Kapaklı Gazetesi - Turkcell’in Kapaklı’ya yaptığı Avrupa Veri Merkezi'nin açılışı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ve Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri Çiğdem Koncagül ve Mustafa Yel, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

37 BİN 277 METREKARELİK ALANA KURULDU

'Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalsın' vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Turkcell, Türkiye'ye yeni nesil bir veri merkezi daha kazandırdı. Dünya standartlarına uygun olarak inşa edilen, 37 bin 277 metrekarelik alana kurulan ve 7 bin 238 metrekarelik beyaz alana sahip Avrupa Veri Merkezi ile birlikte Turkcell'in bu alanda yaptığı yatırım miktarı 2,5 milyar TL'yi aştı.

"YATIRIMLARIMIZLA TÜRKİYE'Yİ 'VERİ VE BULUT TEKNOLOJİLERİ ÜSSÜ' HALİNE GETİRECEĞİZ"

Avrupa Veri Merkezi'nin açılış töreninde konuşma yapan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, "İnternet trafiğinin geçiş noktası haline gelen Türkiye; verinin taşınması ve saklanması konusunda kilit bir öneme sahip. Turkcell olarak amacımız; bu coğrafi üstünlük ile şirketimizin sahip olduğu ileri ve yenilikçi teknolojiyi kullanarak, ülkemizi dünyanın en önde gelen 'veri ve bulut teknolojileri üssü' haline getirmek. Bu hedefin yeni bir adımı olarak bugün açılışını yaptığımız Turkcell Avrupa Veri Merkezi'ni kamu kurumlarının, özel sektörün ve bölge ülkelerinin hizmetine sunmanın onur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizin 'bölgesel bir üs olma' konumunu güçlendirebilmek için yatırımları teşvik eden milli politikaların benimsenmesini ve hızla uygulamaya geçirilmesini çok değerli buluyoruz. Bu vesileyle Türkiye'de yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi noktasında önümüzü açarak bizleri cesaretlendiren Sayın Cumhurbaşkanımız ile her zaman desteğini yanımızda hissettiğimiz Sayın Bakanımıza ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

"YENİ NESİL VERİ MERKEZLERİMİZLE 'SİBER VATAN'A SAHİP ÇIKIYORUZ"

Veri güvenliğini 'Siber Vatan' olarak tanımladıklarını vurgulayan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise, "Turkcell olarak veri konusunu milli mesele olarak görüyoruz. Uzun yıllardır 'Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı' diyerek yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Milli servetimiz veriyi, küresel risk ve tehditlere karşı korumak hepimizin görevi. Bu doğrultuda inşa ettiğimiz veri merkezlerimizde yerlilik oranımızı da hızla arttırıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Veri Merkezimizde yerlilik oranımız yüzde 75 seviyesine ulaşarak Türkiye'nin yerlilik oranı en yüksek veri merkezi oldu. Bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de verimize sahip çıkarak ülke sınırları içerisinde tutmak için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdüreceğiz. Bu vesileyle yeni veri merkezimizin Türkiye'ye hayırlı uğurlu olmasını dileriz." dedi.

"5G TEKNOLOJİSİNE ÖZEL YAZILIMLAR GELİŞTİRİYORUZ"

Programın bir diğer konuşmacısı ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu oldu. Bakan Karaismailoğlu şunları söyledi: "Bu bağlamda, 5G'nin ileri teknolojilerin ve veri güvenliğinin kilit noktası olması nedeniyle, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yakından takip ettiği ve üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüğü bir konu. Dünyada ve Avrupa'da birçok ülke, 5G denemelerini yaptıktan sonra ticari 5G hizmetini devreye almak üzere çalışmalarını yürütüyor. Önümüzdeki 4 yılda 5G'yi kullanan kullanıcı sayısının 1 milyar olması bekleniyor. Ülkemizde 4.5G hizmeti 2016 yılında başlamış ve büyük bir hızla hem altyapı tüm ülkede yaygınlaşmış hem de aboneler ivedilikle bu hizmetten yararlanmaya başlamıştır. Halihazırda toplam 83,6 milyon olan mobil abone sayımız 78,5 milyonu 4.5G abonesidir. Aradan geçen 5 yılda toplam mobil abonelerin yüzde 93'ünün 4.5G'ye geçmesi büyük bir başarı olup, gelecekteki 5G gibi teknolojilerin ülkemizde hızla yaygınlaşabileceğinin de göstergesidir. Bu bakımdan, 5G teknolojileri için planlamalarımızı, yerli ve milli imkanlarımızı önceliklendirerek yapıyoruz. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi kapsamında; 5G baz istasyonu, 5G çekirdek şebeke, 5G operasyonel ve yönetimsel yazılımlar gibi 5G teknolojisine özel, kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştiriyoruz. Projenin ilk fazı, bu yılın Mart sonu itibarıyla tamamlandı, Ar-Ge süreçleri bitirildi, ürünlerin prototipleri hazırlandı. Hatırlayacağınız gibi bu süreçte geliştirilen ürünlerin prototipleri, 23 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen '5G Yerli Ürünler Lansmanı' ile kamuoyuna tanıtmıştık. Şunu net olarak söyleyebilirim; 5G teknolojisine yerli ve milli imkanlarla geçmeye emin adımlarla ilerliyoruz.

