Geçtiğimiz günlerde Kapaklı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün yayınladığı faaliyet raporu hakkında açıklamalarda bulunan Ak Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin’e, belediye meclis salonunda verilen bilgilendirme ile adeta matematik dersi verildi.

Kapaklı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü geçtiğimiz haftalarda 2017 Faaliyet Raporu’nu açıkladı. Açıklanan faaliyet raporunu düzenlediği basın toplantısı ile eleştiren Ak Parti İlçe Başkanı Salih Bezgin’e cevap gecikmedi. Metrekareyi yanlış hesaplarla kilometreye çevirerek eleştirilerde bulunan İlçe Başkanı’nın açıklamalarına cevap, 5 Aralık 2017 Cuma günü saat 16:00’da Kapaklı Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nın 2. oturumundan önce yapılan basın açıklaması ile verildi.

“ORTADA HESAP HATASI VAR!”

Bezgin’in açıklamalarının hesap hatası olduğunu belirten Kapaklı Belediyesi Fen İşleri Müdürü Abdullah Çakmak, ‘Sayın Başkanım okuma hatası yapmış, 31 bin metrekare olan bir yol 31 kilometre yapmaz. Bu yolun bir genişliği vardır. 31 bin metrekare beton yol, yolun genişliği ortalama 10 metre olursa 3,1 kilometre yapar.’’ dedi.

CADDE CADDE HESAP VERDİ!

Bezgin’in diğer sorularını da cevaplayan Çakmak, şu ifadeleri kullandı; ‘’ Sayın Başkanım okuma hatası yapmış, 31 bin metrekare olan bir yol 31 kilometre yapmaz. Bu yolun bir genişliği vardır. 31 bin metrekare beton yol, yolun genişliği ortalama 10 metre olursa 3,1 kilometre yapar. Yani biz yapmadığımız bir yolu buraya yazamayız. Benim altında imzam var. Buradaki yazılan tüm rakamlar ve faaliyetlerden birebir sorumluyum. 31 bin metrekare demek, 31 kilometre değil 3,1 kilometre demektir. Aynı şey 19 bin metrekare taş da 19 kilometre değil, 1,9 kilometre demektir. ‘Bordür boyanmamıştır gören var mı?’ diyor başkanım, bordürleri kendi ekibimizle yaptık. Yapılan caddeler burada. Meclisten sonra herkes çıkıp gezebilir. İstiklal Caddesi, Vatan Caddesi, Güven Caddesi, Dumlupınar, Zengin Caddesi, Yaşar Doğu Caddesi, Yeni Cami Caddesi, Halide Edip Adıvar Caddesi, Yıldız Caddesi yeşil ve beyaza boyandı. Bunlar da şuan mevcut.’’

‘’HESAP 1 KEPÇE ÜZERİNDEN YAPILIRSA BÖYLE ÇIKAR’’

Ayrıca iş makinaları hakkındaki hesap tutarsızlığının da Başkan Bezgin’den kaynaklı olduğunun altını çizen Çakmak, ‘’Kepçe çalışmalarına gelirsek, ne demişiz faaliyet raporumuzda? İş makinesi çalıştırma kapsamında toplam 2.344 saat kepçe, 627 saat ekskavatör, 298 saat grayder, 2702 saat kamyon, 366 saat kamyonet çalıştırıldı demişiz. Onlar hesabını yapmışlar, 740 gün yapıyor diye. Tabi bir kepçe üzerinden yapılırsa böyle çıkar. Bizim ihalemiz de 2 adet kepçe, 1 adet ekskavatör, 1 adet grayder, 2 adet damperli kamyon çalışmıştır. Onların da çalışma saatleri bellidir. Yani 2 kepçe üzerinden hesap yaptığınız zaman Cumartesi Pazarı çıkarırsanız ayda 22 gün var, 8 saat üzerinden çalıştırsak 176 saat yapar bir kepçe, yani bir yılda full çalıştırsaymışız 4.400 saat çalıştıracakmışız. Bizim faaliyet raporumuzda 2.300 saat çalıştırıldığı yazıyor. Burada faaliyet raporunda belirtiğimiz konularda devletin komisyonu kuruldu, teyit için istediği şekilde ihale dosyalarını da alıyor. Ne yapılmış her şey açık. Yani biraz yanlış okuma yüzünden hata olmuş.’’ İfadelerini kullandı.

‘’BEZGİN, BELEDİYEYE UZAK BİR ARKADAŞIMIZ DEĞİL’’

Çakmak’ın açıklamalarının ardından Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da söz aldı. Bezgin’in Belediyeye yakın olduğunu ve dilediği zaman bu soruların doğru cevaplarını alabileceğini belirten Mandalı, ‘’Fen İşleri Müdüründen teknik anlamda cevabını aldık. Salih Bezgin zaten belediyeye uzak bir arkadaşımız değil. Yani bizle 24 saat telefonda birebir görüştüğümüz bir arkadaşımız. Az önce Abdullah Bey’in de bahsettiği gibi rakamsal değerler yanlış yayılmış olabiliyor. O zaman 31 kilometreyi iyi anladık herhalde? Yani bu konuda mühendisle çalışmış olsaydı arkadaşımız, bunun 3,1 kilometrekare olduğunu anlayacaktı. Az önce bahsedilen 100 metrekarelik yeri de Abdullah Bey açıkladı, onu da herhalde 1 metrekarelik yol ağı olarak gördü. Öyle değerlendirme yapmış arkadaşımız ve bugünden sonra; onun da alt kadroları vardı o arkadaşlar da çalışırsa daha net bir şekilde cevap almış olurlar. Bu açıklama gereğini ben niye duydum? Ben Belediye Başkanı olabilirim ama rahmetli Sakıp Sabancı da derdi; ‘Ben ilkokul mezunuyum ama bütün üniversiteler bana bağlı.’’ Sözlerini kaydetti.

Çakmak ve Mandalı’nın bilgilendirmelerinin ardından Ocak Ayıp Meclis Toplantısı’nın 2. Oturumuna geçildi.

Haber: Furkan BOLAT