Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Kadın Kolları Başkanı Nesrin Oluçay Küp, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile ilgili mesaj yayımladı.

Küp Mesajında, "Cumhuriyetin ilanından sonra Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanması ve 5 Aralık 1934’te birçok Avrupa ülkesinden önce milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmasının, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın haklarına verdiği değer ve önemin göstergesidir.

KADINLARA BÜTÜN HAKLAR TESLİM EDİLMİŞTİR

Bu haklar ülkemizde Atatürk’ün Türk kadınına olan güveni, sevgi ve saygısı, Kurtuluş Savaşı’ndaki gözlemleri nedeniyle birçok batı ülkesinden daha önce verilmiştir. Bu çerçevede 1930 yılında çıkarılan Belediye Kanunu ile kadınlar ilk defa belediye seçimlerine katılma hakkı elde ederken 1932 ‘de Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmış, 5 Aralık 1934 ‘de yürürlüğe giren bir başka yasa ile de “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı “ tanınarak kadın-erkek eşitliği alanında bütün haklar teslim edilmiştir.

Daha 1934 yılında kadınlarımıza tanınan bu haklar zamansal ve hukuksal açıdan bir devrim niteliğindedir. Ancak, kanunun o günden bu yana hayata geçirilmesinde çok gerilerde kalınmıştır Ülkemizde kadınların her alanda daha aktif rol almaları ve haklarını elde etmeleri için etkin bir mücadele vermeleri gerekmektedir.

Bugün eğitimden sağlığa, ticaretten bürokrasiye, sanattan spora kadar her alanda büyük başarılara imza atan kadınlarımız, inanıyorum ki, siyasette daha etkin rol üstlenmeleri halinde, bu alanda da büyük başarılara imza atacak, ülkemizin kalkınmasına, ilerlemesine büyük katkılarda bulunacaklardır.

Bu düşüncelerle kadınlarımızın siyasal yaşama katılımları yönünde köklü, hukuksal ve toplumsal bir dönüşümü ifade eden Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 81. yıl dönümünü kutluyor, Türk Kadınına Seçme ve seçilme hakkının verilmesini sağlayan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazı Mustafa Kemal ATATÜRK'ü minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı.