Kars – Ardahan – Iğdır Platformu’nun hazırlamış olduğu etkinlik ile Sarıkamış Destanı ve şehitleri anıldı.

Yüzlerce vatandaş, etkinlik için 15 Aralık 2017 Cuma günü saat 18:30'da Çerkezköy Kipa Alışveriş Merkezi’nin önündeki Şehitlik Anıtı’nda toplandı. Şehitleri anmak için toplanan vatandaşlar, ellerinde meşalelerle Çerkezköy Spor Salonu'na kadar yürüdü. Düzenlenen etkinliğe Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Siyasi Parti Temsilcileri, STK Başkanları, gazilerimiz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Çerkezköy Spor Salonu'na kadar yapılan yürüyüşün ardından, etkinlik Çerkezköy Fevzipaşa Camii İmam Hatibi İsmail Bütün'ün okuduğu Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başladı.



''BU ÜLKE HEPİMİZİN SON VE TEK YURDUDUR!''

Programın açılış konuşmasını Kars-Ardahan-Iğdır Platformu Başkanı Ömer Karadeniz yaptı. Günün anlam ve önemi hakkında konuşan Karadeniz, ''Bu programda esas beklenen gaye her bir ferdimizin bu ülkeye aidiyetini güçlendirmektir. Çünkü bu ülke hepimizin son ve tek yurdudur. Bu cennet vatanda beraber yaşamaya mahkum ve mecburuz. Hiçbirimizin başka bir vatanı yoktur.” dedi.

Karadeniz, konuşmasını Mehmet Akif Ersoy'un “Girmeden millete tefrika düşman giremez. Toplu vurdukça sineler top bile sindiremez.'' Dizeleriyle sonlandırdı.

''ÖLÜM ONLARI ONAR ONAR VURMAYA BAŞLADI''

Karadeniz'in ardından Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı söz aldı. Anlamlı gecede konuşan Mandalı, şu ifadeleri kullandı; ''22 Aralık 1914'te başlayan ve 5 Ocak 1915'te sona eren 14 günlük Sarıkamış Harekatı Birinci Cihan Harbi'nin en büyük savaşlarından birisidir. 120 bin askerin katıldığı Sarıkamış Harekatı'nda 90 bin şehit verildiği yazılmaktadır. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ve Rus Hanedanlığı arasında Sarıkamış Harekatı gerçekleşmiş, sonucu ise Osmanlı Devleti için büyük bir başarısızlık ile sonuçlanan büyük bir askeri manevradır. Her birliğin günlük yürüme hızları hesaplanarak, hangi günde nerede olacağı, nerede buluşacakları ve saldırma noktaları tek tek tespit edildi. Fakat hesaba katılmak istenmeyen bir şey vardı; -35 dereceye, hatta daha aşağıya düşen dondurucu rüzgar. 3. Ordu'nun askerleri -35 derece soğuğa karşı yırtık, yazlık elbiseleriyle bu tepelerde hayatta kalma mücadelesi verdiler. Ayaklarında yırtık çarıklar, sırtlarında yamalı elbiselerle, bir savaşa giden askerden çok tarlaya giden işçiye benziyordu bu gençler. Ne bir pantolon, ne kalın bir çorapları vardı. Doğru dürüst üniformaları olmadığı için evden getirdikleri yerel kıyafetlerle sarılmışlardı. İstanbul'dan kışlık elbise ve askeri malzeme getiren gemiler, Karadeniz'de ,Ruslar tarafından batırılmıştı. Türk askeri sayıca az ama kış şartlarına hazırlıklı Rusların üzerine imkansızlıklar içinde yürüdü. Ruslar ise Sarıkamış'ta sıcak karargahta bekledi. Mehmetçikler durmaksızın yürüdü. Açlık, soğuk, yorgunluk.. Artık savaşmak için değil, hayatta kalabilmek için yürüyorlardı. 'Sarıkamış alınmalı' diyordu komutan, ama ölüm birer birer değil onar onar birlikleri vurmaya başladı.

MEHMET AKİF'TEN ALINTI YAPTI

Cumhuriyet Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dizelerinden de alıntı yapan Başkan Mandalı, ''Onlar, sayısız savaşların adsız kahramanları, yeryüzünün birçok yerinde toprağın bağrında anıtsız yatıyor. Büyük şair Mehmet Akif'in dediği gibi; ''Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda!''. Kafkas Cephesi'nde tam başarı elde edeceğimiz sırada zamanında destek gelmeyince, ordumuz geri çekilmek zorunda kalmıştır. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının birçoğunun Ruslarla yapılan çatışmalarda değil, ağır soğuk hava koşulları yüzünden olmasıdır. Sarıkamış şehitlerini unutmayacağız, ruhları şad olsun.'' ifadelerini kullandı.

