3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile basın açıklaması yapan Kapaklı Memur-Sen Eğitim Bir-Sen Başkanı Bayram AKARCA, 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etmesinin ardından BM İnsan Hakları Komisyonun kararı gereğince de üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” istenmiş ve 1995 yılından beri bu gün Dünya özürlüler günü olarak kutlanmaktadır.Bugün ve yarın ve engellerin sadece düşüncede olduğunun bilinciyle engelli kardeşlerimizin de en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz dedi.

Ülkemizde ve dünya genelinde yapılacak tüm etkinliklerin tek bir nihai amacı vardır. Bu da her biri asla kendi kaderine terk edilmeyi hak etmeyen binlerce insanı ve onların toplum içinde bizler gibi yer almasını sağlama önünde bulunan çeşitli engelleri hatırlamamızı sağlamaktır. Ülkemizde nüfusun yaklaşık %12.30′u yani 8.5 milyon kişi engelli, Erkeklerde bu oran % 11, kadınlarda ise %13 tür.

Unutmayalım ki yaşadığımız yerleri, iş hayatını, sosyal yaşam alanlarını kendimize göre dizayn ettiğimiz için o insanlara hayatlarına devam ederken bir sürü engeller çıkarıyoruz. Aslında aynayı tersten tutarsak onların engelli olmadığını sadece koşul ve çevrenin onlara göre tasarlanmadığını görüyoruz ve empati kurmak, çözüm odaklı davranmak yerine onları ötekileştiriyoruz.

UNUTMAYALIM Kİ HERKES BİR ENGELLİ ADAYIDIR!
Bu anlamda engelli insanlarımız için Dünya tarihinde ilk pozitif ayrımcılık örneğini ayağından engeli bulunmasına ve birçok güçlü alternatifi olmasına rağmen Muaz Bin Cebeli Yemene vali olarak atayan Hz. Peygamber (s.a.v) göstermiştir. Bugün hala bu kutlu insanın insanlık anlayışının çok gerisinde olsak da aynı pencereden konuya eğilmeyi ülkü edinen bizler, inşallah ileriki süreçte de bu konuların sıkı bir takipçisi olacağız. Onların sorunlarına kulak kapatan değil onlara hemdert olan bir anlayış içinde olacağız.

İlimizdeki ve İlçemizdeki caddelerin, kaldırımların, tesislerin, kurum ve kuruluşların engelli vatandaşlarımız da düşünülerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal barışın sağlanması için toplumda herkesin birbirine hoşgörülü olması gerektiğini belirterek “Engelsiz bir dünya, mutlu ve huzurlu bir insanlık, yeni engellerin ortaya çıkmayacağı, savaşlardan ve kazalardan uzak bir hayat temenni ediyorum” dedi.