“İNTERNET KULLANIMI SABİTTE YÜZDE 39, MOBİLDE YÜZDE 31 ARTIŞ GÖSTERDİ”

Ülkemizin elektronik haberleşme sektörü, 2021'in ilk yarısında yüzde 8,8 oranında büyüyerek büyük bir başarıya imza attı. İletişim ve haberleşme konusunda kat ettiğimiz aşama ve geldiğimiz noktaya ilişkin kısa bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. 2003-2021 yılları arasında ülke genelinde yaptığımız ulaşım ve haberleşme yatırımları içinde, 92 milyar liranın üzerindeki büyük miktar, haberleşme sektörünün gelişimi açısından önemli olmuştur. Fiber hat uzunluğumuzu 88 bin kilometreden 445 bin kilometreye, sabit geniş bant abone sayımızı 17,4 milyona çıkardık. Sabit altyapılarda fiber abone sayımız 2010'da 154 bin iken bugün 4,3 milyona yükseldi. Mobil abone sayımız 2010'da 28 milyon iken bugün 84,6milyonu aştı. Geniş bantta abone sayısı, 85,7 milyona ulaştı. Makineler arası iletişim abone sayımız 2001'de 1 milyon 56 bin iken bugün 7 milyondur. Bütün bu olumlu gelişmeler yaşanırken, 10 yıl önce mobil operatörlerimizin dakikası 8,6 kuruş olan ortalama tarife ücreti, bugün 1,3 kuruşa geriledi. İnternet kullanım miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yıllık bazda sabitte yüzde 39 ve mobilde yüzde 31 oranında artış gösterdi.

“FİBER İNTERNETTE ABONE SAYISI 4,2 MİLYONU AŞTI”

Ülkemizde 2020 yılının birinci çeyreğinde 3,4 milyon olan fiber internette abone sayımız, 2021 birinci çeyreği itibarıyla 4,2 milyonu aşmıştır. Yıllık artış oranımız, yüzde 25'tir. İnternet kullanımı 2020 birinci çeyrekte 7,3 milyon TByte seviyesindeyken, bu değer 2021'in aynı döneminde yaklaşık 11,8 milyon TByte olarak gerçekleşti. Yıllık artış oranımız, yüzde 62'dir. 2020 yılının birinci çeyreğinde mobilde 7,6 GB olan abone başına aylık internet trafiği, 2021 yılının aynı döneminde yaklaşık 9,8 GB'e ve sabitte de 138,6 GB'den 197,2 GB seviyelerine yükseldi. İşletmeciler tarafından ekonomik ve coğrafi zorluklar nedeniyle altyapı götürülemeyen, nüfusu 500'ün altında olan kırsal kesimdeki yerleşim yerlerine mobil ses ve geniş bant internet hizmetlerinin götürülmesine yönelik haber leşme altyapılarının kurulumu ve işletimi olmak üzere çeşitli projeler, bakanlığımız tarafından hayata geçirilmiştir. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek ve bu başarılara yenilerini eklemek üzere var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından tesisin kurdelesi kesilerek açılışı yapıldı. Bakan Karaismailoğlu ve beraberindekiler, tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: 5G TEKNOLOJİSİNE YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA GEÇMEYE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