Radyo Şeker’de yayınlanan ‘Hasan ile Her Telden’ programına katılan Kapaklı Gazetesi İmtiyaz Sahibi Adem Çil, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kapaklı Gazetesi İmtiyaz Sahibi Adem Çil, 26 Eylül 2017 Salı günü saat 15:00’da Radyo Şeker’de yayınlanan ‘’Hasan ile Her Telden’’ programında konuştu. Çil, 15 Temmuz hain darbe girişimi, FETÖ ile mücadele ve yerel gündem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

‘’LİYAKATA DAYALI BİR SİSTEM KURULMASI GEREKMEKTEDİR’’

Ülkenin huzuru ve güvenliği için liyakata dayalı bir sistem kurulması gerektiğini belirten Çil, ‘’ Vatanını, milletini bayrağını seven her Türk evladı gibi bizde Kapaklı Gazetesi ve şahsım olarak 15 Temmuz’da ülkemize bu hain darbe girişimini yaşatanlara karşı bir mücadele içine girdik. Tabi 15 Temmuz öncesi de bu konuları dile getirdik. Özellikle kurumlarda liyakata dayalı bir sistem kurulması gerektiğini üstüne basa basa dile getirdik. Maalesef bugün baktığımızda 15 Temmuz’dan ders almadığımız görünüyor. Hala bir cemaate yakın olanlar veya hep aynı sendikadan olan isimler kurumların başına getiriliyor. Aynı sorunların yaşanmaması için mülakat sisteminin kaldırılması, liyakata dayalı adil bir sistem kurulması gerekmektedir.’’ İfadelerini kullandı.

‘’TAMİRCİYE MUSLUKÇUYA DOKUNULDU İŞİN SİYASİ AYAĞINA GİRİLMEDİ’’

Programda FETÖ ile mücadelede yaşanan sorunlara değinen Çil, ‘’ FETÖ ile mücadeleye gelince herkesin şikayetçi olduğu bir konu var. Tamirciye, muslukçuya, çorbacıya dokunuldu, işin siyasi ayağına girilmedi. Bu günlerde Ak Parti ilçe kongreleri yapılıyor. Bakıyoruz FETÖ’den soruşturma geçirenler, yurtdışı yasağı konulanlar ilçe başkanı olabiliyor, kongre yönetebiliyor ve yeni oluşturulan yönetimlerde görev alabiliyorlar. Nüfusu 1 milyona yaklaşmış olan Tekirdağ’da hiç mi temiz insan yok da dün FETÖ’nün STK’larında cirit atanlar bugün yönetimlere alınıyor, ilçe başkanı yapılıyor? İl Başkanı FETÖCÜ’lerle maklube sofrasında poz veriyor, NKÜ’de FETÖ’den gözaltına alınıp denetimli serbestlikle serbest kalan rektör ile adı rant iddialarına karışıyor. Bu konular hakkında soruşturma açması gerekenler gazeteciler hakkında dava açıyor, bilgi ve belgeye dayalı haberler usulsüz bir şekilde engellenmeye çalışılıyor.  ’’dedi.

17-25 Aralık sürecinden sonra da bazı isimlerin bu örgüte destek vermeye devam ettiğini iddia eden Çil, ‘’ FETÖ ile mücadelede yargının belirlediği belli kriterler var. Bunlardan bir tanesi de 17-25 Aralık kriteri, bugün birçok insan bu kriterin arkasına sığınarak kendini aklamaya çalışıyor. Fakat gördüklerimiz o ki kendini aklamaya çalışan insanlar hala o örgüte alenen hizmet etmeye devam ediyor. Yani şöyle düşünün; Ben İl Başkanı olacağım; FETÖ’den soruşturma geçiren bir ismi ilçe başkanı olarak atanacak, bir kongreyi yönetecek veya yönetimlerde yer alacak. Böyle bir şey mümkün mü? Eğer bir kişi hakkında belgeye dayalı ithamlar varsa adli makamlar bu konuda gereğini yapmalı. Bizim yakinen tanıdığımız birçok insan var. 17-25 Aralık sonrası Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama sonucu birçok isim FETÖ’nün STK’larından istifa etti. Bunların birçoğu, özellikle ticaret yapanlar istifa ettiği için işleri bozuldu. Bize ulaşan insanlar oluyor bu kuruluşlardan istifa ettiği için hayatı kararan. Neden? Sırf FETÖ’nün derneğinden istifa ettiği için. Yani bir tarafta böyle insanlar var bir tarafta FETÖ’nün kuruluşları sayesinde güzel yerlere gelmiş, güzel imkanlar sağlamış, güzel rant sağlamış insanlar var. E bunları da Tekirdağ içerisinde birçok arkadaş biliyor, özellikle basın biliyor fakat anlamsız şekilde susuyorlar. ‘’

