Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının uygulanabilirliği ve havzada çamur yönetiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yapılan “Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetimi” toplantısı oldukça verimli geçti.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge (ÇOSB) Müdürlüğü Eğitim Salonunda gerçekleşen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Vali Yardımcı Tayyar Şaşmaz, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın yanı sıra Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinde yer alan OSB’lerin temsilcileri katıldı.

“CİDDİ VE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜYORUZ”

Ergene Havzasında atıksu artıma çamuru üreticisi ve bertarafını yapan firmaların da hazır bulunduğu toplantıda bir konuşma yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler; “Ergene Havzası Çamur Yönetim Planına ilişkin çalışmaların değerlendirileceği bugünkü toplantımıza katılımlarınızdan ötürü öncelikle tüm misafirlerimize hoş geldiniz dileklerimi sunuyorum. Toplantının Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde yapılmış olması sebebiyle ayrıca memnuniyetimizi de ifade etmek isterim. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri açısından atıksu arıtma tesislerinden kaynaklanan çamurların yönetimine ilişkin çalışmaları, ÇOSB olarak biz de çok önemli görmekteyiz. Bizim de bu konuda ciddi ve önemli çalışmaları sürdürdüğümüzü belirtmek isterim” dedi.

KARŞILIKLI GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNULDU

Sözdinler’in konuşmasının ardından bölgenin genel durumunu gösteren sunum yapıldı. Sunumun ardından, Ergene Havzası’nda yer alan endüstriyel ve evsel atıksa arıtma tesislerinden kaynaklanan ve merkezi arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla oluşacak arıtma çamurlarının yönetimi konusunda karşılıklı görüş alış-verişinde bulunuldu.

Ergene Havzasında yer alan çimento fabrikaları, çamur kurutma ve bertaraf tesisleri temsilcilerinin de katıldığı toplantıda havzada oluşan çamurların fayda-maliyet ve alternatif hammadde-bertaraf teknolojileri tercih edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde de duruldu.

Toplantıya katılanlara yapılan yatırımlar konusunda uyarılarda bulunan Müsteşar Öztürk şunları söyledi: “Belediye temsilcileri kanalizasyon sistemlerine kaçak deşarj yapılmaması için gerekli kontrollerin ve vidanjör ile taşıma yapan araçların su kanalizasyon idarecilerine kayıt/kontrol altına alınmasının altını çiziyorum.”

Toplantı soru cevap kısmıyla son buldu.