Her hafta siz değerli okuyucularımızla farklı bir derneğin hikayesini buluşturduğumuz Dernekler Köşesi'nde bu hafta; Kapaklı Emlakçılar Derneği'ni ziyaret ederek, Dernek Başkanı Kemal Özel ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Kapaklı’nın geleceğinin oldukça parlak olduğunu belirten Başkan özel, “Kapaklımız Trakya'nın gözde ve yıldız ilçesi. Yıllardan beri Kapaklı'ya yatırım yapanlar hiç kaybetmedi ve Kapaklı da her gün kazandırmaya devam edecektir. Bir parça yer sahibi olan, bir konut sahibi olan hiçbir vatandaş hiçbir zaman mahcup olmaz, kısacası Kapaklı'ya yatırım yapan geleceğe güvenle bakar.” Dedi.

Kemal Bey, öncelikle bizleri ağırladığınız için teşekkür ederiz. Okuyucularımız için kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1976 doğumluyum. İlk ve Orta eğitimimi Kapaklı'da gördüm. Lise eğitimimi Çorlu Mehmet Rüştü Uzel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde gördüm. Üniversiteye ilk yıllarda girmedim, daha sonrasında da açık öğretimden devam ettim. 1994 yılından itibaren, yani liseyi bitirdikten sonra Kapaklı'da gayrimenkul sektöründe aile şirketimiz olan Özel Emlak İnşaat Limited Şirketi'nde faaliyet gösteriyoruz. Evliyim, 3 erkek çocuk babasıyım.

Kapaklı Emlakçılar Derneği ne zaman kuruldu? Ne kadar üyesi var?

Derneğimiz 2013 yılının Aralık ayının son haftasında kuruldu. Derneğimizin Kurucu Başkanı Sayın Hüseyin Akın'dır. Çerkezköy'de daha önceden faaliyet gösteren bir Emlakçılar Derneği vardı. Kapaklı'nın ilçe olmasından sonra ondan bağımsız olarak bu açık görülerek, Kapaklı Emlakçılar Derneği kuruldu. Sağolsun Hüseyin Bey kurucu başkanlığımızı yaptı. İlk Olağanüstü Kongre'de başkanlığı bize devretti. Olağanüstü Kongre'den sonra 2014 yılının Nisan ayında göreve başladık. Göreve başladığımızda üye sayımız 25'ti, şuan itibariyle 50 üzerinde üyemiz var. Biz bu üye sayısını her geçen gün çoğaltıyoruz. Arkadaşlarımıza da üye sayımızı arttıracağımızı ve kongrede de söylediğimiz gibi 3 yıl içerisinde Kapaklı'da Emlakçılar Derneği'nin üye sayısını 100 yapacağız. Tabi bu kriter 100 ile de sınırlı kalmayacak, ben daha yukarıda olmasını temenni ediyorum. Çünkü Kapaklı'da Emlakçı olarak faaliyet gösteren çok fazla arkadaşımız var. Bizler, Emlakçılar Derneği Yönetimi olarak bizim standartlarımızda vergisini ödeyen ve iş yapan arkadaşlarımızın hepsini derneğimizin bünyesine bekliyoruz.

Derneğin faaliyetlerinizden biraz bahseder misiniz?

