Yıldızkent Ortaokulu Konferans Salonu’nda Kapaklı Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından vatan şairi Namık Kemal’i anma programı düzenledi.

Programa İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı İrfan Mandalı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Pasin Akbulut, Okul Müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kapaklı Çok Programlı Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Özlem Değirmenci yaptı. Vatan şairinin hayatı ve eserleri hakkında bilgiler aktaran Değirmenci, “Namık Kemal 21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da doğdu. Namık Kemal’in dedesi Abdüllatif Paşa 1840 yılında sancak muhasılı olarak Tekirdağ’da bulunuyordu. Kemal’in babası tarafı asil ve kültürlü bir soydandı. Annesi Zehra hanım Namık Kemal 2 yaşına geldiğinde vefat etti. Kemal anneannesi ve dedesi tarafından büyütüldü. Küçüklüğü Tekirdağ’da geçen Kemal’in dedesinin Tekirdağ’dan Tırhalı’ya tayininden sonra da anneannesi ile Tekirdağ’da oturmaya devam ettikleri, ancak dedesinin Afyon Karahisar sancağına mutasarrıf tayin edilmesinden sonra da Afyon’a taşındıkları biliniyor”

NAMIK KEMAL SON DERECE VATANPERVER BİR İNSANDI
Namık Kemal’in ailevi sebeplerden dolayı düzenli bir tahsilden geçemediğini sözlerine ekleyen Değirmenci, “Dedesinin babası Mustafa Asım beyin, hususi hocaların ve bilhassa hayatın kollarında yetişir. İdareci olan dedesiyle Kars’tan Sofya’ya, Tekirdağ’dan Afyon’a ve İstanbul’a gezdi durdu. Namık Kemal 1856’da daha on altı yaşındayken Niş Kadısı Mustafa Ragıp Efendinin güzelliği ile meşhur kızı Nesibe hanım ile evlenir. Bu evlilikten de Feride ve Ulviye adlı iki kızı ve Ali Ekrem adında da bir erkek çocukları dünyaya geldi. Gizli bir muhalif dernek olan yeni Osmanlıların amacı hürriyet ve demokrasi duygularını ülkede yeşertmekti. 1867’de Ziya Paşa ile Paris’e kaçtı ve oradan da Londra’ya geçti. 1868 yılında Londra’da Hürriyet Gazetesi’ni çıkardı. İki yıl sonra İstanbul’a döndü ve İbret Gazetesi’nin yazarları arasına katıldı. Namık Kemal son derece vatanperver bir insandır.” dedi.

PİYES GÖSTERİSİ SERGİLENDİ
Edebiyat Öğretmeni Özlem Değirmenci’nin günün anlam ve önemini anlatan konuşmasının ardından Kapaklı Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan piyes sergilendi.

Namik_Kemal_Kapakli1