''BERABER YAŞIYOR OLMAMIZIN SEBEBİ ŞEHİTLERİMİZ''

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'da programın konuşmacıları arasında yer aldı. Akay, ''Sarıkamış Destanı'nda canını veren şehitlerimiz tarihte acı hatıralarla hepimizin anısında varlar. Bu güzel arkadaşlarımız, bu önemli destanı Türkiye tarihi için böylesine önemli bir günde bizlerle paylaşarak büyük bir iş yapıyorlar. Çok değerli hocamız Bingür Sönmez de bugün aramızda. Bu destana kendisi hayatını verdi, o yüzden onun da bugünkü düşünceleri bizim için çok önemli. Tarihle ilgili, tanık olduğu anılarla ilgili şeyleri bizlerle paylaşacak. Tarihten bugüne Sarıkamış'ta, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'nde, Çanakkale'de şehit olan askerlerimize, vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Birliğimizi, beraberliğimizi, toprak bütünlüğümüzü ve Ayyıldızlı Türk Bayrağımızın dalgalanıyor olmasını; bu çatı altında Türkiye Cumhuriyeti topraklarında beraberce yaşıyor olmamızın sebebi şehitlerimiz. Bunun için de buradan tarihten bugüne, bu toprakların birlik, beraberlik ve bütünlüğü için şehit olan başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hepsini şükranla anıyorum.'' dedi.

''O HAREKAT OLMASAYDI TÜRKİYE'NİN HARİTASI DEĞİŞEBİLİRDİ''

Etkinliğin son konuşmacısı ise Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak oldu. Sarıkamış Harekatı'nın önemini vurgulayan Albayrak ise, ''Böyle anlamlı bir günde, Sarıkamış Harekatı'nın, şehitlerin acısı dinmeyecek bir şekilde rahmetle anıyoruz. Bundan bir hafta önce Ömer Karadeniz kardeşimiz bizzat kendisi beni davet etti. O beni davet edişindeki heyecanını da anlatmadan geçemeyeceğim. O heyecanından dolayı da böyle bir anma etkinliği için de bir kez daha bütün ekibine bir kez daha teşekkür ediyorum. Sarıkamış bir destandır. Sarıkamış'ı iyi incelemek, iyi görmek ve yerinde görmek ayrı bir değerdir. O harekat olmasaydı, Türkiye'nin ve dünyanın haritası değişebilirdi. Ben de o harekatta canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum.'' ifadelerini kaydetti.

''TEK BAYRAK, TEK VATAN, TEK ÜLKE!''

Ayrıca fikir ayrılıklarına rağmen birlik ve beraberlik mesajı veren Başkan Albayrak, sözlerine şu şekilde son verdi; ''Şu bilinmeli ki; az önce sayın hocamızın okumuş olduğu Kur'an-ı Kerim'in , gönüllerimizdeki ruhlarımıza verdiği destek, şehitlerimizin kanları ile vermiş olduğu bu topraklar çok önemlidir. Şunu herkes bilsin ki bu topraklar için Sarıkamış'ta 90 milyon şehit veririz ama bu topraklardan bir çakıl taşı bile vermeyiz! Kimse buna niyetlenmesin. Biz, zor günlerde tek bayrak, tek vatan, tek ülke birleşip 7 düvele meydan okumuşuz, yine okumaya devam ederiz. Bir bütünüz. Dış politikada siyasi fikirlerimiz ne olursa olsun hepimiz biriz, hepimiz birbirimizin destekçiyiz. Bu nedenle gururla bir kez daha şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.''

İZLEYENLERİN GÖZLERİ DOLDU

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış Destanı hakkında derlediği videolardan bir sunum gerçekleştirdi. Yerinde gidip gördüğü şehitliklerden ve bugünkü hallerinden de bahseden Sönmez'in sunumu, izleyenlerin gözlerini yaşarttı.

SARIKAMIŞ KONULU TÜRKÜLER

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in sunumunun ardından ses sanatçısı Recep Ergül, Sarıkamış Şehitleri için yaptığı albümü seslendirdi. Ergül'ün performansı ise seyirciler tarafından alkış yağmuruna tutuldu.



Sönmez'in türkülerinin ardından Ömer Karadeniz, İrfan Mandalı ve programın düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket taktimi yapıldı.

KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR!

Sanatla dolu anma gecesinin son performansını ise Kum Sanatçısı Ömer Faruk Elmas gerçekleştirdi. Kumdan yaptığı eserlerle izleyenleri büyüleyen Elmas, son zamanlarda yaşanan Kudüs olaylarını da kum sanatı ile anlattı.
Elmas'ın performansının ardından etkinlik son buldu.

Haber: Furkan BOLAT