Siz değerli okurlarımız için farklı derneklerin bambaşka öykülerini derleyip tanıttığımız Dernekler Köşesi’nde bu hafta, Kapaklı Sinoplular Derneği Başkanı Şakir Demirel’e misafir olduk.

Dernek faaliyetleri hakkında bilgiler veren başkan Şakir Demirel, “Vatana, Millete ve Kapaklı’ya faydalı olan her şeyin yanında olmaya hazırız. Burada siyasi konum fark etmeksizin eğer vatana, millete bir hizmet edilecekse biz Sinoplular olarak her türlü oluşumun içinde yer alırız.” Dedi.

Şakir Bey ilk olarak bizleri ağırladığınız için teşekkür ederiz. Okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

Öncelikle hoş geldiniz. Adım Şakir Demirel. 12 Eylül 1976 Sinop Durağan doğumluyum. İlkokulu köyümde okudum. Daha sonrasında İstanbul’a geldim. Topkapı’da su ve simit satıcılığı yaptım. Ardından Silivri Ortaköy’de konfeksiyon atölyesinde bir süre çalıştıktan sonra ilçemiz olan Durağan’a geri döndüm. Orada kasap ve toptancılıkta çıraklık yaptım. 1993’te henüz 17 yaşımdayken yine ilçemiz Durağan’da kendi kasap dükkanımızı açtım. İstanbul’a kurbanlık hayvan ticareti yaptık, 2005 yılına kadar bu faaliyetimiz devam etti. 2005’te bir vesile ile Kapaklı ile tanışmış bulundum. Buraları dolaştık, sanayi ve yatırım kenti olduğunu, hızlı ilerlediğini analiz ederek 2006 yılında Kapaklı’ya taşındım. Emlak sektöründe işyeri açtım. Bu belli bir süre devam etti. Nihayetinde Kapaklı hızlı gelişen, ticareti yoğun bir yer. Hemşehrilerimizin hızlı göç ettiği popüler yerlerden oldu. İnşaat sektörüne de başladık, şimdilik bu sektördeki faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu aşamalar devam ederken 2009’da Mehmet Boz abimiz sayesinde derneğimizi kurduk. Ben de bu derneğin kurucuları arasında yer aldım. 6 ay sonraki genel kurulda da hemşehrilerimizin desteği ile başkan olarak seçildim. Hala da görevime devam etmekteyim. Tabi bu arada 2002 yılında Ak Parti’nin kurulma sürecinde Sinop Durağan kurucuları arasında yer aldım. 2006 yılında buraya gelmemiz sebebiyle de buradaki parti faaliyetlerine katıldım. Yönetim kurulu üyeliği ve diğer çeşitli kademelerinde yer aldım. 2014 yılında da Ak Parti’den Kapaklı Belediye Başkanı Aday Adayı oldum. Şuanda aynı zamanda Kapaklı İmam Hatip Yaptırma ve Yaşatma Yönetim Kurulu Üyesiyim ayrıca Tekirdağ İmam Hatip Kurulu Kapaklı Koordinatörlüğü görevini yapmaktayım. İlçemizin gelişmesi için; İnsanlığa hizmet Hakka hizmet sayıldığı için bölgemize ve ülkemize faydalı olmaya çalışıyoruz.

Kapaklı Sinoplular Derneği’nin kuruluş hikayesi nedir? İlk ne zaman karar verdiniz?

Dernek kurulmadan önce zaman zaman hemşehrilerimiz ile bir araya gelerek çay sohbetinde, yemekli sohbetlerde, ev toplantılarında, cenazelerde, düğünlerde, bayramlarda istişare ederek birbirimizden haberdar olmamız açısından böyle bir derneğin kurulmasının iyi olacağını uygun gördük. Bir arada bir sosyal faaliyet olmasını istedik. Bununla ilgili de kanaat önderlerimizle istişareler yaptık ve bunun bir elzem olduğunu, kurulması gerektiğini düşündük. Ayrıca bölgemizde diğer hemşehri derneklerini görerek ‘Bizim de neden olmasın?’ diye düşündük. O günkü zamanı müsait olan Mehmet Boz ağabeyimiz ile başlangıcını yaptık. Bir kahve kiraladık, çevremizdeki insanlarla dernek için mesajlaşma sistemi oluşturduk, sonraki süreçte de bizim başkanlığımızda bunu biraz daha ileriye taşıyarak farklı faaliyetler oluşturduk. Derneğimizin yerini özellikle Samsunlu hemşehrilerimizin büyük katkıları ile aldık. Nihayetinde derneğimiz 2009 yılında kurulmuş oldu. Mevcut olarak şuan 450 üyemiz var, Kapaklı’da ise 5 bin civarı Sinoplu vatandaşın ikamet ettiğini söyleyebilirim.

Peki Sinopluların Kapaklı ile tanışması nasıl oldu?