‘’TÜM BUNLARIN BİR NEDENİ OLMALI’’

Basın olarak kendilerinin de bu mücadeleyi sürdürürken bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını kaydeden Adem Çil, ‘’ Düşünün FETÖ ile ilgili bilgi ve belgeye dayalı bir haber yapıyorsunuz, yaptığınız haber çocuğu daha düne kadar FETÖ okullarında okuyan bir hakim tarafından engelleniyor. Böyle bir ortamda FETÖ ile mücadeleden bahsedebilir miyiz? FETÖ ile mücadele edebilir miyiz? Biz bu konuyu çok dile getirdik, ama esas bu işin peşine düşüp Tekirdağ’da FETÖ ile mücadele etmesi gerekenler sus, pus. Neden? Tüm bunların bir nedeni olmalı. Ülke yangın yerine dönmüş, çok büyük bir felaketin eşiğinden dönmüş, 15 Temmuz hain darbe girişimine maruz kalmış Biz bununla mücadele ederken, çıkmış birileri bizleri onun bunun adamı olmakla suçluyor? Niye belediyeleri eleştirmiyorsunuz? Diye soruyor. Bizim kimi ne kadar çok eleştirdiğimizi bizi bilenler çok iyi bilir. Ama birilerinin de belediyeleri ve FETÖCÜLERİ ne kadar eleştirdiğini herkes çok iyi görüyor. Bana Tekirdağ’da FETÖ ile mücadele eden bir tane siyasetçi ismi söyleyebilir misiniz? ZOR, Ama bugün sokağa çıktığınızda Tekirdağ ve tüm ilçelerinde herkes bilir Kapaklı Gazetesi’nin nasıl bir mücadele verdiğini. Bu konuda gerekli mücadelemiz devam ediyor devam edecek. Geçtiğimiz günlerde bizzat Cumhurbaşkanlığı’na elimizdeki bilgi ve belgeleri ulaştırdık. Önümüzdeki günlerde Tekirdağ’da bu konuda güzel gelişmeler olacağına inanıyorum’’ sözlerini kaydetti.

‘’EN BÜYÜK ÇÖZÜMÜN SANDIK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM’’

Son günlerde yapılan ilçe kongreleri ve delege seçimleri ile ilgili bir soru üzerine düşüncelerini belirten Çil şu ifadeleri kullandı; ‘’ Delege seçimi Ak Parti’de biraz sancılı geçti. Birçok üye delege seçiminden haberinin olmadığını dile getirerek, teşkilatları kapalı kapılar ardında delege seçimi yapmakla suçladı. Önceki dönemlerde teşkilatlarda görev yapan isimlerin usulsüz bir şekilde delege yapılmadığı konuşuluyor. Kongrelerde ise tek liste tek aday seçmene diretildi. Buda seçmenin tepkisini çekti. Kongrelere bakıldığında teşkilatlar kendi seçtikleri delegenin yarısını bile sandığa götüremedi. Ak Parti açısında biraz hayal kırıklığı ile geçti diyebilirim. CHP’ye gelince delege seçimleri büyük bir katılımla gerçekleşiyor. Kongrelerde birden fazla aday yarışabiliyor. MHP’de ise Koray başkan tekrar seçilerek yeniden İl Başkanı oldu. Orada da geniş katılımlı bir kongre oldu. Kendisini tebrik ediyorum.  Demokrasi adına güzel uygulamalar bunlar. Doğru bir karar almak için en büyük çözümün sandık olduğuna inananlardanım. Sandığa güvenen partiler bunun meyvesini eninde sonunda alacaklardır.’’

