Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘‘Arıcılığın Geliştirilmesi ve Polinasyon Projesi’ kapsamında Malkara ilçesindeki arı yetiştiricilerine yönelik kovan dağıtımı gerçekleştirildi.

Malkara Belediyesi Kademe Bahçesinde düzenlenen törene Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Malkara Ziraat Odası Başkanı Mustafa Gündüz, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

‘‘İL GENELİNDE 1000 KİŞİYE 20.000 ADET KOVAN DAĞITIMI YAPMIŞ OLACAĞIZ.’‘

Kovan Dağıtım Töreninde konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’nin Türkiye genelindeki belediyeler arasında arıcılık konusunda hayata geçirilen en büyük proje olduğunu belirterek, ‘‘Tarım ve Hayvancılığın yaygın olduğu ilimizde, çiftçilerimize ek gelir kaynağı olması ve bitkisel üretimi arttırmak için bu projeyi Büyükşehir Belediyesi olarak uygulamaktayız. Bölgemizde buğdaydan sonra en yoğun şekilde tarımı yapılan ayçiçeği bitkisinin gerek nektar gerek polen olarak arıcılar için çok uygun bir bitki olması nedeniyle bölgemiz bal üretimine çok uygundur. Tekirdağ ili tarımsal üretim deseni ve arazi kullanım dağılım dikkate alındığında, ilimizdeki arıcılığın mutlak suretle geliştirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Kanola dahil 1.5 milyon dekar arazide yağlı tohum bitkileri üretilir. Yapılan bazı değerlendirilmelere göre ilimizin koloni ihtiyacı 400.000 ile 500.000 arasında bulunmaktadır. Oysa Tekirdağ çiftçilerinin elindeki kovan 60.000 adettir. Her yıl dışarıdan da 150.000- 200.000 civarında gezginci arı geldiğini düşünürsek Tekirdağ’ın kovan ihtiyacı en az 200.000 adet kovandır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak il genelinde 1000 kişiye 20.000 adet kovan dağıtımı yapmış olacağız. Projeye devam eden 1000 kişiden 500 kişinin kovan sayısı 30’a tamamlanarak yeter büyüklükte işletme bünyesine şimdiden ulaşmıştır. Ancak projenin devamı olarak önümüzdeki yıllarda ana arı üretim tesisi, bal paketleme ve ambalajlama, pazar ağının kurulması gibi projeler uygulamaya başlayacağız. Tüm arı yetiştiricilerimize bol ve bereketli bir yıl geçirmesini diliyorum.’dedi.

‘‘MALKARA HAYVANCILIKTA TRAKYA’NIN BAŞKENTİ OLACAK’‘

Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul ise, ‘‘Malkara Belediyesi olarak Büyükşehir Belediyemiz ile uyum içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bildiğiniz gibi Malkara hayvancılık konusunda Tekirdağ’ın önemli bir ilçesi. Et kombina tesisi bu konuda hayata geçirdiğimiz en önemli projelerimizden biri. Bu tesis Malkara’yı Trakya’da hayvancılığın başkenti haline getirecektir.’şeklinde konuştu.

‘‘121 ÜRETİCİYE 508 ADET KOVAN DAĞITIMI YAPILDI’‘

Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon projesi kapsamında Malkara ilçesinde 121 üreticiye 508 adet kovan dağıtımı yapıldı. Böylece, Projenin başladığı 2015 yılından bu yana Malkara’daki 206 üreticiye toplam 3 bin 798 adet kovan dağıtımı yapılmış oldu. Gelecek yıl 117 üreticiye daha dağıtımı yapılacak olan 726 adet kovan ile bu sayının artması ve projenin bir ayağı olan kovan dağıtımının tamamlanması hedefleniyor.