Kapaklı Gazetesi - Türk Metal Sendikası, Aksu Jeneratör önünde işten çıkarılan 13 sendika üyesi için eylem yaptı. Eylemde konuşan Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, “Türk Metal Sendikası olarak Aksa çalışanlarının bugün olduğu gibi her zaman yanındayız.” dedi.

Eyleme Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, sendika yöneticileri ile sendika üyeleri katıldı.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”

Aksa Jeneratör isimli iş yerinde sendika olarak yaklaşık 1 aydır teşkilatlanma faaliyetinde bulunduklarını ifade Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “Bir grup çalışan emekçi arkadaşımız sendikamıza gelerek üye olmak istediklerini, işyerinde sendikal faaliyet başlatmak istediklerini bildirdiler. Bizler de arkadaşlarımıza gerekli bilgilendirmeleri yaparak Türk Metal Sendikamıza üye olmalarını sağladık. Belirli bir çoğunluğa ulaştığımızda bu örgütlenme faaliyetinden haberdar olan işveren, üyelerimize gözdağı vermek amacıyla 13 arkadaşımızın iş akdini feshetti. Halen diğer arkadaşlarımız işten çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya. İşveren yetkilileri tarafından toplantılarda ve üyelerimizle birebir yapılan görüşmelerde sendikayla çalışmayacağını, sendikadan istifa etmeyenin işten çıkarılacağını arkadaşlarımıza tebliğ etmektedir. İstifa baskısı uygulayan, işten çıkarma tehdidinden bulunan, hatta üyelerimizi işten atan, zorla üyelerimizin e-devlet şifrelerini alarak işyerlerindeki bilgisayarlar aracılığı ile üyelerimizi istifa ettiren, işyerinde sendikal örgütlenmeyi önlemeye çalışmak gibi yasadışı eylemlerde bulunan işveren yetkilileri hakkında şimdiye kadar pek çok suç duyurusunda bulunduk.” İfadelerini kullandı.

“İŞTEN ÇIKARMALAR KABUL EDİLEMEZ”

Sendika üyesi olmanın anayasal bir hak olduğunu hatırlatan Koçak, “Türk Metal Sendikası bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da üyelerin hakkını savunmak adına atması gereken adımları atmaktan asla vazgeçmeyecektir. Fabrika işyerinde yaşanan sıkıntılardan üye arkadaşlarımızın bildirmesi üzerine bilgi sahibiyiz. Hukuk departmanlarımız gerek savcılık nezdinde gerekse de SGK ve bakanlık nezdinde şikayet başvurularını oluşturmaktadır. Fabrika kapısı önünde eylem yapılmıyor diye sendikanın eli kolu bağlı beklediğini, hukuk dışı eylemlerin hesabının sorulmayacağını düşünenler, sizlere de bu yönde endişe salmak isteyenler ne denli yanılgı içerisinde olduklarını, hesap vermek zorunda kalacakları adli makamların önünde anlayacaklar. İşverenin yasa dışı uygulamalarının Anayasa’nın 51.maddesi başta olmak üzere TCK’nın 118’inci maddesi ve Sendikalar Yasası’nın ilgili hükümlerinde garanti altına alınan sendikalı olma ve sendikal örgütlenme hakkına açıkça aykırılık teşkil ettiği gibi üyeler ve sendika açısından da çeşitli hak kayıplarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Buna rağmen işverenin bu dayatma ve baskılarının gerek vicdanen gerekse yasal hiçbir zemini yoktur. Ülkemizdeki tüm emekçilerin ve Aksa Jeneratör emekçisi üyelerimizin yaşam mücadelesinin çok zor olduğu bu dönemde yapılan bu yasadışı baskılar ve işten çıkarmalar kabul edilemez.” açıklamalarında bulundu.

"GELİN BU YANLIŞTAN DÖNÜN"

Aksa Jeneratör işvereni ve yetkililerine seslenen Koçak, “Yaptığınız bu yanlıştan bir an önce dönerek işten çıkarılan 13 üyemizin işe iadesinin sağlanmasının talep ediyoruz” diyen Koçak, “Buradan bir kez daha elimizi tüm iyi niyetimizle uzatıyoruz. Dünyada ve ülkemizde markalaşmış bu işyerinin önünde eylemlerimiz artarak devam edecek. Anayasal hakkımız olan sendikalı olma hakkını alana kadar mücadelemiz ve direnişimiz devam edecek. Gelin bu yanlıştan dönün. Türk Metal Sendikası olarak üretmek, kazanmak, kazandırmak istiyoruz.” dedi.

“BAYRAĞI DALGALANDIRACAĞIZ”

Koçak’ın ardından konuşan Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden ise, “Örgütlenmek anayasal bir haktır. Anayasayı kimse çiğneyemez. Örgütlenmemizin önünde kimse duramaz. Türk Metal Sendikası olarak Aksa çalışanlarının bugün olduğu gibi her zaman yanındayız. Nerede bir emek mücadelesi varsa, nerede bir sömürü varsa Türk Metal Sendikası olarak her zaman oradadır ve olmaya da devam edecektir. Buradan Aksa Jeneratör yöneticilerine de sesleniyorum. Uzatılan eli havada bırakmayın. Bunun zararı size olur. Bizim amacımız üretmek, kazandırmak ama kazandırdığımızdan da hakça payımızı almaktır. Aksa fabrikasında Türk Metal’in bayrağı da dalgalanacaktır. Bu bayrağı da orada dalgalandırana kadar her zaman mücadelemiz devam edecektir. Aksa çalışanlarımız korkmasın. Onların arkasında 230 bin üyeye sahip dev gibi Türk Metal Sendikası vardır. Tüm Aksa çalışanı arkadaşlarımız da biran üyeliklerini gerçekleştirsinler ve o masada elimizi kuvvetlendirsinler. Türk Metal, Aksa’ya hayırlı olsun.” diye konuştu.