TACİZ HABERİNİ YORUMLADI

Ak Parti Kongresi öncesi gazetemizde yayınlanan taciz haberinin de amacının bir kongreyi baltalamak değil kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu belirten Çil, ‘’Öncelikle şunu söyleyeyim bu konu çok konuşmak istediğim bir konu değil. Çünkü ortada bir mağdur var ve bizim amacımız bu mağdur olan insanın daha çok mağdur olmaması. Biz haberi yaparken de öncelikle bunu düşündük. Zamanlama konusuna gelince, bu işi bizden önce dile getirenler olmuş. Sosyal medyadan ve bir gazeteci arkadaş da bunu dile getirmiş. Kongreden bir gün önce ve ya bir gün sonra, kongre esnasında olsa bile biz bu haberi yapardık. Bu haberin saklanacak gizlenecek bir yanı yok. Bir kız evladı sahibi bir baba olarak şunu söylemek isterim ki bu işlerin affı, görmezden gelme gibi bir tarafı olamaz. Ben olayda mağdur olan kişiyle ve ailesiyle de görüştüm. Bu olay yaşanmış bir gerçektir. Orada isim vermediğimiz için bize hakaret eden, olmadık yorumlarda bulunan insanlar da oldu. Canlı yayın esnasında da söylemek isterim ki çok fanatik düşünen, olaylara fanatik bakan insanlar var. Ortada bilgi ve belgeye dayalı bir haber dahi yapsanız, gazeteci olarak bize olmadık hakaretlerde bulunuyorlar. Bundan sonra da açık olarak söylemek isterim ki haberlerimizde, sosyal medya hesaplarımızda bizlere hakaret eden kim olursa olsun yargı yollarına başvuracağız. Artık Kapaklı’da seviye biraz düştü. Bir teşkilatın ilçe başkanından tutun da yönetimindeki nerdeyse yarıya yakın insan sosyal medya üzerinden bizim haberlerimizin altına hakaret içeren yorumlar yapıyor. Bu da açıkçası Kapaklı’da siyasetin seviyesinin ne kadar düştüğünü gözler önüne seriyor. Konumuza dönecek olursak ortada yaşanmış bir olay var o teşkilatı yöneten kişilerin öncelikle bu olayla ilgili gerekenleri yapması lazım. Biz mağdur olan kişiyle görüştük bunları bize tek tek anlattı. Fakat söylediğim gibi bizim düşüncemiz hiç suçu olmayan biri olan mağdur tarafın zarar görmemesi. Onun dışında bu olaya rağmen birileri hiçbir şey olmamış gibi çıkıp ortalıkta konuşabiliyorsa bunun yorumunu ben vatandaşlarımıza bırakıyorum. Teşkilat bu olay karşısında gerekeni yapmalıdır. Kimin adı geçiyorsa, konuyla alakalı kim varsa teşkilattan uzaklaştırılmalıdır ve bu olay yargıya taşınmalıdır. Yani burada mahkemeye verilen gazeteci değil, bu iğrençliği yapan kişiler olmalıdır. ‘’ dedi.

‘’BU İLK DEĞİL’’

Ayrıca bu tip olayların ilk olmadığını da belirten Çil, ‘’Bunun dışında bu ilk olay değil, yazmadığımız birçok şey var Kapaklı teşkilatıyla ilgili. Kendi içlerinden bir kişinin ses kaydı düştü mesela. Bu doğru bir şey değil ama kendi içlerinden bir kişi çıktı bunu yayınladı. Bunu yayınlayan insanlar yine daha önce bize sosyal medya üzerinden hakaret eden insanlardan bir tanesiydi. Şimdi ses kaydında konuşan bir kişi bu tip olayların daha önceden de yaşandığını açık bir dille ifade ediyor, bunun ses kaydını da İl Başkanı, İlçe başkanı hepsi dinledi. Ama kim bunlar? Diye kimse sormadı. Bu konuyla alakalı aldığımız duyumlar var ihraç edilecek diye, bu kişiler ihraç edilecek ama o ses kaydındakiler kim? diye kimse sormuyor. Bunun cevabını birilerinin sorması lazım.’’ dedi.

‘’BEN İL BAŞKANI OLSAM GÖREVDEN ALIRDIM’’

Konuşmasının devamında taciz olayının gözardı edilmeyecek bir konu olduğunu kaydeden Çil, ‘’Ortada böyle bir olay var, ben bir İl Başkanı olsam bu açıklamayı yapan herkesi görevden alırım. Böyle bir olay karşısında susan ve böyle bir olayı dile getiren gazeteciye ve çevresindekilere hakaret eden herkesi bugünden itibaren ben görevden alırım. Böyle bir olay yaşanmıştır ve gereken yapılmalıdır. Bu göz ardı edilecek bir olay değildir.’’ söylemlerinde bulundu.

