Siz okurlarımız için derneklerin hikayelerini derlediğimiz Dernekler Köşesi’nde 2018 yılının ilk röportajını, Uzunköprü Meriç Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakan Tunca ile gerçekleştirdik. Dernek hakkında bizleri bilgilendiren Tunca, ayrıca yeni yılda tüm Kapaklı halkına iyi dileklerde bulundu.

Değerli Başkanım, dernek kapılarınızı bizlere açtığınız için teşekkürler. Okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

30 Haziran 1976 Edirne Uzunköprü Doğumluyum. 1994 yılında Kapaklı’ya geldim ve o yıldan beri de Kapaklı’da yaşamaktayım. Şuanda özel sektördeki bir fabrikada 19 yıldan beri çalışıyorum. 2014 yılında kurulan bu derneğimizde de Dernek Başkanlığı yapıyorum.

Derneğimizin kuruluş hikayesi nedir?

Hemşehrilerimiz ile sık sık bir araya gelip konuştuğumuz bir projeydi. Sonunda bu dernek projemizi hayata geçirmeye karar verdik ve 2014 yılı seçimlerinden önce Uzunköprü Meriç Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimizi kurduk. Kurucu Başkanımız Mehmet Teksöz abimizdir. Kendisi de Edirne’nin Meriç ilçesindendir.  Daha sonra biz de hemşehrilerimizi yalnız bırakmamak için üyelerimizin talebi ile bayrağı devraldık. Allah razı olsun demokrasi örneği ile sandığımızı koyduk ve seçimlerden başarıyla çıktık. Bu da üyelerimizin takdiridir. 3 senedir de başkanlık görevime devam ediyorum. Allah izin verirse bu sene Ağustos ayında genel kurul toplantımızı gerçekleştireceğiz. Şuanda da mevcut üyemiz 300, İnşallah ilerleyen zamanlarda bu üye sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Bu konuda da derneğimizin kapısının tüm hemşehrilerimize açık

Derneğimizin faaliyetlerini anlatır mısınız?

2014 yılından sonra ilk faaliyetimiz dayanışma kahvaltısı oldu. Allah’a hamdolsun dayanışma kahvaltımızı gerçekleştirdik. Biz yönetime geldiğimizde de ilk faaliyetimiz ihtiyaç sahiplerine Ramazan erzak kolisi dağıtımı gerçekleştirdik. Bu bizim net bir çizgimizdir. Biz onsuz asla bu yönetimde olmayacağımızı belirttik ve bu işi başaracağımızın altını çizdik. Çok şükür 20 köyde başladığımız bu faaliyetimizi de 4 yıldan beri eksiksiz gerçekleştiriyoruz. Uzunköprü Meriç dışında İpsala, Keşan ve civar ilçelere olmak üzere bu sene 390 erzak kolisi dağıttık. Bu projemize Kapaklı’da dahildir. Dediğim gibi 20 köyde başladık biz bu projeye ve bugün 56 tane köy oldu. Hiçbir köyümüzü ayırmadık ve her köyün kapısını çaldık. Bu konuda hassasız. Akabinde düğünü olan üyelerimizin birinci derece yakınlarına yine yönetim kurulu kararı ile birer altın taktim ediyoruz. Gençlerimizin geleceklerine attığı o ilk adımda dernek olarak yanlarında bulunmak güzel bir şey. Ayrıca sadece neşeli günlerde değil üyelerimizin cenaze gibi hüzünlü günlerinde de elimizden geldiğince yanında olmaya çalışıyoruz. Bizim için, başlanmış iş devam ettirilmelidir. Yani yönetimim adına konuşacak olursam biz bir işe başladıysak o işe devam etmek zorundayız. Tüm bunların yanı sıra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir yemek programı düzenledik. Ramazan ayı münasebetiyle yaklaşık 1.000 kişinin katıldığı iftar programı düzenledik. İnşallah önümüzdeki senelerde 1.500-2.000 kişiye ulaşacağız. Daha da büyüteceğiz. Dernek üyelerimize bir tur şirketi ile anlaşarak geziler de düzenledik. Çanakkale ile Edirne gibi illerimize 200’den fazla üyemizi götürüp gezdirdik, tarihi eserlerimizi tanıttık. Biz bu işin parasal yönünde değiliz, önemli olan dernek üyelerimizin bu işi sahiplenmesi. Bugün yönetimler gelip geçici, biz derneğine sahip çıkan, öncülük yapan, bu derneğe gönül veren tüm yönetici ve başkan adaylarımızın yanındayız.

