Kapaklı Gazetesi - Malkara ilçesinde fabrika atıklarının neden olduğu iddia edilen kirlilikten dolayı, ilçeden akan derede çok sayıda balık ölümü gerçekleşti. 10 yıldır aynı durumu yaşadıklarını ifade eden vatandaşlar, kirli sulardan dolayı tarlalarını sulayamadıklarını hayvanlarına dereden su içiremediklerini söyledi.

PEYNİR FABRİKASININ KİRLETTİĞİ İDDİASI

Malkara’da bulunan Çimedere Deresi’ndeki kirli suların 3 ilçeye su veren Çokal Barajı’na karışması ise bölge halkını tedirgin etti. Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi ve Tekirdağ’ın Şarköy ve Malkara ilçelerinin sınırlarında yer alan Çokal Barajı’na uzanan Çimendere Mahallesi bölümünde kalan derelerde görülen kıyıya vurmuş ölü balıklar vatandaşları endişelendiriyor. Sulama ve balık yetiştirme amaçlı kullanılan derelerde kirlilik nedeniyle balık ölümleri meydana gelmesi de bölge sakinlerinin tepkisini çekiyor. Balık ölümlerinin ve deredeki kirliliğin Malkara ilçesinde bulunan bir peynir fabrikasının atıklarından meydana geldiği öne sürüldü. Derenin aktığı Çokal Barajı’ndan Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi ile Çanakkale’nin Gelibolu ve Lapseki ilçelerine içme suyu sağlıyor.

“TARLALARIMIZI SULAYAMIYORUZ”

Derenin kirli olması nedeniyle hayvancılık yapmakta zorlandıklarını ifade eden Fedai Işık isimli vatandaş, “Yaklaşık 10 yıldan beri bu şekilde dere bu şekilde akıyor. Sürekli bu derede balıklar ölüyor. Bizler hayvancılık yapıyoruz. Buradan hayvanlarımızı sulayamıyoruz. Tarlamızı sulayamıyoruz.” dedi.

“YETKİLİLER ARTIK SESİMİZİ DUYSUN”

Yetkililerin kirliliğe çare bulmasını isteyen Çimendere Mahallesi Muhtarı Tolga Güngör, “Biz bu dereden 15 sene önce tarla suluyorduk, balık tutuyorduk. Şimdi balıklarımız ölüyor, tarlalarımızı sulayamıyoruz. 10 yıldır sesimizi yetkililere duyuramıyoruz. İnşallah yetkililer bu sefer sesimizi duyar. Deremiz eski haline döner.” ifadelerini kullandı.

"SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA DERELERİMİZ KİRLETİLİYOR"

Pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağının olduğu zamanlarda derelerin kirletildiğini öne süren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Geçen sokağa çıkma yasağının olduğu 19 mayıs ve 23 nisan tarihlerinde yine bu derede balık ölümlerine rastlamıştık. O dönemde Çevre Bakanlığı’na sorduk. Bakanlıktan gelen cevap bizi şok etmişti. Bakanlık oksijen ve PH olarak bir kirliliğe rastlanılmadığını söylemişti. Yine bir yıl sonra aynı yerde balık ölümleri var. Dere rezalet durumda koku var. Yetkililer bir yıldır bir şey yapmamış. Bizlere ‘yaz aylarında derelerde sular azalıyor. Oksijen azaldığı için ölümler o yüzden oluyor’ deniliyor. Geçen yıl kapanma oldu dereler kirlendi, bu yılda kapanmada dereler kirlendi. Çokal Barajı’nı besleyen bu derelerden çevre ilçelere içme suyu sağlanıyor. Bu insanlar bu suları nasıl içecek. Sanayiye karşı değiliz ama arıtmaların da biran önce yapılması gerekiyor.” dedi.

DEREDEN NUMUNE ALINDI

Mahallelilerin şikayeti üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi ve Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü derenin çeşitli yerlerinden kirli su numunesi ve ölmüş balık numuneleri alarak laboratuvara incelemeye götürdü.