Biz derneğimizi kurarken şunu amaçladık; Emlakçıların bir çatı altında toplanması, birlik ve beraberlik amacıyla faaliyet göstermesi, akabinde Kapaklı her zaman büyüdüğü için emlak faaliyetleri çok bu yüzden daha samimi bir ortamda daha paylaşımcı, daha güzel çalışmaların yapılabilmesi için derneğimizi kurduk. Bizler, göreve geldikten sonra 2014 yılında Kapaklı'da yaşanan bazı sıkıntılar şu yöndeydi; Kapaklı yeni ilçe olduğu için bizim işimiz Noter ve Tapu Müdürlüğümüzü güçlendirmekti. Noterimiz yoktu, Tapu Dairesi kurulduğunda Tapu Dairesi'nde personel sayısı çok azdı.  O zamanlar görevdeki, şuanda da emekli olan Gülsüm Kip'le istişareler yaparak bunu üst makamlara taşıdık. Kaymakamlık nezdinde başladığımız çalışmayla beraber Ak Parti İl Başkanlığı ziyareti, Tapu Kadastro Müdürlüğü ziyareti ve onlarla yapılan istişareler sonunda Kapaklı'daki personel sayısında ciddi bir artış sağladık. Şuanda Kapaklı'da çalışan 15-16 adet personelimiz var. Bunların hepsinin Kapaklı'da faaliyet göstermesinde, Kapaklı'da çalışmasında dernek olarak bizlerin büyük bir rolü olduğunu söyleyebilirim. Nitekim bunun da karşılığını aldık. Sağolsun yetkililer bizi hiç boş çevirmediler. Talebimizi ilettik, onlar bizim talebimizi değerlendirmeye aldılar. Şuanda ''Kapaklı'daki Emlakçılar Derneği ne yapıyor?'' denildiği zaman en büyük avantaj Tapu Dairesi'ne girildiğinde günü gününe işlerini yapabilmeleridir, aynı gün içerisinde müşteriye tapusunu teslim edebilmesidir, müşterisine karşı mahçup olmamasıdır, işinin bozulmamasıdır. Zaten bizim de dernek olarak yapabileceğimiz en güzel faaliyet budur. Üyelerimiz ve esnaf arkadaşlarımız mağdur olmasın ki, Kapaklı'ya gelen yatırımcının her zaman yüzü gülsün.

Ayrıca Kapaklı Emlakçılar Derneği olarak üyelerimizle sürekli irtibat halindeyiz. Herhangi bir problemle karşılaştıklarında gerek tapuda, gerek belediye hususunda yardımcı oluyoruz. Ayrıca derneğimizin üyesi olan her emlakçının kendine ve firma ünvanlarının bulunduğu resmi kurumlarda, tapu ve belediyede işlerini takip etmeleri açısından Kapaklı Emlakçılar Derneği kimlik kartları düzenledik. Bu kimlikleri üyemiz olan arkadaşlara ve yeni üye olacak arkadaşlara hazırladık. Kimliklerini Tapu işlerinde ve bilgi almada kullanabiliyorlar. Ek olarak resmi işlemleri için de Tellaliye sözleşmeleri mevcuttur. Bu evrakla da başvuru ve iş akitlerini takip ederek işlem yapabiliyorlar.

Kapaklı'daki emlak piyasası ne durumda?

Kapaklı'daki emlak piyasası şuan itibariyle bölgenin en hareketli sektörü. Bölgenin en hareketli sektörünün olmasının sebebi ise; Kapaklı 86 yılında Belediye oldu, çok kısa bir zaman sonra 1999 yılında Kapaklı'nın genel hatlarında olan sınır davasından sonra İsmetpaşa'nın Kapaklı'ya katılmasıyla nüfus oranı otomatikman %25-30 oranında arttı. 2000'li yıllardan önce ise Kapaklı'da daha önce arsa talebi fazlaydı. 2000'li yıllardan sonra Kapaklı'daki konut açığının Kapaklı'ya yansımasını gördüğümüzden dolayı, burada yapılan konutlar Kapaklı'nın yeni simasını ortaya çıkardı. Önceden vatandaş aldığı arsasına inşaat yapmayı düşünüyordu, bu yıllardan sonra ise artık inşaat yapmaktan ziyade 'Bir daire alabilirim, daire sayesinde Kapaklı'da ikamet edebilirim' diye düşünerek ciddi bir oranda yapılaşmaya zemin hazırladı. Bunun arkasından çok büyük göçlere meyil verdi. Bu gelen göçlerle beraber Kapaklı'nın nüfusu arttı, emlak sektörü de bu konuda en büyük pay sahibi oldu. Kapaklı'da şuanda emlak sektörü, gerek ülkeler arasında yaşanan sıkıntılardan dolayı gerekse dövizin artmasıyla birkaç aydır yavaşlama gösteriyor ancak; Kapaklı'da yatırım yapan, Kapaklı'dan alışveriş yapan, Kapaklı'dan bir arsası, dairesi bulunan vatandaş hiçbir zaman mağdur olmaz, hiçbir zaman zarar etmez. Kapaklı'daki gayrimenkul ona her zaman fayda getirir, ona kazanç sağlar. Ben her zaman Kapaklı'nın bu anlamda talep gördüğünü ve her zaman da dövizden çok kazandırdığını, bu yüzden bölgenin yıldızı olduğuna inanan bir insanım. Bundan sonraki süreçte Kapaklı'ya yapılacak olan yeni gündeme gelen İkitelli OSB planı var. İkitelli OSB'nin de Kapaklı OSB sahası içerisine katılmasıyla beraber hem nüfusu çoğalacak, hem de gayrimenkul piyasasının daha çok canlanacağını düşünüyorum.



