Samsun’un Vezirköprü İlçesinde düzenlenen Vezirköprü Kültür, Sanat, Doğa ve Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Kunduz Yağlı Güreşleri, Tarihi Kırkpınar güreşlerini aratmadı.

Yaklaşık 50 bin'in üzerinde kişinin katıldığı açıklanan Vezirköprü Kültür, Sanat, Doğa ve Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Kunduz Yağlı Güreşleri'nde 55’i başpehlivan olmak üzere toplam 956 pehlivan kol bağladı.

Kıyasıya mücadelelere sahne olan başpehlivanlık mücadelesinde finalde rakibi Orhan Okullu’yu altın puanlama bölümünde mağlup eden Fatih Atlı başpehlivan olurken, ağalık yarışında 3 dönemdir Kunduz Yağlı Güreşleri ağalığını yapan Kapaklı İlçemizin genç ve başarılı işadamlarından Bilal Acar 355 bin TL ile 4. Kez ağa seçildi.

50 BİN'İN ÜZERİNDE GÜREŞSEVER KATILDI

27 Haziran 2017 Salı günü Kunduz Yaylası güreş alanında gerçekleşen Kunduz Yağlı Güreşleri'ne ayrıca Eski bakanlardan Kürşat Tüzmen, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ak Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim, siyasi parti ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları ve yaklaşık 50 bin'in üzerinde güreş sever katıldı.

CAZGIRLAR COŞTURDU

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam eden etkinliklerde güreşlerin başlamasıyla birlikte Tarihi Kırkpınar Başcazgırları Şükrü Kayabaş, Mehmet Tura (Pele Mehmet) ve Başcazgır Kasım Arslan manileriyle tribünleri coşturdular.

BAŞPEHLİVAN FATİH ATLI OLDU

55 Başpehlivanın mücadele ettiği başpehlivanlık güreşlerinde yarı finalde rakibi Serhat Gökmen’i yenen Fatih atlı ile rakibi Ekrem Yavuz’u mağlup eden Orhan Okullu finale kaldı. Finalde her iki güreşçide kontrollü bir güreş sergilerken, normal süre ve puanlama bölümünde her iki güreşçi de birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Altın puanlama bölümünde rakibine karşı üstünlük sağlayan Fatih Atlı, 13’üncüsü düzenlenen Vezirköprü Kültür, Sanat, Doğa ve Turizm Festivali Kunduz Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı oldu. Başpehlivan olan Fatih Atlı büyük sevinç yaşarken, 15 - 16 Temmuz'da Edirne Kırkpınar Er Meydanı’nda düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan güreşleri için iyi bir hazırlık olduğunu söyledi. Kunduz’da kendisine destek veren hemşehrilerine teşekkür eden Atlı, “Kırkpınar Tarihi Yağlı Pehlivan Güreşleri’nden memleketime başpehlivan olarak dönmek istiyorum.” Dedi.

“KUNDUZ ER MEYDANI EN İYİSİNİ HAK EDİYOR”

Yağlı güreşlerin olmazsa olmazı ağalık yarışında ise Kunduz Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşlerinin 3 yıldır güreş ağalığını yapan Kapaklı İlçemizin genç ve tanınmış işadamlarından Bilal Acar, 355 Bin TL ile dördüncü kez güreş ağası seçildi. 15 güreş ağasının yarıştığı ağalık yarışında 355 Bin TL teklif veren Acar, dördüncü kez Kunduz Yağlı Pehlivan Güreşleri Ağası seçildi. Ağalık seçiminin ardından konuşan Güreş Ağası Bilal Acar, “Bu günde gördüm ki Kunduz Er Meydanı yağlı güreşin en iyisi hak ediyor. Bende güreş ağası olarak önümüzdeki yıl en iyi organizasyonu yaparak Kırkpınar’ın en iyi başpehlivanlarını sizlere getirip izlettirmenin sözünü veriyorum.” Dedi.

“DESTEĞE HAZIRIM”

Kapaklı İlçesinde de Yağlı Pehlivan Güreşlerinin yapılması ve Yağlı güreşin iyi yerlere gelmesi için her zaman desteğe hazır olduğunu söyleyen Bilal Acar, “Her nerede olursa olsun yağlı güreş geleneğine sahip çıkılması ve dünyaya tanıtılması adına yapılacak olan her etkinliğe destek olmaya hazırız. Bu anlamda Kapaklı ilçemizde de yağlı güreşin tanıtılması ve sevdirilmesi için üzerimize düşen her türlü desteği vereceğimizin bilinmesini isteriz.” Diye konuştu.

ALTIN KEMERİ TANITTI

Ağalık yarışının ardından Güreş Ağası Bilal Acar tarafından başpehlivanlar için hazırlanan altın kemer güreşseverlere tanıtıldı. Acar, 3 kez peş peşe başpehlivan seçilen pehlivanın Altın kemerin ebedi sahibi olacağını söyledi.

BAYRAK GEÇİŞ TÖRENİ AYAKTA ALKIŞLANDI

Kunduz Yağlı Güreşleri’ne önceden belirlenen programı dolayısıyla katılamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telgrafı okunurken, Vezirköprü İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli askerlerin gerçekleştirdiği Bayrak Geçit Töreni güreşseverlerden büyük beğeni ve alkış topladı.  Güreşseverler bayrak geçit töreni sırasında "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attılar.

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERDİLER

Etkinlikte konuşan Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederken birlik ve beraberlik mesajı verdiler.