2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılı, Kapaklı İsmet İnönü İlkokulu’nda düzenlenen programla başladı.

18 Eylül 2017 Pazartesi günü Kapaklı İsmet İnönü İlkokulu’nda düzenlenen program ile 2017-2018 Öğretim Yılı için ilk zil çaldı. Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant’ın da katıldığı programda, Aziz Şehitlerimiz ve Türk Büyükleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması sonrası okul müdürü Murat Bekdaş açılış konuşmasını yaptı.

‘’SEVGİMİZİ, BİLGİMİZİ VE KARAKTERİMİZİ ONLARLA PAYLAŞACAĞIZ’’

Bekdaş konuşmasına başlarken, öğrencilerini okula emanet eden ailelere şu şekilde seslendi; ‘’Sayın velilerimiz; Bize emanet ettiğiniz, canınızdan çok sevdiğiniz sevgili yavrularınızı bu çatı altında hiçbir ayrım gözetmeksizin eğitmeyi amaç edindik.  Yüreğimizdeki sevgiyi, belleğimizdeki bilgiyi, kişiliğimizdeki çizgiyi onlarla paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz. Bu anlayış ve kararlılıkla beynini, gönlünü, yüreğini, emeğini ve yıllarını eğitime adamış eli öpülesi öğretmenlerime zor fakat kutsal görevlerinde başarılar diliyorum”.

Ayrıca öğrencilerin başarılı olmasının, Cumhuriyetin temellerini daha da sağlamlaştıracağına dikkat çeken Müdür Bekdaş, “Sevgili öğrenciler; sizler okulumuzda kişiliği gelişmiş, ilke ve hedefleri olan, çağdaş, bilgili, küçüklerini seven ve koruyan, büyüklerine karşı saygılı, zorluklarla baş eden, yenilikçi gençler olarak yetişiyorsunuz. Sizlerin başarısı Cumhuriyetimizin, Türkiye’mizin temellerini daha da sağlamlaştıracak ve ülkemizin geleceği umut dolu olacaktır. Bu umudun yeşermesinde, hayalden gerçeğe ulaşmasında öğretmenlerin gayreti, sabrı, azmi asla unutulmamalı” ifadelerini kullandı.

‘’UYGAR BİR İNSAN YETİŞTİRMEK İSTİYORSANIZ, OKULUNUZA 4 ELLE SARILINIZ!’’

Devamında öğrencilere seslenişini sürdüren Bekdaş, düzenli çalışmanın başarıyı getirdiğinin altını çizerek şu şekilde konuştu; “Eğer aklınızın zengin olmasını istiyorsanız, uygar bir insan olarak yetişmek istiyorsanız. Okulunuza dört elle sarılınız, ona sahip çıkınız. Düzenli çalışınız. Çünkü başarılı olmanın yolu, düzenli, programlı ve disiplinli çalışmaktan geçer. Öğrenimin sadece okulda bitmediğini ömür boyu sürdüğünü aklınızda tutarak eğitim ve öğrenimin her fırsatını değerlendirmelisiniz. Bütün bu amaçlarımıza ulaşabilmenin yolu, Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi “Tek bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak.”.

1406 ÖĞRENCİYE 45 ÖĞRETMEN

İnsanlığın ilk eğitim aldığı yerin ailesi, ilk öğretmenlerin ise anne ve baba olduğunu hatırlatan Bekdaş, “Bu sebeple öğretmenlere en büyük desteği öğrencilerimizin aileleri verecektir. Bu yıl Eğitim Öğretimine E okul sisteminde kayıtlı olan 1406 öğrenci 45 öğretmen 2 idareci ile başlayacağız. Okulumuzda 40 sınıf, 4 anasınıfı, 7 laboratuar, 15 oda, 1 kütüphane, 1 çok amaçlı solan, 1 kantin, 1 spor solonu 8 depo ve 1 öğretmen odası vardır. Okulumuz 1948 metre kare üzerine kurulmuş olup Toplam alan 14.890 metre karedir. Donanım malzemesi 40 sınıfımızda 625 öğrenci sırası ve masası, üç idari odamız ve bir öğretmen odamızın sandalye masaları mevcuttur.” dedi.

“HAYIRSEVERLERİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”

Okulda 103 metre kare çok amaçlı salonun içinin boş olduğunu belirten Bekdaş, konuşmasını şöyle tamamladı:  “260 metre kare spor salonumuz var, içinde malzememiz yok. Kütüphanemiz var içinde masa sandalye donanım malzememiz yok. 40 dersliğimiz var içinde sadece sıra masa ve tahtalar var. 3 idari odamız var ama sadece iki bilgisayarımız var. Kısaca velilerimizin ve hayırseverlerimizin maddi manevi desteğine çok ihtiyacımız var. Bu bilinçle yeni öğretim yılının, değerli meslektaşlarıma, öğrencilerimize ve öğrenci velilerimize başarı, sevgi, mutluluk dolu günler getirmesini diler arz ederim.’’

“140 DERSLİĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Programın bir diğer konuşmacısı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant oldu. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılına 806 kadrolu, 115 sözleşmeli, toplam 921 öğretmenle başladıklarını belirten Tahsin Nalbant, “Okul öncesi 536, ilkokul 7632, ortaokul 8145, lise 3005, olmak üzere 19 bin 318 öğrencimiz bu gün ders başı yaptı. Bu gün itibarıyla 140 dersliğe daha acil olarak ihtiyacımız bulunmaktadır. Koordineli çalışırsak bu konuda başarılı olabiliriz.” Sözlerini kaydetti.