Sinopluların özellikle Durağan ilçemizde Altınkaya Barajı kurulmasından sonra göç ettiğini söyleyebilirim. Hemşehrilerimizin bir kısmı devlet tarafından Hatay’a göç ettirildi. Baraj yolunda bulunan 5-6 köyümüz vardı, Bafra ve Vezirköprü gibi yerleri de kapsayan. Göç edilen bir kısım hemşehrimiz bir süre Hatay’da kaldıktan sonra buralara geldi. Hatay kimliği ile hayatlarına devam ediyorlar. Buraya gelen bir kısım ise bizden daha önce yerleşti buralara. Bizim de burada tanışmamız bir akrabamızı ziyaret etmemiz vesilesiyle oldu. Baktığımızda buraların arazi fiyatlarının da her geçen gün arttığını anladık. Burada o zamanlar 25 bin liraya bir arsa alsan bir dahaki seneye 30 bin liraya satarsın. 5 bin lira para kazanmak bize mantıklı geldi. Neticesinde de ticaretimizi buraya taşıdık. İyi de yapmışız, iyi ki Kapaklı’ya gelmişiz. Ticaretin ve insanların yoğun olduğu bir yer burası. Ben hemşehrilerimize ve vatandaşlarımıza da bu bölgelere yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Doğdukları kültürün değerlerini kaybetmemekle beraber, yaşadıkları şehre ayak uydurmalılar. Sinoplular vefalıdır. Vatana millete zararı olmayan insanlardır. Bugüne kadar bunun örnekleri de mevcuttur. TSK Kayıtlarına göre Çanakkale’de 2.500 Sinoplu şehidimiz var. 15 Temmuzda da Türkiye’nin her yerindeki hemşehrilerimiz, biz de dahil olmak şartıyla devletimize destek oldu. Bu bir örnektir. Bundan sonra da böyle olmaya devam edeceğiz.

Sayın Başkan, bizlere dernek faaliyetlerinizden de bahseder misiniz?

Derneğimiz Kapaklı’da en aktif dernekler sırasının başında gelmese de 2. Veya 3.’dür diye düşünüyorum. Aylık bir kahvaltı programı ile üyelerimizi buluşturuyoruz. Senelik ‘’Keşkek Festivali’’ adı altında güreşli bir piknik organizasyonu düzenliyoruz. Cenazelerde, düğünlerde bütün hemşehrilerimizi mesajlaşma sistemi ile haberdar ediyoruz. Özellikle cenazelerde Mevlid-i Şerif, cenaze yemeği gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Durumu varsa bize geri ödüyor, yoksa dernek karşılıyor. Bunların dışında protokol etkinliklerine katılıyoruz. Geçtiğimiz aylarda da Çanakkale gezisi düzenleyerek 250 üyemizi Çanakkale’ye götürdük. Atalarımızı ziyaret ettik. Hemşehrilerimiz bundan memnun oldu. Derneğimiz bünyesinde bir sosyal birim oluşturduk. Bunu daha geliştirerek sadece Sinoplulara değil, Kapaklı’da bulunan belli ihtiyaç sahiplerimizi tespit ettik. İşin başında Ahmet Kaymaz arkadaşımız var, bu proje kapsamında bu ihtiyaç sahibi ailelere yardımcı olmayı hedefliyoruz. Ayrıca insanlarımızın giymediği, temiz kıyafetleri toplayarak yine bu şekilde yardım kampanyaları ile ihtiyaç sahipleri ile buluşturmayı düşünüyoruz. Büyük ölçüde başladığımız bu projede imkanı olan alıyor, imkanı olmayan da kullanmadığı eşyaları getiriyor bizler de evinde ihtiyacı olan insanlara veriyoruz. Kendimize ait bir depomuz var, sadece kıyafet değil mobilya vb. şeyleri de ulaştırabiliyoruz.

Tüm bu dernekçilik faaliyetlerinde üyelerinizden yeterli desteği alabiliyor musunuz?

Şimdi burada önemli bir şey var. Eğer insanlar sizin gerçek manada hizmet ettiğinize inanıyorsa destek oluyorlar. Fakat aidat konusunda çok dirayetli değiliz maalesef. Bu konuda da esnaf arkadaşlarımızın çoğunluğundan faydalanıyoruz. Allah onlara daha çok versin, kendileri çok duyarlı. Biz onlara güveniyoruz, onların da bize itimadı var. Sevgi ve saygı çerçevesinde Sinoplu veya Samsunlu gözetmeksizin elimizden geleni yapıyoruz. Allah hepsinden razı olsun. Üyeler konusunda da eğer insanlar yapılanları görürse kanaatince destek olmaya çalışıyor. Yıllık aidat bedelimiz var 60 TL, bunu da büyük ölçüde alıyoruz. Vatandaşlarımızı çok zorlamıyoruz.

