Kapaklı Gazetesi’nin ilgiyle okunan yazı dizisi Dernekler Köşesi'nde bu hafta, ilçemizdeki en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan Kapaklı Samsunlular Derneği'ne ve onun değerli Başkanı Mustafa Önder'e konuk olduk.

Dernek faaliyetleri ve projeleri hakkında samimi açıklamalarda bulunan Kapaklı Samsunlular Derneği Başkanı Mustafa Önder, “Biz Samsunlular olarak; Adımız Samsun, Soyadımız Kapaklı, Memleketimiz Türkiye'dir. Ne Mutlu Türküm diyene!” dedi.

Mustafa Bey öncelikle bizlere kendinizden bahseder misiniz?

15 Mayıs 1971'te Samsun'da doğdum. Memleketimdeki iş imkanlarının azalması ile de 1994'te Kapaklı'ya taşındım. O günden bu güne Kapaklı ilçemizde bulunmaktayım. 2016 yılında 3 yılda bir yapılan genel kurul ile Kapaklı Samsunlular Derneği Başkanlığına seçildim. Aynı zamanda Tekstil İşçileri Sendikası'nın bir tekstil fabrikasında baş temsilcisiyim. Bunun yanında Kapaklı Cumhuriyet Mahallesi'nde de 1. Azalık görevinde bulunmaktayım.

Kapaklı Samsunlar Derneği'nin kuruluş hikayesi nedir?

Öncelikle her hemşehri derneği gibi biz de Kapaklı’da hemşehrilerimiz ile bir araya gelip gelenek göreneklerimizi yaşatmaya karar verdik. Bu dernek ise büyük çoğunluğu 1987 yılında Kızılırmak üzerine kurulan Altınkaya Barajı'ndan istimlak olan Bengü Köyü'nden Kapaklı'ya göç eden Samsunluların oluşturduğu ve Kapaklı’da yaşayan Samsunluların bir ve beraber olması için kuruldu. Kurucu Başkanımız Emrullah Deniz olurken, Mustafa Aktürk, Hicabi Süzen, Mehmet Ali Sekmen, K. Mehmet Güleç, Niyazi Sağdıç ve Turgut Uygun derneğimizi kurucuları arasında yer aldı. İlk Dernek Lokalimiz Cumhuriyet Mahallesi Dumlupınar Caddesi No:71'deydi fakat üyelerimize daha geniş bir ortamda hizmet vermek için imece usulü yaptırılan şuan ki yerimiz Cumhuriyet Mahallesi Yenicami Caddesi No:31'deki Lokalimize yerleştik. Kurulduğunda bir avuç kişi olduğumuz bu derneğimizin bugün resmi kayıtlara göre 15.105 üyesi bulunmakta. Tabi bu rakam her geçen gün gelen göç dalgası ile daha da artıyor. Resmi olmayan kayıtlarla birlikte 20 bin üzerinde Samsunlunun Kapaklı’da yaşadığını tahmin ediliyor.

Derneğinizin bugüne değin düzenlediği etkinlikler ve faaliyetlerden bahseder misiniz?

Biz bu dernek aracılığı ile gelenek ve göreneklerimizi canlı tutmaya çalışıyoruz. Bu sebeple senede 1 defa yaz aylarında düzenlediğimiz piknik şölenlerimiz mevcut. Bu şölenlerimizde yöremizin gelenek ve göreneklerini gelecek nesillerimize tanıtıyor, bir yandan da bölgemizdeki hemşehrilerimizle bir araya gelmiş oluyoruz. Şenliklerimizde bölgemizin yerel sanatçılarının yanı sıra birbirinden ünlü birçok sanatçıyı da ağırladık. Derneğimizin düzenlemiş olduğu piknik şöleninde her yıl şölen ağası seçmekteyiz. Şölen ağamız Şenol Batum 3 dönemdir bu görevi sürdürmektedir. Geleneksel olarak düzenlediğimiz piknik şölenimizin önümüzdeki yıl 14'üncüsünü düzenleyeceğiz. Bunun dışında sadece içimizde değil, bulunduğumuz ilçede de en büyük sivil toplum örgütü olarak birçok faaliyetimiz bulunmakta. Bunlardan en önemlisi de Kapaklı'nın ilçe olmasında destekçi olmamız. İlçemizin ilçe oluşuna destek veren STK'lardan biri de biziz. Ve şunu da söylemeden edemeyeceğiz, biz bu ülkenin bir STK'sı olarak sadece bu ilçe ve hemşehrilerimiz için değil, memleketimiz için de elimizden geleni yapmaya hazırız. 15 Temmuz hain darbe girişimi akşamı da vatanımıza, milletimize ve devletimize bağlılığımızı sokaklara çıkarak gösterdik. Tüm dernek üyelerimize de benimle aynı görüşte olduğu için teşekkür ederim.

Kapaklı'daki Samsunlular için bu derneği önemi sizce nedir?

Biz birlik ve beraberlik için buradayız. Derneğimizin 15.105 üyesi var ve biz hepsinin yardımına koşmakla mükellefiz. Bu bağlamda ihtiyacı olan ailelerimizle iletişime geçerek Ramazan aylarında erzak yardımı yapıyoruz. Yahut cenazesi olan bir vatandaşımız bize geliyor ve tabut ihtiyacını karşılıyor, cenazesinde saf duruyoruz. Sesi duyulmayan, mağdur olan tüm hemşehrilerimizin dernek olarak arkasında duruyor ve resmi mercilerde de sesini duyurmasını sağlıyoruz. Dünya evine girecek kardeşlerimizi de unutmuyoruz, bu mutlu günlerinde kendilerinin yanında bulunuyoruz. Kısaca anlatmak gerekirse biz birlikte gülüyor, birlikte ağlıyoruz.

Bizleri kırmayarak ağırladığınız için sizlere teşekkür ederiz. Son olarak gazetemiz aracılığı ile okuyucularımıza aktarmak istediğiniz birkaç cümle var mı?

Elbette var. Derneğimizin kurucularına, yönetimine, kuruluşundan bu yana bizleri destekleyen iş adamlarımıza ve üyelerimize, şuan ki yönetim kuruluma ve bizi bu kadar güçlü kılan siz değerli basın mensuplarımıza teşekkür ediyoruz. Biz Samsunlular olarak; Adımız Samsun, Soyadımız Kapaklı, Memleketimiz Türkiye'dir. Ne mutlu Türküm diyene!