‘’SİYASETÇİ Mİ YOKSA BİR KURUM MÜDÜRÜ MÜ ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ’’

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili yapılan haberlere de açıklık getiren Çil, ‘’ Öncelikle belirtmek isterim ki bizim şahıslarla ilgili hiçbir zaman problemimiz olmamıştır, olmayacaktır da. Kapaklı Nüfusu 100 bini geçmiş birçok ilden büyük genç bir ilçe. İlçemizin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de nitelikli bir eğitim ortamı. Bu ortamı sağlaması gerekenler bakıyoruz ki farklı uğraşlar peşindeler, görevi geldikleri günden beri tek dertleri koltuk derdi olmuş. Kapaklımızın ihtiyacına cevap verecek tek bir projeleri yok. Ama vukuatları çok,  Mesela Kapaklı’da Muaythai Şampiyonası düzenlendi. Bir Milli Eğitim Müdürü düşünün. Bu organizasyonun giderinin tamamı belediye tarafından karşılanıyor. Esnafı bizzat geziyor kendisi. Kendi eli ile para topluyor, makbuzsuz bir şekilde. Bu konunun gazetemizde haber olmasının ardından, usulsüz bir şekilde farklı bir okul adına makbuz keserek olayı kapatmaya çalışıyor. Tabi bu konuda esnaflarımız sorunlarını dile getiriyor ama benim sormak istediğim zaten bu parayı belediye veriyor sen esnaftan neden topluyorsun? Ve ya bu paraları nereye harcadın. Bu konuda soruşturma geçirdi, daha öncesinde birçok buna benzer vukuatları var. Çok fazla detaya girmek istemiyorum, bizim dile getirmek istediğimiz şahıslarla ilgili bir problemimiz yok. Kapaklımızın en çok eksikliği eğitim eksikliği, sosyal aktiviteler yok, gençlerimizin kendileri adına zaman geçireceği bir yer yok. Yani Milli Eğitim Müdürü bıraksın siyasetle uğraşmayı, kendi işini yapsın. Bu durumun meslekten ihraca kadar yolu var. Ama tüm uyarılara rağmen ısrarlarla devam ediyor. Biz ‘Ya siyaset yap ya da istifa et’ diyerek kendisine seslendik. İlginç bir şekilde bizden şikayetçi olmuş. Biz de kendisinden kamu adına şikayetçi olduk. Hangi parti olursa olsun kamu görevinde bulunan bir müdürün siyasi paylaşımlar yapması doğru değil. Yani bizim buna verilecek çok cevabımız var da, bazı konularda yargıya intikal ediyor diye pek söyleyemiyoruz.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’DURUP DURURKEN BİRİLERİ İSTEDİ DİYE ELEŞTİRMEYECEĞİZ’’

Kapaklı Gazetesi ve şahsına yönelik eleştirilere canlı yayında cevap veren Adem Çil, ‘’Bu eleştiriler hakkında bazen gülüyorum, bazen de gerçekten çok sinirleniyorum. Bunlar algı operasyonu yaparak, bizi birilerinin adamı olarak göstererek kendilerini aklamaya çalışıyorlar. Böyle bir şey mümkün değil! Vatandaşlar nelerin yaşandığını görüyor. Biz de anlatmaya çalışıyoruz. Dün Mandalı’yı eleştirmişizdir, bugün başka arkadaşları eleştiriyoruz. Bugün Mandalı’nın bir yanlışı olur, onu da eleştiririz. Gazeteci gördüğünüz yazar. Mandalı’ya bir çift söz edemeyenler istedi diye durup dururken birilerini eleştirecek değiliz. Nerede ne yapmamız gerektiğini gayet iyi biliriz. Daha öncede söylemiştim bu eleştirilerin tek nedeni bizim birilerini eleştiriyor olmamız. Yoksa bu şahısların Mandalı’yı eleştirmek gibi bir dertleri yok. Bu eleştirileri yapanlar önce bir aynaya baksınlar, kimin kime ne kadar yakın olduğunu görürler. Biz her partiye eşit ve aynı mesafede durmaya devam edeceğiz. Bu eleştiriyi yapanlar önce kendilerine sorsunlar kaç kez soru önergesi vermişler, hangi yanlışa dur demişler? önce onlar çıksın bunları açıklasınlar. Çok gülüyorum gerçekten, bir ilçe yöneticisi belediyede bir yolsuzluk olduğunu söylüyor fakat çıkıp kendisi soramıyor. Halk sana görev vermiş gazeteciye sor dediğin soruyu yüreğin varsa çık kendin sorsana?’’ dedi.

