CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, artan tarım ürünleri ve gıda fiyatlarını Meclis gündemine taşıdı. Köprülü, Meclis’te bir komisyon kurularak artan zamların nedenlerinin araştırılmasını istedi.

TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesinde, tarımda uygulanan yanlış politikaların yol açtığı çöküşün, derinleşerek devam ettiğini vurgulayan Köprülü, “Dünya’da gıda fiyatları, 2016 Ocak ayı itibari ile son 8 yılın en düşük seviyesine inmiş, ülkemizde ise fiyatlar sürekli artış göstermektedir” dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatlarında Ocak ayı itibarıyla yıllık düşüşün yüzde 16’yı bulduğunu, dünya genelinde bu fiyat düşüşüne rağmen ülkemizde ise, ocak ayındaki gıda fiyatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 arttığını belirten Köprülü, bazı ürünlerin fiyat artışının ise yüzde 40’a yükseldiğini kaydetti.

 

ZAMLAR EN FAZLA DAR GELİRLİYİ VURUYOR

CHP’li Köprülü, hane halkı bütçe harcamaları sonuçlarına göre en düşük gelirli yüzde 20’lik dilimde, hanede yapılan harcamaların yüzde 28,8’inin gıda ve içecek olduğunu ve bu nedenle, gıdadaki yüksek fiyat artışlarının, en fazla yoksul kesimi vurduğunu ifade etti.

Ülkenin zengin tarım potansiyelinin değerlendirilerek üretimin verimliliğin artırılması ve gıda fiyatlarında istikrarın sağlanması, üreticinin para kazanması, tüketicinin uygun fiyatlarla gıda tüketmesi için tarım politikasında köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu söyleyen Köprülü, konunun Meclis tarafından araştırılmasını ve sonuçların kararlılıkla uygulanması gerektiğini belirtti.

Köprülü’nün TBMM Başkanlığına sunduğu Tarım Araştırma Önergesi şöyle:

Tarımda uygulanan yanlış politikaların yol açtığı çöküş, ne yazık ki derinleşerek devam etmektedir. Dünya’da gıda fiyatları, 2016 Ocak ayı itibari ile son 8 yılın en düşük seviyesine inmişken, ülkemizde ise fiyatlar sürekli artış göstermektedir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Ocak’ta bir önceki aya göre, yüzde 2.0’a karşılık gelen 3.0 puan gerileyerek ortalama 150.4 düzeyine indi. Böylece, küresel gıda fiyatlarında Ocak itibarıyla yıllık düşüş yüzde 16’yı bulmuştur.

 

Dünya genelinde bu fiyat düşüşüne rağmen ülkemizde ise, ocak ayındaki gıda fiyatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarken, bazı ürünlerin fiyat artışı yüzde 40 olmuştur.

Ülkemizde hane halkı bütçe harcamaları sonuçlarına göre, harcamaların ortalama yüzde 19.7’si gıda ve içecek harcamasıdır. En düşük gelirli yüzde 20’lik dilime göre bakılırsa ise hanede yapılan harcamaların yüzde 28.8’i gıda ve içecektir. Bu yüzden, gıdada yüksek fiyat artışları, en fazla yoksul kesimi vurmaktadır.

Ülkemiz, tarım alanında önemli bir potansiyele sahip olmasına karşı, bugüne kadar bu potansiyeli gerçekleştirecek doğru ve kalıcı politikalar geliştirilip, sistemli bir şekilde uygulanmamıştır. Ülkemizin tarımda alanında var olan sorunları, mevcut yapı içerisinde çözümsüz bir hale dönüşmüştür. Bu nedenle de tarımla ilgili kısa vadeli çözümlerin yerine ciddi reformların gerçekleştirilmesi bir zorunluluk halini almıştır.

İnsanlarımızın uygun fiyatlarla tarım ürünlerini tüketebilmesi, sağlıklı nesillerin yetişebilmesi adına üreticilerin gerçek anlamda desteklenmesi, ardından fiyatların normal seviyelere, kalıcı olarak düşürülmesi sağlanmalıdır.

Gıda fiyatlarındaki artışın önlenmesi isteniyorsa mutlaka tarımda yaşanan sorunların çözülmesi gerekmektedir. Bunun için tarım politikası her yönüyle ele alınmalıdır. Ülkenin zengin tarım potansiyelinin değerlendirilerek üretimin verimliliğin artırılması ve gıda fiyatlarında istikrarın sağlanması, üreticinin para kazanması, tüketicinin uygun fiyatlarla gıda tüketmesi için tarım politikasında köklü değişikliklere ihtiyaç vardır.

Tarım sektörünün içinde bulunduğu durumun ve sorunların sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi, bu tespitin ardından kısa, orta ve uzun vadeli uygulanacak politikaların saptanması, sonuçların kararlılıkla uygulanması amacıyla, Anayasa’nın 98’inci, içtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.