Tüm bu faaliyetleri gerçekleştirirken üyelerinizden yeterli destek ve yardımı görüyor musunuz?

Üyelerimizden katılım konusunda çok iyi destek görüyorum. Görüyorsunuz 90 yaşında bir ağabeyimiz derneğimize geliyor, bizleri görüyor. Neden? Çünkü bazı şeylerin bilincinde, yani önemli olan duyarlılık. Bakınız bir üyemizin şofbeninden dolayı evi yandı. Nereden karşılayacak bu giderini? Sivil Toplum Kuruluşlarından. Bu üye eğer bir Sivil Toplum Kuruluşu’na bağlı ise şayet oradaki kardeşleri onu sahiplenecek. Ve biz sahiplenmesini de bildik. Gerek kalebodurunu, gerek maddi yardımını sağladık. Böyle sorunlar da geliyor karşımıza. Biz her zaman üyelerimizin yanında olmaya çalıştık, her zaman da yanında olmaya çalışacağız. Fakat biz üyelerimizden şunu istiyoruz; Dağılmış toplumlar, hiçbir zaman başarıya ulaşamaz. Biz Edirnelisi, Samsunlusu, Tokatlısı fark etmez. Ben buradan şunun sözünü de veriyorum; Tüm dernek başkanları gelsin hep beraber oturup konuşalım. Gerek derneklerin sorunlarını, gerek ilçemizin sorunlarını, ne gerekiyorsa biz Uzunköprü Meriçliler olarak her şeye hazırız. Dediğim gibi faaliyetlerimiz imkanlarımız doğrultusunda. Daha güzel şeyler olacak inşallah. Kesinlikle tatlı bir yarış olacaktır ama eğer biz diğer derneklerle yarış yaparsak bir yere varamayız. Birlik olmalıyız. Bizim yaptığımız sosyal etkinliği belki bir başka dernek yapamıyor, belki birinin yaptığı etkinliği biz yapamıyoruz. Bu konuda tatlı bir rekabet içerisindeyiz ama bu konudan da birbirimizi hor görmeyelim. Bu etkinlikler ilçemiz için önemli ve ben buradan diğer dernek başkanlarımı da tebrik ediyorum.

İlçemizde faaliyet gösteren bir derneğin başkanısınız sizce ilçemizin eksikleri nelerdir?

Biliyorsunuz ki ilçemiz Büyükşehir’e bağlandı. Tabi ki Büyükşehir’e bağlandı diye kendimizi salmamamız gerek ama biz yönetim olarak derneğimizde sıkıntı çekiyoruz, Kapaklı’nın 110 bin nüfusu nasıl çekmesin? 5 kişinin imzalamadığı bir aktiviteyi onaylayamıyoruz. Tabi biz siyasi yönetimlerin nasıl yürütüldüğünü bilemiyoruz ama daha çok çabalanması gerektiğini düşünüyorum. Geçen Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak bizleri ziyaret etti. Açıkçası biz Başkanımızdan Aqua Park istemiyoruz, aile çay bahçeleri istiyoruz. Ailecek vakit geçirebileceğimiz, nezih, güzel yerler istiyoruz. Ve tüm bunların bir yıla bağlanmasını istemiyoruz. Dernek olarak elimizden geldiği kadar tüm siyasi parti ve yöneticileri ile aynı mesafede olmaya çalışıyoruz, hoş geçinmeye çalışıyoruz. Çünkü Derneğin siyaseti olmaz. Fakat bu gibi durumlarda da eleştirmekten çekinmemeliyiz. Zannediyorsam çoğu siyasi parti de şu günlerde seçim hazırlıklarına başladı. Biz derneklerin bu taleplerinin göz ardı edilmemesini istiyoruz.

Son olarak gazetemiz aracılığı ile okurlarımıza bir şeyler söylemek ister misiniz?

Ben öncelikle Uzunköprü Meriçliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı olarak Kapaklı Gazetesi’ne bizim sesimizi duyurduğu ve bu güzel röportajı gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum. Kadir Başkan’ın dediği gibi 2018 yılının Kapaklı’nın yılı olmasını diliyorum. Ama çok çalışmamız lazım. Hiçbir Parti önemli değil, önemli olan Kapaklı. Bunun dışında göç nedeniyle gelmiş veya zaten buralı olan tüm Kapaklılı hemşehrilerimizin yeni yılını kutluyor, yeni yılda sağlık, huzur, barış ve esenlikler diliyorum. Umarım yeni yılda ilçemizde ve daha da önemlisi ülkemizde güzel gelişmeler yaşanır. Teşekkürler.

Röportaj: Furkan BOLAT