan ülkeye işçi getirmek durumunda kalacaksın demektir.'' Dedi.

''10 ARACA TALİBİZ''

Sözlerine son verirken seri üretimine geçilmesi düşünülen araçlara destek olmak amaçlı 10 tanesini Best Group olarak alacaklarını duyuran Eke şu şekilde konuştu; ''Bu denli milli menfaatlerin ön planda olduğu ve milliyetçilik duygularımızı kabartan böyle bir projeye Best Grup olarak kayıtsız kalamazdık. İlk üretilen araca talibim diyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde ortaya çıkan ve sanayi ve ticaret odalarımızın destek verdiği bu projeyi Best Güvenlik olarak bizlerde destekliyoruz. Best Güvenlik ailesi olarak, yapılacak yerli otomobilin seri üretime geçmesiyle birlikte en az 10 adetine talip olduğumuzu siz değerli basın mensupları ile halkımıza ilanen duyuruyoruz. İlçemizde ki ve ülkemizdeki imkan sahibi olan herkesi de bu kampanyada yer almaya davet ediyoruz.''