Güneşli ve sıcak günlerin azalması ile birlikte mevsimsel depresif belirtilerde de artış yaşanmaya başlar. Bunun sebebi güneş ışığının azalmasının insan psikolojisi üzerindeki negatif etkisidir. Kış mevsiminde günlerin kısalması, gün ışığının azalması ve insanların sürekli kapalı ortamlarda kalması psikolojilerini olumsuz  yönde etkileyebilmektedir. Kış aylarında mevsimsel değişikliklerin yaşanmasıyla birlikte temel vücut ritim ve fonksiyonlarında da bir takım değişimler söz konusu olur. Bununla birlikte kış aylarında bir çok kişide uyku ihtiyacı ve iştah artışı yaşanırken enerji ve keyif düzeyinde de azalma görülür.

İnsanların yaz aylarında yaşadıkları olaylara karşı yaklaşımları sorunlarını çözme konusundaki rahatlıkları, kendine duydukları güven hissi, iç sıkıntısı, fiziksel ve ruhsal bitkinlik yorgunluk ve uyku haline bırakabilir.

Mevsimsel depresyonun belirtileri incelendiğinde ; hayattan zevk almama, isteksizlik, iştah artışı, enerji kaybı, çökkün duygu durum,dikkat ve konsantrasyon bozukluğu dikkat çekmektedir.

Kış aylarıyla birlikte ortaya çıkan depresyonun iş yaşamında da önemli sorunlara yol açtığı gözlenmektedir. Bu sorunların en başında enerji ve motivasyon seviyesindeki azalmayla birlikte ortaya çıkan iş gücü kaybı gelir. Mevsimsel depresyona bağlı olarak depresif belirtiler gösteren çalışanların performanslarındaki düşüş söz konusu, iş kaybının en önemli sebeplerinden birisidir.

Bu dönemi daha kolay atlatmak için;

Hobilerinize devam edin, pes etmeyin. Hobiniz yoksa bile eskiden hoşlandığınız hobileri aktifleştirin. Erteleme huyunuzun sesini kesin. Hiçbir sorun, sihirli değnekle dokunulmuş gibi bir anda çözülmez, bu yüzden kendinizi zorlayın. Başlamadan önce “İşe yaramaz” ya da “Yapsam da zevk almam” gibi düşünceler sizi engellemeye çalışacak. Siz yine de deneyin. Denediğinizde kaybettiğiniz bir şey olmayacak. Aksine yeni alternatif çözümleri deneme fırsatınız olacak. İşe yararsa bu durumun üstesinden gelip o anınızı güzel geçirmiş olacaksınız.

Güneşli havalarda kısa da olsa yürüyüşler yapmalısınız.

Doğal ve sağlıklı beslenmeli, bol bol su içmelisiniz.

Geleceğe dair planlar yapmalı, hayatı yaşanır kılmalısınız.

B vitamini içeren besinler günlük stresi alırken yorgunluğu iyi enerjiye çevirmede aktif rol oynar.