Tüketici Kanunu kapsamında yapılacak olan düzenleme ile gayrimenkul sektöründe de kritik değişiklikler yapılacak. Hazırlanan yeni kanun taslağına göre konut alım satımında devrim gibi kararlar uygulamaya alınacak. Vatandaşın ev sahibi olmak için attığı adımlarda mağduriyet yaşama riski düşürülürken aynı zamanda işlemleri de kolaylaşacak. 

Özellikle de son dönemde konut mağdurları sayısında yaşanan rekor artış nedeni ile yeni kanun teklifi içerisinde ev alım satım işlemlerinin yanı sıra devre mülk alım satım işlemlerinde de vatandaşı koruyacak önlemler hayata geçirilecek. Bazı müteahhitlerin kolay para kazanmak için başvuruda bulunduğu aynı dairenin birden fazla kişiye satılması, devremülk dolandırıcılığı, hacizli dairelerin satışı konusunda yeni düzenlemeler yapılacak. 

TOPRAKTAN DAİRE ALMAK, DEVREMÜLK YATIRIMI YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR KORUNACAK! 

Son yıllarda ev fiyatlarının yükselmesi ile konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar projelere yönelmiş, bu projeler kapsamında topraktan daire satışı olarak ta anılan temelden konut projeleri ile daha ucuz fiyatlı satışlar yapılmaya başlanmıştı. Ancak pek çok vatandaş bu süreçte ucuz ev sahibi olmak isterken geç teslim edilen, yarım bırakılan ya da hiç teslim edilmeyen konutlar nedeni ile mağduriyet yaşamıştı. 

NOTERDEN TAPU İŞLEMLERİ İÇİN YETKİ ARTTIRILACAK, NOTER ONAYI ŞART OLACAK! 

Vatandaşın mağdur olmasının önlenmesi amacı ile noterler devreye alınacak. Hazırlanan taslak kanun metnine göre aynı dairenin birden fazla kişiye satılması, hacizli dairelerin satışı konusunda yaşanan mağduriyetleri önlemek amacı ile satış vaadi sözleşmesi için noter şartı getirilecek. Noter huzurunda yapılan sözleşmede vatandaş ipotekli daire, hacizli daire gibi bilgilere anında ulaşabilecek. 

Devremülk dolandırıcılığı için alınacak olan önlemlerde ise devremülk sözleşmesi süresi en az 10 sene olarak belirlenecek ve kat irtifakı kurulmadan satış yapılmasına izin verilmeyecek. 

TAPUNUN NOTERE DEVRİ NE ZAMAN?  NOTERDE TAPU DEVRİ YAPILIYOR MU?

Mevcut kanuni düzenlemeler içerisinde tapu işlemleri sadece noterlerden yapılırken Adalet Bakanlığı konu hakkında çalışma başlatmış ve noterlerde de tapu işlemi yapılması için süreç başlatılmıştı. Söz konusu yasal düzenleme henüz çıkmadı. Ancak, konu hakkında çalışmanın devam ettiği ve 2022 yıl sonuna kadar noterden tapu satışı ve devri için yasal zeminin oluşturulabileceği belirtiliyor.

Meclise gelen yeni düzenleme ile beraber noterlerin tapu işlemlerindeki yetkisinin artması sağlanırken, böylelikle yasal düzenleme için de ilk adım atılmış olacak. Emlak sektörü tüketicinin haklarının korunması amacı ile satış işlemlerinin tümüne noterlerin de dahil edilmesini istiyor. Satış vaadi sözleşmeleri için kanunun yasalaşmasının ardından tapuda satılan yere şerh düşülecek.

DUYGU ŞAHİN

RE/MAX Lisanslı Gayrimenkul Profesyoneli

[email protected]