Afrin’de gerçekleştirilen ‘Zeytin Dalı’ operasyonunda bir muhabirin ''İstikamet neresi?'' sorusuna, ''Kızıl Elma'' yanıtını veren Uzman Erbaş Muhammet Mehmet Kuzu, herkesi duygulandırdı.

Ailesi ile birlikte 10 yıldır Tekirdağ’ın Saray ilçesinde yaşayan Uzman Erbaş Muhammet Mehmet Kuzu’nun aslen Osmanlı’nın bir dönemine damga vurmuş Köprülüler Ailesi ile tanınan Samsun Vezirköprü ilçesinden olduğu ortaya çıktı.

Kapaklı Gazetesi, Afrin operasyonuna giderken kendisine sorulan sorulara verdiği cevaplarla tüm Türkiye’nin takdirini kazanan Uzman Çavuş Mehmet Kuzu(24)’nun Saray’da yaşayan ailesine ulaştı. Oğulları ile bir kez daha gurur duyduklarını belirten Kuzu ailesi, ‘’ Mehmet’in konuştukları kesinlikle ezber değildir. Kalbinden ne geçiyorsa onu konuştu.’’ dedi.

‘’KALBİNDEN NE GEÇİYORSA ONU KONUŞTU’’


Afrin operasyonu öncesi "Ailene mesajın var mı?" diyen muhabire "Beklemesinler!" diyen ''İstikamet neresi?'' sorusuna, ''Kızıl Elma'' yanıtını veren Uzman Çavuş Mehmet Kuzu,  verdiği cevaplarla tüm ülkeyi duygulandırdı.  Oğlunun verdiği cevapların tamamen içinden geçenler olduğunu belirten baba Cemil Kuzu, ’’Mehmet’in konuştukları kesinlikle ezber değildir. Kalbinden ne geçiyorsa onu konuştu. Kızılelma’yı zaten herkes biliyor, sizler de biliyorsunuz bizler de. Orada ayrıca ‘Beklemesinler’ diyor. Bugün dini konularda hepimizin bir bilinci var. Gazi de olabilir, şehit de olabilir bunların hepsine hazır olmak lazım. Biz ülke olarak bir yere giriyorsak, başarılı olmamız lazım. Bu sebepten dolayı öyle konuştuğunu tahmin ediyorum. 3. Olarak ‘Vatanımızı bölemezler’ demiş, o zaten hiç tartışılmaz. ‘’ dedi.

AİLE ASKER DOLU!


Oğlunun görevlendirme ile Afrin Operasyonu’na katıldığını da belirten Cemil Kuzu, ‘’Mehmet 4 senedir asker. Askerliği bitti, biter bitmez Uzman Çavuş olarak göreve başladı. Acemi birliğini ve usta birliğini tamamladıktan sonra 3-4 ay kadar eğitime gitti. Şuanda da Uzman Çavuş olarak görev yapıyor. Normalde görev yeri Şanlıurfa fakat görevlendirme ile Afrin’de ‘Zeytin Dalı Operasyonu’na katıldı. 5 çocuğum var. En büyüğü Mehmet, en küçüğü ise kızım. Mehmet’in bir ufak kardeşi 1 sene önce askerden geldi. Diğer kardeşi askere gitmeyi bekliyor. Diğeri de lise de okuyor.’’ İfadelerini kullandı.

‘’VATAN SEVGİSİ UFAKKEN BAŞLADI’’


Mehmetçik Kuzu’nun amcalarının da subay olduğunu belirten ve askerlik aşkının küçük yaşlarda kendisine bu şekilde aşılandığını belirten baba Kuzu; Türkiye’deki vatan sevgisinin %80’inin medyadan bağlı olduğunu düşünüyorum. Yani sizler sayesinde oluyor. Siz ülkeyi bilinçlendirirseniz, gençlik de sizin peşinizden geliyor. Mehmet’in Subay olan 2 amcası daha var. Onların sayesinde, buradaki Adem Amcası’nın da desteği ile Uzman Çavuş oldu. Vatan sevgisi buradan kaynaklanıyor, ufakken başladı.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’BU BAYRAK İÇİN BURADAYIM’’


Mehmetçik’in daha ilk askeriyeye girişte vatan sevgisini gösterdiğini belirten Cemil Kuzu, ‘’ Asker olan her genç kına yakar yahut askere bir şeyler götürür. Mehmet, Acemi birliğine gittiğinde çantasında arama yapılmış ve o esnada bir bayrak görülmüş. Komutanı demiş ki ‘’Mehmet bu bayrak ne işe yarıyor?’’. Demiş ki ‘’Ben bu bayrak için buradayım, bu bayrak için askere geldim, bizim hevesimiz ve sevdamız bu bayrak.’’ Ondan sonra orada onu takdir etmişler. Acemi birlikteyken demişler ki sende bir ayrıcalık var. Bayrağı yeniden çantasına koymuşlar.’’

‘’DİK DURMAK LAZIM’’


Mehmetçik’in dedesi ile ilgili bir hikayeyi de bizlerle paylaşan Cemil Kuzu; ‘Babam Bozcaada’da askerlik yaparken Bölük Komutanı’nın evinde hizmet ediyormuş. Ayağının tekinde bir arıza olduğu için topal gezermiş. Çarşıda hiçbir şeyi yokmuş. Komutanın eşi demiş ki babam için ‘Komutanım yahu bu bizi kandırıyor. Normalde topal ama çarşıda hiçbir şeyi yok’’. Babam demiş ki ‘Gel ben sana bir şey anlatayım. Dosta düşmana karşı hiçbir zaman özrünü veya sıkıntını bildirmeyeceksin, dik duracaksın.’ Yani dik durmak lazım. Ülke olarak dik duracağız, vatandaş olarak dik duracağız, devletimiz ve milletimizle hep beraber kilitlenip bir durursak ülkemiz inşallah ilelebet ayakta kalacaktır.’’

“BİR KEZ DAHA GÖĞSÜMÜZÜ KABARTTI”


Uzman Çavuş Mehmet Kuzu’nun amcası Adem Kuzu ise “Mehmet;  tüm Türkiye gibi bizleri de çok duygulandırdı. Bir kez daha göğsümü kabarttı, Türk milleti olarak hepimizi onurlandırdı, gururlandırdı. Afrin’de görev yapan tüm askerlerimizin Allah yardımcısı olsun. Vatandaşlarımız askerlerimize güveniyorlar ve onların yanındalar, Dualarımız kahraman askerlerimizle” diye konuştu.

Haber: Adem ÇİL - Furkan BOLAT