2019 YEREL SEÇİMLERİNDE SONUÇ NE OLUR?

Mevcut yapılanma ile Kapaklı'da Ak Parti'nin başarılı olamayacağını söyleyen Çil, ‘’Kapaklı’da şuan konuşulan bir konu var. Mandalı’nın düğün salonunda İlçe Başkanı ‘Mandalı’yı yıkacağız’ diye nutuklar atıyor. Ama yaptığımız anketlere baktığımız zaman, Ak Parti Açısından durum hiç iç açıcı değil. İlçenin en büyük STK’larıyla arası açık, iletişimi yok. Bu da kongreye yansıdı zaten anlatmaya gerek yok. Çok sönük bir kongre gerçekleştirildi. Tomaların, geniş güvenlik önlemlerinin altında bir kongre gerçekleştirildi. Bu Kapaklı İlçe Teşkilatı adına bir ayıptır. Eğer toplumla barışık bir insan olsa böyle bir şeye gerek kalmaz. Ak Partili insanların burada ciddi bir tepkisi var, bu da kongreye yansıdı. Doğru bir aday belirlenmiş olsaydı, halka sorsalardı böyle bir olay yaşanmazdı. Halka rağmen bir aday belirlediler ve böyle bir kongre yapmak zorunda kaldılar. Oradaki insanlar bu olaya tepkiliydi ama hiçbir olay çıkmadı. Davaya zarar gelmesin diye orada sustular ama böyle gitmez. Bakıyoruz tartışmalar, kavgalar bunlar Ak Parti’de olmamış şeyler. Artık insanlar doldu, dayatmaya karşı çıkıyor. Siz insanların aday olmasını engellerseniz insanlar size karşı çıkar. Hep Ak Parti’den gittik ama diğer partilere baktığımızda böyle bir olay yok. Sandık var, herkes adayını belirliyor böyle çıkıyor. Bence Ak Parti’de de böyle olmalı. Ak Parti’de üye olanlar bile bu kongrede aday olamadı. İl Başkanı geldi 2 gün Kapaklı mesaisi yaptı. Şentop hoca geldi, Kapaklı’da bu işler için bayağı uğraştı. Görünen o ki 2019’da Kapaklı’yı zor günler bekliyor. Ak Parti’nin bu konuda bir şeyler yapması lazım. Bu yorumuma da belki bazıları kızar ama Kapaklı’da bir İrfan Mandalı gerçeği var. Seversiniz sevmezsiniz ama 3 dönemdir seçimleri kazanıyor. Ben bunu Ak Parti İlçe Başkanı’na söyledim, ‘Siz her geçen gün insan kaybederken, karşınızdaki isim her geçen gün insan kazanıyor nasıl kazanacaksınız?’ dedim. Kazan kaynıyor, bu işin sonu nereye gider vatandaş bunun cevabını 2019’da sandıkta verecektir. Ak Parti’nin özellikle Kapaklı’da ve Tekirdağ’da bu konuları tekrar bir gözden geçirmesi lazım.’’ dedi.

‘’KAPAKLI GAZETESİ DİĞER GAZETELERE BENZEMEZ’’

Programın son bölümünde okuyucularına seslenen Adem Çil, ‘’Vatandaşlardan isteğimiz, bu algı operasyonlarına kanmasınlar. Biz Kapaklı Gazetesi olarak bir olayı gündeme getiriyorsak öncelikle bu olay doğru mu, yanlış mı, bir belgesi var mı buna baksınlar. Bıraksınlar biz ne zaman kimi eleştireceğimizi çok iyi biliriz. Eğer belediye ile ilgili eleştiri istiyorlarsa bunu önce İlçe Teşkilatı’ndan istesinler. Biz herkesin basın açıklamasını, programlarını yayınlıyoruz. Herkese eşit mesafede davranıyoruz. Her Parti ve STK’nın toplantısına gidiyoruz. Köşe yazıları bana aittir, kendi düşüncelerimdir. Orada da tarafsız davranmaya çalışıyoruz. Kapaklı Gazetesi’nin bir politikası var, Kapaklı Gazetesi diğer gazetelere benzemez. Bunun takdirini halkımız bize layıkıyla gösteriyor. Daha önce de söylediğim gibi birçok tebrik mesajı alıyoruz, onun dışında yapılan eleştirilerin bir çoğu bizim hakkımızda algı operasyonu yapmaya çalışanlar.’’ Sözlerini kaydetti.

Ardından Kapaklı Gazetesi İmtiyaz Sahibi Adem Çil, kendisini konuk ettiği için Radyo Şeker ailesine ve program sunucusu Hasan Çil’e kendisini konuk ettiği için teşekkürlerini sundu ve programı noktaladı.

Haber : Furkan BOLAT