Derneğinizin Kapaklı’ya ve Kapaklı’da ikamet etmekte olan Sinoplu vatandaşlara ne gibi bir faydaları vardır?

Biz, Sinoplular olarak yaşadığı şehre, vatana ve millete zararımız olmadığını belirtmiştik. Bundan sonra biz, yaşadığımız bölgeye bir değer sağlamak için buradayız. Vatana, Millete ve Kapaklı’ya faydalı olan her şeyin yanında olmaya hazırız. Burada siyasi konum fark etmeksizin eğer vatana, millete bir hizmet edilecekse biz Sinoplular olarak her türlü oluşumun içinde yer alırız. Üyelerimiz için de İrmet Hastanesi ile bir anlaşma yaptık. Üyelerimize indirimli tedavi fırsatı sunacağız. Diğer türlü de Sinoplu olmak zaten bir ayrıcalıktır. Sinoplular Derneği’ne üye olan bir vatandaşımız, başına bir sıkıntı geldiğinde; mesela karakola düştü, kaza yaptı, hasta oldu vs. olaylarda anlaşmalı olduğumuz avukatlarımız var olaylarını takip edebilecek. Veya anlaştığımız hastaneleri var. Bu durumlarda biz dernek olarak hiçbir karşılık beklemeden bütün üyelerimize, hatta üye olmasa bile bir vatandaş bize ulaşmışsa yardım ediyoruz. Ben zaten şuna karşıyım; Elinde imkan olan bir vatandaş olarak, biz, bize ulaşmış kimseyi geri çevirmeyiz. Yapabileceğimiz, elimizde olan bir şey varsa yaparız. Biz yardımcı olamazsak yardımcı olabilecek birilerine yönlendirmek şartıyla gerekeni yapıyoruz. Sinoplular genelde birbirinden haberdar olması açısından derneğimize üye olmaları daha iyi olur tabiî ki.

Kapaklı’da faaliyet gösteren bir Dernek Başkanı olarak, sizce Kapaklı’nın eksik yanları nelerdir?

Ben bir Dernek Başkanı olarak burada gençlere yatırım yapılmadığını düşünüyorum. Ben Kapaklı’da yaşıyorum, Kapaklı benim evim. Nüfusu 120 bine dayanmış bir ilçede spor salonunun olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Bunu yerelin ya da genelin yapacağı bizim için önemli değil. Ailemizle gidebileceğimiz bir parkın olmayışı da büyük eksikliklerimizden biri. Kapaklı’da Büyükşehir’in yapması gerekenlerden biri de altyapı eksikliği. Geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kapaklı Belediye Başkanı derneğimizi ziyaret ettiğinde de söylemiştik Kapaklı’da büyük bir altyapı eksikliği var. Biz yaşadığımız şehrin güzel olmasını istiyoruz. Devlet büyüklerinden de, yereldeki siyasetçilerden de talebimiz bu. Kapaklı henüz çiçeği burnunda bir ilçe, yeni hizmetler ve yatırımlar olursa memnun oluruz. Biz derneğimize siyaset sokmuyoruz. Derneğimiz her siyasi partiye eşit mesafededir. Her insan gibi bizim de bir siyasi görüşümüz var fakat bu derneğin aynı görüşte olması anlamına gelmez. Tüm siyasi partiler gelip propagandasını yapabilir. Yeter ki hizmet olarak daha iyiye gidelim.

Sorularımıza verdiğiniz samimi cevaplar için teşekkür ederiz. Gazetemiz aracılığı ile okurlarımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Tek bir söz söylemek istiyorum. Bir büyüğümüzün de söylediği gibi şu anki nesli ihya etmektense gelecek nesle yatırım yapılması gerekiyor. Eğitim konusunda aileleri duyarlı olmaya davet ediyorum. Uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıklarla ilgili insanlarımızdan daha duyarlı davranmalarını rica ediyorum. İmam Hatip ile ilgili bizim de sorumluluklarımız olduğu için, çocuklarımızın hem dünyevi hem uhrevi ilim almaları için İmam Hatiplere gönderilmelerini arzu ediyorum. Gönderilmiyorlarsa dahi diğer okullarda seçmeli ders olarak okutulan Siyer-i Nebi ve Peygamber Efendimizin Hayatı konularını seçmelerini ve çocuklarımızın dini eğitimini doğru yerden almaları için ailelerimizden destek istiyorum. Son dönemlerde sizin de gördüğünüz gibi yaşadığımız bir takım olaylar var, bunlar resmen ahlaki çöküntü. Hayat, sadece maddiyat ile alakalı değil. Maddiyat kazanmak için maneviyatımızı dibe indirmiş durumdayız. Çekirdek ailelere biraz daha önem verilmesini istiyorum.

Röportaj: Furkan BOLAT