“TOPLUMLARI ŞEKİLLENDİRİR”

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’da konuşmacılar arasındaydı. Mandalı, eğitim ve öğretimin önemine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi; “Okul, hayatımızın ilk dönemlerinde oldukça önemli bir yer tutar.  Okul, sadece bireyin hayat standartlarını yükseltecek ve iyi bir meslek sahibi yapacak bilgi ve becerileri vermekle kalmaz. Aynı zamanda toplumların yapılarının,  insan ilişkilerinin nasıl olacağını,  toplumun maddi ve manevi değerlerini öğrencilere aktarır. Türk milli eğitimi temel kanunu bunu eğitimin amaçlarından saymıştır”.

“DEMOKRASİ KURUMSALLAŞMALIDIR” 

Herkesin, insan olduğu için hak ve sorumlulukları olduğuna dikkat çeken Başkan Mandalı, “Bu hak ve ödevleri yerine getirmeye imkan tanıyan ve insanlığın bugüne kadar ortaya koyabildiği en iyi sistem olan demokrasinin ve bileşenlerinin okullarımızda kurumsallaşması oldukça önemlidir Çünkü sizler geleceğin yetişkinlerisiniz. Bu konuda oldukça da şanslısınız. Demokrasiye giden yolda orta Orta Asya’dan getirdiğimiz binlerce yıllık birikimimizle üzerinde yaşadığımız Anadolu; sizlere çok kültürlülüğün çok sesliliğin hoşgörü ve diyalog en büyük referans kodlarını sunmaktadır.” söylemlerinde bulundu.

“BİREYLERİN YETİŞTİRİLMESİ İÇİN AİLEYE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Demokrasinin ancak onu anlamış ve benimsemiş bireylerle var olabileceğine ve bu konuda aile ve çevreye önemli görevler düştüğüne vurgu yapan Mandalı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bireylerin yetiştirilebilmesi için aileye ve çevreye de önemli görevler düşmektedir. Bireyin demokrasiyi özümsenmesi,  demokratik bir fert olabilmesi için ailede göreceği demokratik tavır ve örnekler en az okul ve çevresi kadar önemlidir. Ülkemizin kalkınması ve Atatürk’ün idealize ettiği muasır medeniyet seviyesine çıkmamız ancak tüm bireylerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirmesi ile mümkün olacaktır.”.

Ayrıca demokratik bir toplum olmanın yolunun okul kültürü ile başladığını belirten Mandalı sözlerini şöyle noktaladı: ” Demokratik toplum olmanın yolu, demokratik okul kültürü ile başlar. Bu bireysel bir tercih değil insanı bir ödevdir. Bu kültürün oluşmasına hepimizin katkı sunması kaçınılmazdır. Kesintisiz güçlü bir demokrasi için en büyük teminat insan haklarına saygılı, bireysel farklılıkları zenginlik kabul eden, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmayan, ötekileştirmeyen, terör ve şiddeti bir çözüm yolu olarak tercih etmeyen, ülkesini ve değerlerini seven, maddi ve manevi değerler ile donatılmış, kendine güvenen, idealist gençliktir. Biz buna sahibiz, çünkü siz varsınız yeni öğretim yılında hepinize başarılar dilerim”

‘’AİLE, OKUL VE ÖĞRENCİ’’

Programın son konuşmacısı Kaymakam Mehmet Yüzer oldu. Konuşmasında eğitimin üç ayak üzerinde yürütülebileceğine dikkat çeken Yüzer: “Bu üç ayak, aile, okul ve öğrenciden oluşur. Hiçbir eğitim yoktur ki aileye gerek duymasın. Sizler sadece çocuklarınızı okula getirmekle işiniz bitmiyor. Bilakis işiniz bundan sonra başlıyor. Çocuğunuzun eğitimi ile her alanda ilgilenmek zorundasınız. Gerek veli toplantıları, gerek televizyon ve internet kullanımı ve kitap okumasına kadar çocuğunuzun her şeyi ile yakından ilgilenmelisiniz.” ifadelerine yer verdi.

Buna ek olarak okulun modern binalardan ibaret olmadığına dikkat çeken Kaymakam Yüzer, “İdealist öğretmenler olmadan modern binalar hiçbir anlam ifade etmez. Atatürk bir vecizesinde ‘Öğretmenler, Cumhuriyet sizlerden fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmenizi bekliyor’ demiştir. Fiziği, matematiği iyi bilen nesiller dememiştir.” cümlelerine yer verdi.

“TEKNOLOJİDEN BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE FAYDALANMALISINIZ”

Konuşmasının devamında öğrencilere seslenen Yüzer, “Küçük hanımlar ve küçük beyler, bu gün bizler öndeyken yarın sizler öne geçeceksiniz. Günümüzde öğrenme; anne, baba ve öğretmenle sınırlı değildir. Gelişen teknoloji ile birlikte öğrenmenin yolları da arttı. Zaman zaman internetten zaman zaman da televizyondan bilgiye ulaşacaksınız. Ancak bunlarında bir ölçüsü olmalıdır. Teknolojiden bilinçli bir şekilde faydalanmalısınız.” diye konuştu.

Program, öğrencilerin şiir okuması ile devam etti. Protokol üyeleri daha sonra sınıfları gezdi. Programın son bölümünde katılımcılara ikramda bulunuldu.