Kapaklı'da son zamanlarda gayrimenkul piyasasında bir durgunluk olduğu söyleniyor. Sizce bu durumun sebebi nedir? Ne kadar devam eder?

Kapaklı'daki emlak ve gayrimenkul piyasasının durgunluğunun sebebi ise rakamsal olarak fiyatlarda artışların gözlenmesi. Gayrimenkulün iyi bir prim yapması ve dövizin yükselmesiyle beraber, biraz alım gücüne sahip olan yatırımcının dövize yönelmesi. Ama dövizin ve altının geriye gelmesiyle beraber, en ufak bir inme bile gerçekleşse bunu ilk hissedecek olan Kapaklı'daki emlak sektörüdür. Ben bir de şunu istiyorum; Kapaklı'daki emlakçıların şuan zorluk çekmesinin sebebi tamamen birbirleri ile paylaşımlarının yetersiz oluşu. Gayrimenkulde faaliyet gösteren esnaf arkadaşlarımız birbirleri ile ne kadar çok paylaşım yaparsa, gerek arsa, gerek tarla gerekse konut bazında paylaşım yapılabilirse işlerin biraz daha artacağını düşünüyorum. Şuan ki durgunluğun sebebini de bu yüzden biraz paylaşımsızlığa ve biraz da piyasadaki genel anlamdaki ekonomik sıkıntılara bağlıyorum. Fakat en kısa zamanda eminim ki Türkiye bu sıkıntıları aşacak ve güvenli yatırım olan gayrimenkul beklediğimiz çıtada yükselecek ve yükselerek yatırımcısına kazandırmaya devam edecektir.

Kapaklı'yı değerlendirir misiniz? Artıları - Eksileri nelerdir?

Kapaklı'nın ilk etapta şehir merkezinde yaşayan bir vatandaş olarak otopark sıkıntısının olduğunu düşünüyorum. Otopark sıkıntısı ile karşı karşıyayız. Kapaklı'da sosyal tesisleşme ve sosyal alanlarda yetersizlikler görüyorum. Kapaklı'da ikamet eden insanların akşamları Kapaklı'da daha fazla vakit geçirmelerinin önü açılmalı, daha fazla yeni yatırımların Kapaklı'ya gelmesi gerek. Sadece belli sektörlerde değil, çok daha yeni sektörlerde buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Mesela şöyle bir örnek vermem gerekirse; Biz Kapaklı olarak sanayi ile iç içe yaşayan bir ilçeyiz ama Kapaklı'da atölyelerin tam anlamda çalıştığını göremiyoruz. Ben bunların ekstra olarak ekonomiye ve bölgeye katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yerleşik düzende de Kapaklı'nın hakikatten yeni bir vizyona ihtiyacı var. Yeni bir Kapaklı yaratılabilir. Yeni bir Kapaklı yüzü öne çıktığında ilçemiz çok daha iyi yatırımlar alır ve burada yaşayan insanlar da çok daha mutlu olabilir.

Sorularımıza içtenlikle yanıt verdiğiniz için teşekkürler. Son olarak gazetemiz aracılığıyla okurlarımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Kapaklımız Trakya'nın gözde ve yıldız ilçesi. Yıllardan beri Kapaklı'ya yatırım yapanlar hiç kaybetmedi ve Kapaklı da her gün kazandırmaya devam edecektir. Bir parça yer sahibi olan, bir konut sahibi olan hiçbir vatandaş hiçbir zaman mahcup olmaz, geleceğe güvenle bakar. Kapaklı, Türkiye'nin en büyük beldesi konumundan ilçe oldu. İnşallah Trakya'nın en iyi ilçesi olabilir diye düşünüyorum, saygılar sunuyorum. Sizlere de çalışma hayatınızda başarılar dilerim.

Röportaj: Furkan BOLAT