Bilindiği üzere son aylarda ev fiyatları ile birlikte kira fiyatları da hızla artmaya devam ediyor. Bu artışlarla birlikte kiracıların mağduriyeti çok fazla gündem olmakta. Bu durumda kiracıların acele etmeden, haklarını öğrenerek hareket etmeleri gerekiyor.

"Evi daha yüksek fiyattan kiraya vermek için ev sahipleri kiracılarına, 'şehir dışından kızım gelecek, oğlum gelecek, kendim oturacağım' gibi bahaneler sunuyor ya da direkt, 'ben geçen yıl evi 20 bin liraya kiraya vermiştim, bu yıl 35 bin lira ödeyeceksiniz' diye bahaneler sunuyorlar.

Bu, ev sahibinin kiracıya uyguladığı bir mobbingdir. Bu bahaneler eskide kaldı.

Ev sahibinin tek bir evi varsa ve gerçekten gelecek olan oğlu ya da kızı bu evde oturmak mecburiyetindeyse veya kendisi oturacaksa, bu durumda onların veya kendisinin evde oturduğunu ispatlamak zorundadır. Aksi takdirde, onların veya kendisinin evde oturmadığını, başka bir kişiye yüksek bedelde kiraya verildiğini öğrenen kiracının da birtakım hakları doğar.

Kiracı hakları kapsamında o evin boşaltılıp tekrar aynı kiracıya verilmesi gibi bir durum söz konusu olur. 

'BİR AY ÖNCEDEN BİLDİRİLMELİ, AKSİ TAKDİRDE SÖZLEŞME DEVAM EDER'

Ev sahibinin kiracıyı tahliye etmek istediğinde önceden bildirmesi gerekir.

"Bir yıllık kira kontratınız olabilir. Bu kontratta herhangi bir detay yok ise bir ay evvelden ev sahibi ya da kiracı, karşı tarafa evin boşaltılacağını yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Bir bildirim yapmadıysa o kira sözleşmesi tekrar uzar.

Kiracı TÜFE'ye göre artış neyse, ev sahibinin kirasını yatırır, kirası aynı şekilde gelecek yıl da devam eder. 'Çık' dese de çıkamaz. Her iki taraf da bir durum olduğunda birbirine bir ay önceden haber vermek zorunda, haber verilmediyse sözleşmedeki şartlar aynı şekilde devam eder."

'KİRA ARTIŞLARINDA %14'LÜK ÜST LİMİTİ AŞAMAZLAR'

Ayrıca ev sahibinin kiraya %100 zam yapamaz.

"Mahkemelik olduklarında mahkemenin belirleyeceği bir yüzdelik artış olacaktır. O artış da en fazla TÜFE'ye göre yapılabilir.

Ev sahipleri daha önce belirlenen üst limit olan %14'ü aşamazlar." 

DUYGU ŞAHİN

RE/MAX Gayrimenkul Danışmanı

[email protected]