Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI imzasıyla 10/03/2016 tarihinde yayınlanan genelge ile Okullarda satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterleri yeniden belirlendi.

Okul kantinlerinde satılan bazı ürünlerin; İlköğretim ve ortaöğretim yaş grubundaki çocuklarda enerji yoğunluğu yüksek atıştırmalıkların ve içeceklerin, hızlı - hazır besinlerin tüketim sıklığı ve miktarındaki artışın sağlıksız besin seçimi ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan şişmanlık, zayıflık, kemik/diş sağlığı bozuklukları, çeşitli vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi rahatsızlıkların yetişkinlik döneminde görülen bazı kronik hastalıklara zemin oluşturduğu gerekçesiyle 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren kantinlerde kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi ürünlerin satışının yasaklandığını belirten öğrenci velileri genelgeye uyulmamasına tepkili.

ÖĞRENCİ VELİLERİ TEPKİLİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesine rağmen Kapaklı' da ki okulların kantinlerinde öğrenci sağlığını tehdit eden, genelge ile yasaklanmış her türlü ürünün satışına devam edildiği, kantin kiralarından ilçe milli eğitime gelen para miktarının düşmemesi için kantincilerin taleplerine ve öğrenci velilerinin şikayetlerine İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin NALBANT 'ın kulak tıkadığı ve Bakanlık emrini uygulatmadığı haber merkezimize gelen bilgiler arasında.

Haber merkezimize ulaşan veliler, Çerkezköy'de yayılan koku için okullar tatil edilirken, öğrenci sağlığı için yetkililer gece gündüz demeden uğraşırken bizim çocuklarımızın sağlığı için tedirginliğimizi anlamayan, şikayetlerimizi dikkate almayan İlçe Milli Eğitim yetkililerini kınıyoruz. Kaymakam beyden, hatta Tekirdağ valisinden bu sorumsuzluğa duyarlı olmalarını ve çocuklarımızın sağlığını hiçe sayarak sorumsuz davranan İlçe Milli Eğitim Müdürüne hak ettiği cezayı vermelerini talep ediyoruz dediler.

 Yeni genelgeye göre satılamayacak yiyecek ve içecek maddeleri

Enerji, gazlı, aromalı, kolalı, aromalı doğal mineralli içecekler; aromalı şurup, içecek tozu ve su, meyveli içecek ve tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri ve suları, meyve suyu konsantresi; kızartmalar, cipsler, çerezler; çikolatalar, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri; guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler; kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donuk, parfe, mozaik pasta, muffin cupcake vb.); hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler; krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması; çay ve kahve tarzı içecekler (liseler hariç).

Satışı serbest ürünler

Genelge satışı uygun gıdaları da tanımladı. Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuruyemişler, içme suyu, süt (pastörize), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, pastörize peynir, günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler satışı uygun bulunan gıdalar. Ayrıca tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan, yumurta veya beyaz peynir, turşu hariç taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzelerle yapılan sandviçler, doğal mineralli su, şekersiz gıdalara da izin veriyor.